°C 17

U Gorici izvodili ilegalne pobačaje?!

15.10.2018.

Juraj Odrčić

U Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici su, po zaprimljenoj kaznenoj prijavi Policijske uprave zagrebačke, Sektora kriminalističke policije, 11. listopada 2018. ispitani 54-godišnji hrvatski državljanin i 51-godišnja hrvatska državljanka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protupravnih prekida trudnoće, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo.

- Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnova sumnje da su 54-godišnjak i 51-godišnjakinja, kao liječnik ginekolog i drugoosumnjičenica obavljajući poslove medicinske sestre, tijekom 2018. protivno propisima o prekidu trudnoće iz čl. 17 Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, potaknuli tri osobe na prekid trudnoće, koji su potom uz njihov pristanak obavili u poliklinici koja nije na popisu zdravstvenih ustanova u kojima je moguće obaviti prekid trudnoće - doznaje se od službenih tijela.

Prekidi trudnoće radili su se prema ranije dogovorenim terminima s pacijenticama i na njihovo traženje, no osumnjičenici su bili svjesni da u navedenoj poliklinici nisu ovlašteni obavljati prekide trudnoće jer navedena poliklinika nema status bolnice. Iako nije bilo službene informacije doznajemo da se radi o poliklinici koja posluje u Velikoj Gorici, Zagrebu i Ivanić Gradu, a zbog opasnosti od ponavljanja djela osumnjičeni supružnicima je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Policijski službenici PU zagrebačke nastavljaju daljnje kriminalističko istraživanje u cilju identifikacije drugih osoba kojima je eventualno izvršen prekid trudnoće u predmetnoj poliklinici ili u drugim ustanovama na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije suprotno Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Prekid trudnoće u Republici Hrvatskoj na zahtjev pacijentice obavlja se do 10. tjedna trudnoće, legalan je i dostupan svakoj pacijentici u ovlaštenim ustanovama. U Republici Hrvatskoj 29 bolničkih zdravstvenih ustanova pruža legalnu uslugu prekida trudnoće, od čega su dvije privatne.

- Obavljanje prekida trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama je kazneno djelo i  predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu. Građani koji imaju saznanja vezana uz protupravne prekide trudnoće mogu se s povjerenjem obratiti policiji pozivom na broj 192 ili putem elektroničke pošte policija@mup.hr - pozivaju iz policije.