°C 17

Sutra otvorenje HAZU-a u Gorici

30.08.2018.

Petar Brnada

Na Šetalištu Franje Lučića 15 sutra se svečano otvara Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čime će se Velika Gorica svrstati među 17 hrvatskih gradova u kojima HAZU ima svoje znanstvenoistraživačke jedinice.

Zavod će otvoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić, uz nazočnost voditelja Zavoda akademika Željka Cvetnića i članova Uprave HAZU, a tom će prigodom potpisati Ugovor o osnivanju i radu Zavoda kojim se uređuje njegovo osnivanje i unutarnja organizacija te način osiguranja potrebnih sredstava za rad Zavoda.

-Zavod će, u skladu sa Statutom HAZU i njenim programom rada, svojim djelovanjem promicati znanstvenoistraživačku i umjetničku djelatnost u Velikoj Gorici i širem gravitacijskom području. Djelatnost Zavoda obuhvaćat će znanstvena i stručna istraživanja multidisciplinarnim pristupom u području biomedicinskih, biotehničkih, humanističkih, društvenih i prirodnih znanosti u suradnji s vanjskim znanstvenim i stručnim suradnicima, organiziranje znanstvenih skupova i savjetovanja značajnih za razvoj znanosti i primjenu znanstvenih rezultata u praksi, organiziranje izložaba i radionica s područja znanosti i umjetnosti te objavljivanje rezultata znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada u odgovarajućim edicijama- priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

Osim u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ima svoje znanstvenoistraživačke i umjetničke jedinice u Cavtatu, Dubrovniku, Trstenom, Korčuli, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Varaždinu, Križevcima, Bjelovaru, Požegi, Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru i Đakovu, a Gorica će sada dobiti naslov najmlađe Akademijine znanstvenoistraživačke jedinice.

Goričkim Zavodom dirigirat će mraclinski akademik Željko Cvetnić koji je prije dvije godine izabran za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.