°C 12

Udruge osoba s invaliditetom istaknule svoje probleme

06.12.2017.

ivana

Građani Velike Gorice, osobe s invaliditetom, i voditelji njihovih udruga sastali su se u ponedjeljak s gradonačelnikom Velike Gorice povodom Dana osoba s invaliditetom pod nazivom "Volim život". Prilika je to da predstave svoj rad i rezimiraju napore grada kada je u pitanju poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ali i upozore na prepreke na koje nailaze.

Na ovom tradicionalnom susretu gradonačelnika i osoba s invaliditetom u punoj Gradskoj vijećnici bili su predstavnici goričkih odgojnih i obrazovnih institucija, voditelji udruga i klubova za osobe s invaliditetom te ispred Grada Velike Gorice gradonačelnik Dražen Barišić u pratnji svog zamjenika Ervina Kolarca. Susret je moderirala Petra Žuvela, a bila je to prilika da građani s invaliditetom upozore na ono što ih muči.

Jedan od problema je i problem prostorija koje koristi Udruga osoba s invaliditetom Suncokret. Prostorije se nalaze u podrumu stambene zgrade zbog čega je ulaz u njih otežan članovima u kolicima ili na štakama jer je prestrma. Na to je upozorila predsjednica udruge Suncokret Jadranka Kosović, na što joj je odgovorio gradonačelnik.

-Radi se intenzivno i ponudit ćemo vam novu mogućnost, mislim da ćemo ići u nabavku novog prostora koji će biti prirodniji s manje prepreka nego ovaj, možda iste veličine, ali u razini. Na to mogu računati i neke druge udruge jer ćemo nastaviti s uređenjem prostora kod Muzeja Turopolja. Planiramo rušiti zgradu stare općine gdje su prostorije Crvenog križa, i on bi također dobio kvalitetniji prostor, tako bi tu bio kompleks s više ureda. To će trajati neko vrijeme dok se sve ne uredi, izgradi,preseli, ali razmišljamo o tome-odgovorio je gradonačelnik Dražen Barišić.Marina Drašković iz Judo kluba Fuji naglasila je kako je već dugo i njihov prostor u kojem treniraju djeca premali, dok su liste čekanja sve duže.Zanimalo ju je može li grad kako pomoći jer se već govorilo o Domu juda u našem gradu te kako im je svakako namjera da dobe svoju dvoranu kroz pet godina.

-Vaš prostor je u neprikladnom prostoru Vatrogasnog doma koji je sve manje vatrogasni,a ve više Veleučilište, neprimjereno je i da su tu vozila Javne vatrogasne postrojbe koju moramo iseliti van. U promišljanjima i projekcijama koje imamo našem Veleučilištu su potrebni prostori i prirodno je da se proširi na prostor vatrogasnog doma, ali to ne možemo dok vama ne nađemo prostor. Zato je u planu dvorana samo za judo, a ona bi se izgradila između OŠ J. Habdelića i OŠ E. Kvaternika gdje je postojeća dvorana, a ova bi bila dom juda i tu bi bilo mjesto za vas. Kad ćemo projektirati i graditi planirat ćemo vaš smještaj-poručio je gradonačelnik Barišić

Svoje prostorije zatražila je i udruga Krila ljubavi. Riječ je o Udruzi za zaštitu traumatizirane i zlostavljane djece i žrtve nasilja, trenutno su smješteni u sklopu Centra za djecu,mlade i obitelj , a predsjednica Mirjana Đuran istaknula je kako roditelji moraju djecu čekati vani na zimi, dok u prostorijama u kojima jesu nema adekvatnog grijanja. Zaključeno je samo kako se treba pronaći rješenje.U svom obraćanju gradonačelnik Dražen Barišić istaknuo je kako je najvažniji korak u poboljšanju kvalitete života nova Strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice.

-Nagodinu ćemo predložiti treću strategiju, u 12 godina se puno toga napravilo, rezultati su vidljivi, ali kako život teče izazovi i trendovi su sve veći. Ne treba čekati sljedeću godinu za to, već sada počnimo promišljati što će Strategija obuhvatiti u razdoblju pred nama, od 2018. do 2022.godine. Imamo dobro izbalansirane i procijenjene potrebe. Na kraju ove godine mislim da ju je obilježio vrtić u Cvjetnom koji je napravio mnogostruku korist za naš grad, imamo tamo tri skupine djece s poteškoćama u razvoju. Svake godine je sve više djece s poteškoćama u razvoju, standardi i potrebe su sve veće, ali bez šire društvene i političke zajednice ne možemo ništa. Trebamo biti što razboritiji i hrabriji, strategijom ćemo riješiti dio problema, ali dio problema nije u našim ovlastima, prepoznali smo se da smo dovoljno senzibilizirani, ali ono što nije dobro na tome moramo svi kao zajednica raditi i inzistirati-rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Istaknuo je kako je tijekom svih godina otkad postoje strategije, u gradu organizirana posudionica medicinskih pomagala, vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom, teretana za osobe s invaliditetom u "Kumičiću", ginekološki stol za žene s invaliditetom, zatim otvoreno savjetovalište za djecu s invaliditetom i roditelje, a kao veoma važan projekt istaknuta je realizacija "Svako dijete ima pravo na obrazovanje" financiranog iz EU fondova.Aktivnosti koje provode kroz godinu predstavili su i Centar za odgoj i obrazovanje te Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica, dok se pisanim putem publici obratila Mirjana Lučić predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom GVG-a ispričavši se zbog nedolaska jer je na Sportskim igrama IWAS 2017 u Španjolskoj sa još troje velikogoričkih sportaša.

-Centar za odgoj i obrazovanje postoji 78 godina i kontinuirano se bavi radom s osobama s poteškoćama u razvoju, prvenstveno s intelektualnim poteškoćama. Nije nam dovoljno za naš rad ono što nam daje Ministarstvo rada, demografije i socijalne skrbi, ali imamo veliku čast što nas Grad već duži niz godina prati kroz neke programe koje su moje kolegice razvile i tako Grad i naši korisnici imaju velike koristi od tih programa-istaknula je Nikolina Vučković Barišić, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje.

Brojne programe za pomoć našim sugrađanima provodi i Crveni križ što je istaknula ravnateljica Suzana Strunjak.

-U programu osobnih asistenta za osobe s invaliditetom kojih je bilo 189 ove godine, a lani 166 , vidi se porast, možda sa strane osobama izgleda beznačajno jer asistent može pomagati 40 sati mjesečno, ali sigurna sam ako pitate korisnike ovog programa da će vam reći koliko im to znači jer to vrijeme ne moraju tražiti pomoć od prijatelja, rodbine ili susjeda da im pomognu u svakodnevnim stvarima-kazala je Suzana Strunjak.

Susret se završio uz projekciju filma o udruzi Suncokret koja obilježava 20 godina djelovanja, te izložbu radova koje su napravili njeni članovi i izložbu fotografija u Pučkom otvorenom učilištu na kojima su zabilježena brojna događanja od osnivanja udruge do danas.

Galerija slika

Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme Udruge osoba s invalditetom istaknule svoje probleme