°C 0

Odaziv trostruko veći od očekivanog: 540 građana za malenog Ivana

11.01.2018.

ivana

Ukupno 540 uzoraka krvi prikupljeno je sinoć u akciji Zaklade Ana Rukavina u centru grada potaknutom potragom za donorom koštane srži koja bi odgovarala i pomogla malenom Ivanu Marušiću iz Velike Gorice.

Akcija doniranja uzoraka krvi trebala je trajati do planiranih 18:00 sati. Sudeći po komentarima čitatelja mnogi su i odustali misleći kako neće stići, no neki građani i dalje su pristizali u Gorički klub mladih gdje su se uzorci krvi donirali do 20:10. U četiri sata prikupljeno je 496 uzorka, a još 44 u akciji održanoj u Vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu. Gotovo trostruko je to više s obzirom da su organizaotri očekivali da će prikupiti oko 200 uzoraka.

-Želio bih se zahvaliti u Ivanovo ime svim ljudima koji su došli i onima koji još čekaju, veliko hvala ljudima velikog srca, može li biti ljepše za čovjeka nego dati sebi mogućnost da nekome možete spasiti život-poručio je tijekom održavanja akcije Danijel Marušić, otac trogodišnjeg Ivana.

Malo tko nije ostao ganut pri pogledu na red građana koji se protezao s drugog kata Galženice, pa sve do fontane na Trgu Stjepana Radića. Komentari čitatelja nakon što smo objavili fotografije s mjesta događaja također nisu krili oduševljenje:

-Bravo Velika Gorica!!!

- Bravo moj grade ponosan sam na tebe, bravo sugrađani moji!

- Ponosna sam na Goričane...bil je i moj sin...i kolegice...ja prestara. Daj Bože da se spasi naš mali Ivano.

-Nadam se da će Zaklada ponovno doći da možemo stići mi koji nismo uspjeli biti u redu večeras...

Uzorci su sinoć još otpremljeni u Zagreb. Ako se dogodi da se antigeni tkivne snošljivosti podudaraju s malenim Ivanom ili drugom osobom kojoj je potrebna koštana srž Hrvatski registar kontaktirat će donora i ponovno pitati pristaje li na donaciju koštane srži, odnosno matičnih stanica.

Za sve one koji sinoć nisu stigli u Gorički klub mladih u Petrovoj 3 u Zagrebu također se građani mogu upisati u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica radnim danom od 7,30 do 19 sati te subotom od 7,30 do 15 sati.

 

 

(Ivana Crnković)