Svjetski dan dijabetesa: Građani besplatno mjerili šećer

11.11.2017.

ivana

U svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću. Bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, tijekom sljedećih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna. Upravo stoga širom svijeta, ali i Hrvatske, ovog se vikenda obilježava Svjetski dan šećerne bolesti pod sloganom „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“.

Ovogodišnja kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj ove bolesti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. Podizanju svijesti o šećernoj bolesti pridružili su se jutros i članovi Udruge VG dijabetičar koji su danas na Tržnom centru besplatno mjerili šećer u krvi.Riječ je o najvećoj kampanji podizanja svijesti o šećernoj bolesti još od 1991. godine, kada su je Međunarodna dijabetička federacija(International Diabetes Federation) i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule kao odgovor na sve izraženiji problem šećerne bolesti i opterećenja koje ova bolest predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.

Rano otkrivanje šećerne bolesti važno je za smanjenje rizika razvoja komplikacija i lakši tijek bolesti te je neizostavni dio skrbi svih osoba sa šećernom bolesti (bez obzira na tip bolesti).

Stoga odredite svoj rizik za obolijevanje od šećerne bolesti tipa 2, provjerite svoje vrijednosti šećera u krvi, a ako ste osoba s već dijagnosticiranom šećernom bolešću, svakako obavite pregled da bi se ustanovilo jesu li se neke od komplikacija već razvile i kako ih možete spriječiti ili odgoditi.

Galerija slika

Svjetski dan dijabetesa: Građani besplatno mjerili šećer Svjetski dan dijabetesa: Građani besplatno mjerili šećer Svjetski dan dijabetesa: Građani besplatno mjerili šećer Svjetski dan dijabetesa: Građani besplatno mjerili šećer