°C 28

Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju

25.03.2019.

Petar Brnada

Četrnaesto izdanje Turopoljske kobasijade u Hrašće (Turopoljsko) je privuklo veliki broj majstora kobasičara i svih ljubitelja dobre domaće kobase koji su do posljednjeg mjesta ispunili vatrogasni dom domaćina.

Da je sama kobasijada od prvotnog seoskog i amaterskog okupljanja napredovala do jedne sasvim drugačije razine najbolje svjedoči veliki broj prijavljenih kobasica - ukupno 72 uzorka od čega 10 pripremljenih od turopoljske pasmine svinja, ali i gosti među kojima su se našli i Neven Karas, predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice,  i Pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije Josip Krajičković.

Titula najboljeg kobasičara Turopolja, Posavine, Vukomeričkih gorica, Pokuplja i Vrhovja pripala je Juraju Fabijaniću iz Donje Lomnice koji je tako obranio prošlogodišnji naslov, a ovog je puta u ruke primio i prijelazni šampionski pehar pripremljen od strane organizatora - Plemenite opčine turopoljske, koji će narednih godinu dana krasiti njegov dom.

-Evo pobijedili smo već drugu godinu zaredom. To je nekakvo i znanje i iskustvo, i dobra svinja, dobri uvjeti sušenja i onda dobiješ ovakvu kobasicu. Za dobre kobase kao prvo trebate imati dobar domaći češnjak i ljutu papriku, a onda i dobru svinju, dobro sušenje i dimljenje, i onda ne može ispast loša kobasa - otkriva svoje tajne šampion Juraj te dodaje da se proizvodnjom kobasa bavi već 26 godina.

Kako je rekao, kobasice je krenuo raditi s ocem pa je nastavio preko škole, a sve proizvodi samo za obitelj i prijatelje. Da zaista ima vrhunski proizvod potvrđuje činjenica da je ovogodišnje kobase ocjenjivao žiri u drugačijem sastavu od onog prošlogodišnjeg.

- Doma su zadovoljni, to mi delamo radi sebe, ništa za prodaju nego samo za društvo i radi gušta. Da vidimo jel to kaj valja ili ne valja - kaže Juraj te napominje da imaju dvije vrste kobasa, manje ljute za klince, te one ljuće za starije.

Uz šampionsku diplomu i veliki pehar, stručni peteročlani žiri u sastavu Zlata Filipović, Milan Išek, Marko Morić, Igor Križanić i Ivica Kos podijelio je i po pet brončanih i srebrnih diploma, osam zlatnih diploma te posebno priznanje za kobasu pripremljenu od naše turopoljske svinje.

Brončane diplome pripale su majstorima Željku Šafraniću, Tihomiru Šoštarcu, Tomislavu Lackoviću, Igoru Slanecu i Dragutinu Jagniću, srebrne  majstorima Daliboru Bedekoviću, Ivanu Ostrugaču, Dragi Krajačiću, Igoru Slanecu i Marijanu Hapaču dok su zlatnim diplomama nagrađene kobase Stjepana Janječića, Stjepana Lackovića, Josipa Lončara, Ivana Ostrugača, Miroslava Majdaka, Ivana Vrbana i Stjepana Ladovića.

Veliki napredak kobasijade i prijavljenih kobasa uočila je i predsjednica žirija Zlata Filipović koja je iskoristila prigodu da pohvali sve kobasičare, ali i ukaže na najčešće i najveće pogreške u samoj proizvodnji.

- Ono što danas imamo ne može se usporediti s onim što smo imali prve godine. Te prve kobasijade bilo je sigurno 40% uzoraka koji su trebali biti odbačeni, neocijenjeni i nekušani. Za razliku od ova današnja 72 uzorka, gdje se nema što reći, pogotovo ako uzmemo u obzir godinu kakva je bila i kakvi su bili uvjeti za sušenje i proizvodnju kobasica. Ovo je zaista bila jedna od najtežih godina i od srca vam se zahvaljujem da ste uspjeli dobiti ovakve rezultate - kazala je Filipović.

Kako je poručila kobasičarima, među glavnim pogreškama ističu se kiselost kobasica, nepravilno sušenje, neujednačeno izrezani komadići špeka, zrenje kobasica, no sve u svemu, kako kaže, više je nego zadovoljna rezultatima.

I Turopoljci imaju svoju „svinju za trku“

S obzirom da se među šampionima ove godine našla i kobasa napravljena od turopoljske svinje, zauzevši drugo mjesto ukupnog poretka sa samo bodom manje od šampionske kobase, sada je i službeno potvrđeno da je meso te lokalne i autohtone svinje izrazito potencijalno za vrhunske mesne proizvode. Ovu kobasu pripremio je Stjepan Ladović, a ova nagrada može i mora biti veliki poticaj da se po definiranju "turopoljske salame" krene ozbiljnije promišljati. Veliko zadovoljstvo za ovakvim rezultatom posebno je istaknuo i župan POT-a Juraj Odrčić.

- Naravno da je nama u Opčini posebno važno da se proizvodi turopoljske svinje sve više promoviraju, a ove godine očekujemo ipak nešto konkretnije rezultate koji bi osigurali budućnost ove najstarije europske pasmine svinja. Planiramo i novosti za Kobasijadu pa bi htjeli da sljedeća jubilarna 15. po redu bude na otvorenom prostoru - otkrio je župan uz posebne pohvale sučiji Hrašće za organizaciju ove Kobasijade.

"Za gušt i vlastite potrebe"

Kobase Ivana Ostrugača iz Jakuševca svoje su mjesto našle i među zlatnim i među srebrnim diplomama. Ovaj vedri majstor kobasičar na Turopoljskoj kobasijadi sudjeluje treću godinu zaredom, a kako je otkrio, dojmovi su uvijek odlični.

- Dojmovi su odlični, iz godine u godinu sve su bolje salame i kobasice. Svi se trudimo da što bolje napravimo. Kobasice pravimo samo za vlastite potrebe. Klinci daju najviše ocjene i oni su najviše zadovoljni. Jedu samo domaće, neće ništa kupovno jest i to mi je onda najveće zadovoljstvo- rekao nam je Ivan uz dodatak da je tajna u tome da je sve najjednostavnije i najprirodnije napravljeno, uz puno ljubavi naravno.

Sličan recept za uspjeh s nama je podijelio i Tomislav Lacković iz Hrašća koji sa svojom ekipom na kobasijadu dolazi posljednjih desetak godina. Tomislavova kobasa ove je godine nagrađena brončanom diplomom, no za svoj stol nas je srdačno pozvao puno prije službenih rezultata tako da smo se iz prve ruke uvjerili u njegove vrhunske delicije, posebice domaći špek koji s pravom ljubomorno čuva.

-Nikako ne propuštamo Kobasijadu. Prijavili smo više uzoraka, da se pohvalimo, a špek je ovdje samo za nas, za degustaciju za stolom. Očekujemo lijep provod i druženje, a pehar neka ide najboljem- rekao nam je Tomislav.

Ovaj iskusni kobasičar umijeće pripravljanja kobasa naslijedio od svoga djeda i oca te tako nastavlja tradiciju. Upravo je to i smisao ove Kobasijade, očuvati tradiciju turopoljskog života, a stol ispunjen domaćim suhomesnatim delicijama svakako to i je.

  

Galerija slika

Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju Šampion Juraj Fabijanić obranio titulu i odnio pehar za najbolju kobasu u Turopolju