°C 17

Tko kompostira-profitira: Upitnik o zbrinjavanju biootpada

06.03.2018.

Ivana Crnković

Grad Velika Gorica, temeljem Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.–2022., dužan je uvesti odvojeno sakupljanje / zbrinjavanje biootpada od svih korisnika sustava gospodarenja otpadom na području Grada, a građani se sami mogu izjasniti hoće li plaćati naknadu za biootpad ili će kompostirati biootpad u svom kućanstvu.

Za korisnike koji žive u obiteljskim kućama s okućnicom, VG Čistoća d.o.o. već od 2015. godine omogućuje besplatno preuzimanje vrtnog kompostera i kompostiranje biootpada u vlastitom kućanstvu. U okvirima budućeg sustava odvojenog sakupljanja otpada na kućnom pragu, korisnici koji u vlastitom kućanstvu već kompostiraju biootpad, ili ga budu kompostirali ubuduće, neće plaćati odvoz biootpada, koji će se ostalim korisnicima naplaćivati u okviru javne usluge odvoza miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

-Veličina posude za sakupljanje biootpada te miješanog komunalnog otpada odredit će se na temelju broja članova kućanstva korisnika javne usluge, na temelju izjave koju korisnik daje prilikom sklapanja ugovora o javnoj usluzi, što će biti detaljno opisano Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice. Međutim, radi boljeg planiranja i uspostave učinkovitog sustava gospodarenja otpadom te kvalitete pružanja javne usluge u budućnosti, ovim putem molimo građane da nam odgovore na nekoliko pitanja putem priloženog obrasca-poručili su iz Grada Velike Gorice.

Želite li i sami kompostirati biootpad i preuzeti besplatni komposter možete se izjasniti putem obrasca OVDJE.