°C 19

Sletio i Korean Air: Hoće li nas preplaviti Korejci?

03.09.2018.

Petar Brnada

Na Zračnu luku Franjo Tuđman proteklog je vikenda „sletjela“ još jedna velika međunarodna aviokompanija, južnokorejski Korean Air, koji će tako sada tri puta tjedno spajati Zagreb i Seoul.

Prvi let u subotu je dočekan tradicionalnim vodenim pozdravom, a inauguracijskoj svečanosti prisustvovali su Jacques Feron, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb, Byung-Ryool Park, menadžer Korean Aira za Europu sa suradnicima, te Njegova ekselencija Park Won-sup veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj i Njegova ekselencija Damir Kušen novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Koreji.

Svečanosti su nazočili i Olivera Šarić, pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma RH, Martina Bienenfeld, direktorica TZ Grada Zagreba te brojni ostali gosti.

Svi su složni u jednome, a to je da linija dolazi u pravo vrijeme – vrijeme značajnog turističkog rasta u Zagrebu i značajnog povećanja broja posjetitelja iz Južne Koreje.

Enorman porast južnokorejskih turista

Hrvatsku je 2013. godine posjetilo 98 tisuća turista iz Južne Koreje dok je u 2017. zabilježen broj od gotovo pola milijuna dolazaka, što pokazuje da se broj južnokorejskih turista u pet godina upeterostručio.

Korejci su posljednje tri godine i najbrojniji gosti u Zagrebu na koji otpada čak četvrtina južnokorejskih dolazaka u našu zemlju, a za toliki porast južnokorejskih turista kriva je televizija.

Naime, nekoliko korejskih zabavnih televizijskih emisija snimano je u Hrvatskoj 2013. Te godine u Hrvatsku je došlo 98 tisuća Korejaca. Nakon njihova emitiranja 2014. u Hrvatsku je stiglo njih 320 tisuća. 

Lani su za ovu godinu predviđeni još bolji rezultati, a s obzirom na dolazak nove linije iz Seoula za očekivati je da će brojke i u idućoj godini značajno porasti.  

Ljeti izravna, zimi preko Zuricha

Spomenuta linija će do kraja ljetnog reda letenja biti izravna, dok će tijekom zimskog reda letenja u povratku ići preko Züricha (Seoul-Zagreb-Zurich-Seoul). Tako će Korean Air će za Zagreb u rujnu i listopadu letjeti zrakoplovom tipa Airbus A330-200 i to utorkom, četvrtkom i subotom, s polaskom iz Seoula (ICN) u 11:05 sati, dolaskom u Zagreb u 15:45 sati. Iz Zagreba povratak će biti u 17:20 sati te dolazak u Seoul idući dan u 11:30 sati. Od zimskog reda letenja Korean Air će letjeti zrakoplovom tipa  Boeing  787-9 – Dreamliner  kapaciteta 269 sjedala. Linija će letjeti ponedjeljkom, srijedom i petkom s polaskom iz Seoula u 11:25 sati, dolaskom u Zagreb u 14:55 sati, iz Zagreba avion će ići za Zurich u 17:00 sati, doći će u Zurich u 18:40 sati, odakle će u 20:55 sati ići prema Seoulu u koji dolazi u 15:35 sati.