°C 15

Sonji Smolec nagrada za najbolji dječji roman

12.06.2018.

Petar Brnada

Velikogorička književnica Sonja Smolec primila je nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman.

Smolec je stručni žiri, ali i čitateljstvo osvojila svojim romanom „Marama s bubamarama“ tiskanim 2017. godine u nakladi nakladničke kuće Semafor.

-Vrijeme i nagrada koja se pamti za cijeli život- ukratko je nagradu prokomentirala Smolec na svome Facebook profilu.

Roman prati jednu običnu-neobičnu obitelj iz Zagreba koja biva prisiljena preseliti iz jednog dijela Zagreba (stare Trešnjevke, s kućom i vrtom) u stan u Novi Zagreb. Naravno, to preseljenje je bez obzira na to što je „samo“ preseljenje iz jednog dijela Zagreba u onaj drugi, ipak za troje djece (gimnazijalac Borna od 15 godina, dječak Damir od 7 godina i mala djevojčica Katarina od 6 godina), velika promjena puna novih izazova s kojima se mora nositi kako obitelj, tako i sama djeca.

Smolec je urednica nekoliko knjiga poezije domaćih i inozemnih autora, a uz to je i članica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Društva hrvatskih književnika, Svjetske udruge pjesnika (WPS), Udruge Jutro poezije.

Do sada je objavila mnoga djela među kojima se nalaze Tajna ima krila – zbirka priča, Kamen Tvrtko – zbirka priča – e-knjiga, Kamen Tvrtko – zbirka priča, Kineski zvončići – roman za djecu, The Girl with Pink Glasses – roman za djecu na engleskom jeziku, Halo, Zemlja zove Snježanu! – roman za djecu i mlade, Der Stein Hartwig (prijevod na njemački) – Zbirka priča, Djevojčica s ružičastim naočalama – roman za djecu i mlade, Moja sestra Sarah – roman za mlade, Moja polovica Mjeseca – roman za mlade, Prva klupa do prozora – roman za mlade, Marama s bubamarama – roman za djecu i mlade i Da ti nije palo na pamet!

Foto: Facebook Sonja Smolec