°C 16

SDP protiv novog obračuna naknade za odvoz smeća

18.05.2018.

Ivana Crnković

Gradsko vijeće u utorak je izglasalo i Odluku o Planu gospodarenja otpadom na području Grada Velike Gorice za razdoblje do 2018. do 2023. te popratne odluke koje tiču tog plana.

Razlozi uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom leže u postizanje ciljeva određenih Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji, Zakonom te Planom gospodarenja otpadom RH, prenesenih u Plan gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice.

Osnovne odrednice novog sustava gospodarenja otpadom sukladno Planu su: izgradnja Reciklažnog centra Mraclinska Dubrava kako bi se osiurala mogućnost odvojenog sakupljanja otpada, sortiranja, kompostiranja, ponovne uporabe te predaje na daljnju obradu izvan područja Grada Velike Gorice, zatim dovršetak izgradnje Odlagališta neopasnog otpada Mraclinska Dubrava(+ kazeta za azbest), zatvaranje odlagališta nakon popunjavanja svih kazeta odnosno otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije; uvođenje sustava odvojenog sakupljanja otpada „na kućnom pragu” za 3–5 frakcija (otpadni papir/karton, plastična/metalna ambalaža, biootpad i ostatni otpad (miješani komunalni otpad), a za stambene zgrade i staklena ambalaža; izgradnja dva nova reciklažna dvorišta i jednog zamjenskog (Velika Gorica), nabava opreme, vozila i strojeva za gospodarenje otpadom, čišćenje, sanacija i sprječavanje nastanka divljih odlagališta otpada te edukacija građana o svim aspektima gospodarenja otpadom. Novim planom gospodarenja otpadom predviđa se i nabava mobilnih reciklažnih dvorišta zbog nedostatka reciklažnih dvorišta koja pokrivaju grad.

Neravnomjerno raspoređena reciklažna dvorišta

Vijećnici su o ovoj temi, koja je uključivala zajedničku raspravu od 9. do 13. točke dnevnog red, imali što za reći, a oporbeni vijećnici SDP-a svoj stav su naglasili i na konferenciji za medije.

 -Ako gledamo broj reciklažnih dvorišta sva su u gradu, osim Laza i u Gornjem Podotočju. Po gravitacijama naselja je trebalo osigurati reciklažna dvorišta jer su ovako građani skloni baciti smeće u prvi šumarak, a kamo li kad im je reciklažno dvorište tek u Gorici. Pogotovo u ovoj fazi proljetnih čišćenja, pa bude "Kud sad s time?". Možda bi trebalo dopuniti plan s preraspodjelom reciklažnih dvorišta po geografskim cjelinama naselja. Žao mi je što kod cijene izračuna nije prošao prijedlog da se građane koji razdvajaju i odvoze otpad u reciklažno nagradi s postotnim smanjenjima za cijenu odvoza smeća-rekao je vijećnik MOST-a Marko Šimac.

-Moramo biti zadovoljni s dosadašnjim načinom odlaganja i brige o otpadu u skladu sa zakonom, imamo dobro odlagalište otpada u usporedbi s mnogim gradovima u Hrvatskoj-komentirao je vijećnik HDZ-a Darko Bekić.Stjepan Kos je istaknuo problem kompostišta jer je zbog istog problema i bune građana bilo u Jakuševcu te kako se ne zna koliko otpada s azbestom ima na odlagalištu u Mraclinu iako njegovo odlaganje tamo nije planirano.

- Najveći problem svega ovog u 43 godine je da još uvijek Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica nisu smislili kuda dalje, kad se zapuni, u Zagrebu neće biti odlagalište otpada, slušao sam to sa 17 godina, sad imam 60, to je pričam ti priču. Ovakav način prezentiranja nama vijećnicima, a ne po odborima koji su najviše ugroženi nije dobro. Trebali ste ljude pripremiti, devet godina sam bio zamjenik gradonačelnika i nismo mogli napraviti onu cestu, hoćemo da ja počnem pričati? Nije dobro i ja kao mještanin protivim se ovakvom Planu-poručio je s govornice nezavisni vijećnik Stjepan Kos, a s njime se složio i MOST-ovac Alan Šembera iako je ocijenio da je Plan dobro napravljen.

-Plan je napravljen vrlo dobro,izdvojeni su projekti, na njima je napravljen i akcijski plan, puno je stvari konkretno napravljeno i vjerujem da drži vodu. Ali nije dobro kao što sam vidio da su se 2011. počeli plaćati penali, znači netko nije na vrijeme odradio svoj posao za što bi u privatnim poduzetničkim vodama netko snosio odgovornost. Kod nas ima dosta problema s auto olupinama, nisu bačene nego ih drže lokalni trgovci auto dijelovima koji olupine nabacuju bez reda i smisla jednu na druge. Čovjek ima par hektara zemlje prekrivenih s auto-olupina, znam da ljudi moraju živjeti od nečega, ali ako smo Europskoj uniji idemo u detalje, onda bi se i to trebalo izregulirati, ako ima to odlagalište kraj tuđih kuća onda ne može slagati olupinu na olupinu. To je buka, ima svuda ulja, estetski užasno izgleda i ovo je prilika da se taj problem izregulira jer toga ima na našem području-kazao je Šembera.

"Obračun nije pošten za građane"

Nakon što je usvojen novi plan gospodarenja otpadom konferenciju za novinare na tu temu sazvali su vijećnici goričkog SDP-a.

Oni su, naime, predlagali da se zbog važnosti točke prolongiraju za sljedeći tjedan ili budi sastavni dio tematske sjednice kako bi se moglo što kvalitetnije raspraviti. Vladajuća većina taj prijedlog nije podržala. Na pressici za novinare vijećnik Mario Zdelar pojasnio je zašto je SDP protiv navedenog Plana o gospodarenju otpadom. Razlog je u načinu pružanja usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

- Grad Velika Gorica izabrao je da kriterij za obračun cijene javne usluge bude volumen spremnika i broj pražnjenja spremnika unutar obračunskog razdoblja. Mi mislimo da je to apsolutno neprihvatljivo, tu je sav teret prebačen na građane, građani će plaćati nepravedno, više nego što stvaraju otpada. Tom odlukom se između ostalog krši načelo "onečišćivač plaća" koji je definiran Zakonom o gospodarenju otpadom koji je krovni dokument-istaknuo je na konferenciji vijećnik Mario Zdelar.

Dodao je kako vjeruju da je jedini uspješan i pravedan sustav onaj u kojemu građani odvajaju otpad na kućnom pragu, imaju infrastrukturu za odvajanje otpada, a sustav je kontroliran putem čipova i vaga.

-Tako se točno zna tko je koliko stvorio otpada i na taj se način može isporučiti račun. Naš prijedlog je da se prema količini otpada vrši naplata unutar obračunskog razdoblja to jest jednog mjeseca. Između ostaloga u ovom predloženom načinu i modelu nedostaje kvalitetan nadzor sustava. Kazne su izrazito visoke i ponavljam: sav teret i sve kazne će biti prebačene na leđa građana. VG Čistoća i Grad nimalo nisu izašli tu u susret. Do dana današnjega nije nabavljen niti dovoljan broj spremnika, niti je osigurano prikupljane otpada na kućnom pragu, niti u više-stambenim jedinicama niti u kućanstvima. Najžalosnije što će se za razlog zašto nije odabran taj drugi model navoditi da je to preskup model, da to jednostavno nije provedivo. To nije točno-kazao je Zdelar.Prijedlog SDP-a bio je da se doda jedna rampa i vaga na kamion kako bi se otpad naplaćivao po težini za što su pokazali i jednu od ponuda.

- Ukupni trošak za jednu rampu i vagu po broju kamiona kreće od 1900 kn do maksimalnih 3700 kn. Mi imamo desetak kamiona kojima mislimo raditi uslugu sakupljanja komunalnog otpada od građana, to je zanemariva cijena s obzirom na to da je to duboko pravednije i poštenije prema našim građanima. Našim građanima Gorice je već dosta da plaćaju nešto što nisu koristili. Već plaćaju i grijanje previše jer se rasipa kroz raznorazne stare cjevovode i ostalo, i još sad ovaj dodatni teret koji se spušta na njih, mislimo da to nije pošteno i tome se oštro protivimo. Mislimo da je naš model daleko prihvatljiviji za građane i da bi tako još više stimulirali odvajanje i prikupljanje otpada-zaključio je Zdelar.

Također istaknuli su kako nije napravljena analiza utjecaja kompostišta na lokalno pučanstvo. Tu su u najvećem utjecaju od potencijalnog kompostišta mještani Buševca, Mraclina pa čak i Turopolja, Rakitovca.

-Sami znamo kakav utjecaj kompostište u Jakuševcu ima na okolna mjesta, da ne velim udaljenosti kilometar-dva, nego čak do pet, šest i više kilometara. Tako da taj način koji je predviđen za kompostište u svakom slučaju nije prihvatljivo mještanima spomenutih mjesta-dodao je SDP-ov vijećnik Igor Horvačić.