°C 15

Usvojena Strategija kritizirana kao "lista želja"

15.05.2018.

Maja Ivčić

Kao prva točka opsežnog dnevnog reda 7. sjednice Gradskog vijeća našla se Strategija razvoja grada Velike Gorice 2018.-2023. godine. Dokument koji donosi odgovor na pitanje gdje se naš grad vidi u budućnosti, odnosno kako će se razviti do 2023. godine, oporba je oštro kritizirala govoreći da se u njemu ne nalazi ništa konkretno, dok je vladajuća većina Strategiju očekivano pohvalila te nakon poduže rasprave i izglasala.

Strategiju je u ime predlagatelja, gradonačelnika Dražena Barišića predstavio pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije Domagoj Ilečić. U podužem izlaganju pročelnik je prezentirao njene glavne ciljeve koji se tiču razvoja gospodarstva, komunalne infrastrukture i društveno-kulturnih djelatnosti.

-Vizija strategije razvoja grada je da Velika Gorica postane mjesto ugodnog i zdravog življenja, moderna i razvijena sredina koja maksimalno iskorištava prednosti svojeg prometnog položaja te bogate kulturne i prirodne baštine- naglasio je Ilečić.

Istaknuo je kako je dokument Strategije odradila radna skupina koju su činili zaposlenici Gradske uprave, tijela u vlasništvu Grada te predstavnici civilnog društva i druge zainteresirane skupine. U njenoj izradi sudjelovao je velik broj ljudi iz društvenog i javnog života, velik broj stručnjaka, poduzetnika i profesora. Izrada je trajala od lipnja do listopada prošle godine, kada su se detaljnom analizom postojećeg stanja definirali prioriteti.

-Analizirano je kompletno stanje Grada Velike Gorice, zemljopisni položaj, površina područja, reljefne i klimatske karakteristike, prirodno i kulturno nasljeđe, demografske i socijalne značajke, društvene i kulturne djelatnosti, vatrogasna zaštita – dodao je pročelnik Ilečić.

Razviti gospodarstvo, infrastrukturu i kulturu

Jedan od glavnih ciljeva je osiguravanje preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva što podrazumijeva jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, razvijanje poduzetničke infrastrukture, poslovnih zona, poduzetničkih inkubatora... To također uključuje i razvoj i jačanje turizma prvenstveno revitalizacijom kulturnih dobara i baštine u korist jačanja identiteta grada radi privlačenja posjetitelja. Tu je i razvoj poljoprivredne proizvodnje te zaštita okoliša.

Drugi cilj je poboljšanje kvalitete života kroz poboljšanje javne i privatne infrastrukture što se odnosi na obnovljive izvore energije, energetsku obnovu zgrada, izradu toplinske mreže u gradu, pametno gospodarenje otpadom, izgradnju suvremenog sustava vodoopskrbe i odvodnje te modernizaciju vodocrpilišta. Ovaj cilj podrazumijeva i bolju prometnu povezanost kako na području grada tako i sa Zagrebom, zračnom lukom i prigradskim naseljima te razvoj biciklističkih staza.

Posljednji od ciljeva je osiguranje pozitivnog rasta i razvoja kulturnih i društvenih djelatnosti što podrazumijeva ulaganje u obrazovni sustav, socijalne usluge, zdravstvo. Strategija predviđa ulaganje u zapošljavanje osoba s invaliditetom, jačanje inkluzije osoba s teškoćama, posebice djece i mladih u zajednicu... Također, nastavit će se s ulaganjem u institucije u kulturi te u sport i rekreaciju izgradnjom ŠRC Velika Gorica te ulaganjem u zdravstvenu zaštitu.

Oporba: Nema konkretnih rješenja

Prezentirani dokument Strategije razvoja grada oporba nije štedjela kritizirati nazvavši ga tek "listom želja" koja ne donosi "ništa konkretno".

-Ne vidim konkretne točke za poboljšanje. Nije naveden urbanistički plan, plan gradnje, mogli ste ga uvrstiti u strategiju da se pokaže gdje se smije što graditi – kazao je vijećnik Živog zida Zvonimir Stjepić.

-Nedostaju ciljani projekti, definirani projekti s njihovim vrijednostima i s nosiocima projekta. Projekti koje ste vi nabacano naveli vrijede milijardu. Tko i kako će iz tih projekata paušalno izvaditi projekte koji su zaista bitni za grad?-kazao je Alan Šembera (MOST)

-Strategija je samo formalno pokriće da se stvori niz razvojnih komunalnih projekata kako bi se mogli kandidirati na EU fondove. Ne odgovara na pitanja kako vidimo grad za nekoliko godina. Nema ijednoga projekta koji mijenja lice grada, koji ga čini modernim, poznatim i prepoznatljivim. Svih 200 projekata koji su ovdje izlistani kao lista želja su oni koje grad ionako mora napraviti po planu komunalnog razvoja i povećanja kapaciteta određenih servisa - rekla je vijećnica Štefa Bakota (GLAS) i dodala da nedostaju bitni projekti poput formiranog prostora centra grada ili pak rješavanje problema jezera Čiče.

Na jezero Čiče posebno se osvrnuo i MOST-ov Marko Šimac:

-Najmanji je problem istjerati koncesionare iz jezera, ostaju nam neuređene obale i pokosi. Neka koncesionar proglasi stečaj i ode, ostaje nam nesanirana rupa koja će umrijeti. U Strategiju to nije uključeno na smislen i sadržajan način-rekao je.

Njegov stranački kolega Alan Šembera zaključio je kako se ne vide rješenja niti vizije već se iz svega iščitava da je naša vizija da "mi sretno živimo kao djeca cvijeća u našem malom gradu." Kazao je i kako ova strategija financijski ne prati proračun s čime su se složili i drugi oporbeni vijećnici.

Nastavak razvoja grada

Vladajući vijećnici imali su samo riječi pohvale za ovu strategiju:

-Ova strategija će samo doći kao potvrda svega ovoga i nastavak strategijskog razvoja koji imamo. Dobro je napisana i dana analiza stanja našeg grada. Dosta toga sam saznao i naučio o našem gradu iz svih tih detaljno navedenih podataka, tako da bi svaki ozbiljniji građanin trebao proučiti ovu strategiju- kazao je HDZ-ov Darko Bekić.

Na posljetku je strategija, nakon dulje rasprave izglasana.