°C 23

U godinu dana turistička noćenja porasla 43%

04.01.2017.

Nefertum IT

Dobri rezultati hrvatskog turizma u 2016. godini ogledaju se i u velikogoričkim turističkim trendovima te grad bilježi rast prihoda poslovnih subjekata uslužnog sektora, rast broja poslovnih subjekata u turizmu, broja ležaja, rast novih turističkih proizvoda te ostvarenih noćenja, doznajemo iz Turističke zajednice grada Velike Gorice.

Prema podacima iz sustava e-Visitor, informacijskog sustava za prijavu gostiju, Velika Gorica raspolaže s ukupno 350 ležaja što predstavlja 20%-ni rast novih ležaja u odnosu na prethodnu godinu. Početkom 2017. godine u Velikoj Gorici tako posluje 39 poslovnih subjekta kod kojih je u 2016. godini ostvareno 36.419 turističkih noćenja, a što je za 21% premašilo i planirani broj noćenja za prošlu godinu. Naime, Turističke zajednice prijavljuju očekivani turistički promet koji je za 2016. godinu planiran na razini 30 tisuća noćenja, no s obzirom na veći broj otvaranja novih smještajnih kapaciteta i veću prepoznatljivost kontinentalnog turizma ta brojka je značajno premašena te se za 2017. godinu ljestvica podigla na predviđenih 40 tisuća noćenja uz prosječnu popunjenost od 30%.

No, pravi pokazatelj je odnos 2016. godine i 2015. godine u kojoj je zabilježeno 25.434 noćenja, a što daje rast turističke aktivnosti noćenja od velikih 43% u godinu dana.  
 
Ovih više od 36 tisuća noćenja u 2016. godini došlo je od 23.252 gosta prijavljena kroz e-Visitor, a od toga broja gotovo 80% su gosti iz inozemstva - uglavnom turisti iz SAD-a, Ukrajine, BiH, Njemačke, Kanade i Republike Koreje. Podaci pokazuju da se uglavnom radi o individualnim dolascima dok 12% čine agencijski aranžmani. Od domaćih gostiju najviše ih dolazi iz Splitsko-dalmatinske županije.Broj turističkih noćenja u pet godina više je nego udvostručen (14.677 noćenja u 2012.g.), a svjetla budućnost turizma u Turopolju najviše se ogleda kroz veći očekivano veći promet zračne luke koja u trećem mjesecu otvara svoj novi putnički terminal.

- U 2017. godini očekuje se daljnji nastavak otvaranja manjih smještajnih kapaciteta i rast broja noćenja, a krajem 2017. godine planirano je otvaranje gradskog hotela Garden Hill, kapaciteta do 100 postelja i kategorije 4*. Izgradnjom ovakvog smještajnog objekta grad Velika Gorica dobit će značajno povećanje broja, ali i kvalitete svojih smještajnih kapaciteta - kažu iz goričke Turističke zajednice koja će sljedeće godine preseliti u vlastite prostore novog Centra za posjetitelje kraj Muzeja Turopolja.

Zračna luka Franjo Tuđman, kao vrata Hrvatske prema cijelom svijetu, upravo su prilika i za cijelo Turopolje koji putnicima u tranzitu ima što za ponuditi, makar i za jedan dan.