°C 14

Sloga vlada Županijskom skupštinom

28.09.2018.

Redakcija

Na 8. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije koja je u četvrtak održana u prostorijama hotela International u rekordnom roku i gotovo jednoglasno izglasane sve točke dnevnog reda što je pokazatelj da među vijećnicima očito vlada velika sloga.

Naime, nakon Aktualnog sata koji se oduljio 15-ak minuta, u svega pola sata potvrđene su sve 23 točke dnevnog reda, bez pokretanja rasprave ili nesuglasica među vijećnicima.

Takvom raspletu događaja u najvećoj je mjeri kumovao  potpisani politički dogovor između koalicije stranaka HDZ-a, HSLS-a, HSU-a i HNS-a Zagrebačke županije sa strankom Bandić Milan 365 Zagrebačke županije i strankom Stjepan Kožić- nezavisna lista o suradnji u Skupštini Zagrebačke županije.Od značajnijih točaka koje su danas usvojene ističu se Odluka o izmjenama uvjeta kredita odobrenih od strane Zagrebačke županije, prijedlog Zaključka o prijedlogu Izmjena i dopuna Mreže hitne medicine kao i prijedlog Odluke o osnivanju javne ustanove Razvojne agencije Zagrebačke županije koju je s prijedlogom Odluke o imenovanju privremenog ravnatelja javne ustanove Razvojne agencije županije predložio župan Stjepan Kožić.

Naime, jednoglasnom odlukom prihvaćen je Prijedlog izmjena i dopuna Mreže hitne medicine na području Zagrebačke županije kojim se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata.

Ostale točke doticale su se izvještaja o izvršenju proračuna Županije, o izvršenju financijskog plana županije, rebalansu I. financijskog plana Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije te projekcije financijskog plana za 2019. i 2020. godinu.

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci 2018. godine prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 342.720.756,97 i ispunjeni su na razini 51,04 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2018. godine iznose 241.890.116,44 kn. U istom razdoblju u izvornom Proračunu ostvareni su prihodi od 196.771.612,14 kn tj. 54,27 posto od plana te rashodi od 108.596.392,53 kn.

-Ono čime sam posebno zadovoljan jest to da su sva trgovačka društva, ali i sve javne ustanove kojima je osnivač Zagrebačka županija prošle, 2017. godine, poslovali pozitivno. To mi se čini da nije baš često u većini u Hrvatskoj, malo je županija u kojima su sva trgovačka društva i sve javne ustanove prošle pozitivno i ja sam na to ponosan- rekao je župan Kožić te pritom zahvalio ravnateljima ali i upravom vijeću nadzornim odborima i svim djelatnicima u tim firmama koji su se trudili da takvo poslovanje bude.Sljedeće što je župan naglasio jest izvješće o realizaciji proračuna za prvih šest mjeseci.

-Ono što moram posebno reći da je proračun odnosno plan realiziran s 54% prihoda što znači da smo dobro planirali, odnosno trudili se da se to i realizira i smatram da je to za pohvalu. Ali također čime nisam zadovoljan su realizacije pojedinih projekata, no moram odmah naglasiti da jedan dio je ipak bilo kašnjenje zato što određene odluke koje je trebala donijeti skupština nismo donijeli u onim vremenima kako smo to planirali nego možda malo kasnije- rekao je Kožić.

Tako su prihvaćeni prijedlozi zaključaka o primanju na znanje Izvješća o radu i poslovanju Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Domu zdravlja Zagrebačke županije, Ljekarni Zagrebačke županije, Zavoda za javno zdravstvo, specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, Zavodu za prostorno uređenje županije, Regionalne razvoje agencije županije kao i prijedlog Zaključka o primanju na znanje Godišnjeg izvješća Uprave o stanju trgovačkog društva Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o., Izvješća Uprave o stanju trgovačkog društva „Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o., Izvješću Uprave o stanju Društva Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. te prijedlog odluke o smanjenu temeljnog kapitala Regionalne razvoje agencije Zagrebačke županije d.o.o. za promicanje regionalnog razvoja.

Na rekordno brzu sjednicu osvrnuo se i predsjednik Skupštine Damir Mikuljan koji je istaknuo da je za takav ishod ponajprije zaslužan prethodno potpisani politički dogovor.

-Mislim da je to na neki način prije svega rezultat onoga što se dogodilo prije Skupštine Zagrebačke županije. Danas je potpisan politički dogovor o suradnji u Skupštini Zagrebačke županije. Prisjetite se samo 13. srpnja, ja sam rekao kako će vrijeme odmicati naša nova većina će se osnažiti. Ona se osnažila, mislim da je ovo bilo dovoljno vremena da usuglasimo stajališta i stavove o bitnim političkim pitanjima i onima koji su prije svega bitni za rad Zagrebačke županije. Na tome smo se prepoznali i usuglasili- kazao je Mikuljan.Dodao je da je današnja sjednica bila značajnim dijelom tehnička, a da su se prilikom izglasavanja zapravo primala na znanje različita izvješća, dakle jednim velikim dijelom tehnička.

-Mislim da ćemo sad puno komotnije djelovati i raditi dalje. Vrijeme je učinilo svoje, približili smo se, i kao što vidite ipak taj dogovor je kuću izgradio- zaključio je Mikuljan.