°C 0

VG Vodoopskrba u središtu rasprave vijećnika

12.12.2017.

ivana

Gradski vijećnici jučer su raspravljali i o poslovanju VG Vodoopskrbe koje smatraju netransparentnim. Rasprava je krenula zbog odluke koje su morali donijeti, a to je davanje suglasnosti VG Vodoopskrbi da će ovom gradskom poduzeću Grad biti jamac u kreditnom zaduženju u iznosu 28 milijuna kuna nužnom za provedbu projekta Aglomeracija Velika Gorica.

Kao što je već poznato riječ je o projektu sufinanciranom iz europskih fondova. Prije donošenja odluke (točka 8. dnevnog reda) bilo je potrebno da se izmjeni odluka u Proračunu Grada Velike Gorice za 2017. godinu (točka 3. dnevnog reda) kako bi se utvrdilo da umjesto gradonačelnika, Gradsko vijeće donosi Odluku o davanju jamstva za ispunjenje obveza pravnoj osobi u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu Grada i ustanovi čiji je Grad osnivač.

Pročelnica Žaneta Štefančić u obrazloženju je pojasnila da se u vrijeme kad se donosila Odluka u Proračunu za 2017.  nisu bile poznate okolnosti i točan iznos koliko će se zadužiti trgovačko društvo odnosno da će Grad trebati biti sudionik projekta Aglomeracije tako da da jamstvo za to kreditno zaduženje.

- Poznato je da smo suglasnost za zaduženje dali na ranijoj sjednici i nakon savjetovanja s HBOR-om sada smo dobili parametre i nacrt ugovora i jamstva. Prethodno smo imenovali gradonačelnika za davanje jamstva, ali potrebno je promijeniti Odluku u proračunu za 2017. godinu da ona glasi da Gradsko vijeće daje to jamstvo jer je riječ o velikom iznosu i moramo ishoditi suglasnost ministra financija-pojasnila je pročelnica Štefančić.Iako je rečeno da je riječ o "tehničkoj" točki, rasprava nije izostala i to tijekom 3. točke dnevnog reda, a oporba je zamjerila što ne znaju ništa o poslovanju VG Vodoopskrbe.

-Grad se dodatno zadužuje, nova jamstva koja ćemo sada vjerojatno donijeti iznose 35,7 milijuna kuna. Zašto sada i tek sada? Imali smo i rebalans proračuna i naznake da će do ovoga doći. Na jednoj od sljedećoj točki dnevnog reda je novo zaduženje u iznosu 28 milijuna kuna. Dragi gradonačelniče, ne volim spominjati imena, ali ovako bi i Čamaza znao voditi grad, dižući kredite i stalno se zadužujući-rekao je vijećnik SDP-a Sven Fabijančić.

Vijećnik MOST-a Alan Šembera predložio je da se objedini rasprava o ovoj "tehničkoj" točki jer je kasnije na dnevnom redu 8. točka donosila raspravu o suglasnosti za davanje jamstva.

Pročelnica Žaneta Štefančić pojasnila je kako davanje jamstva u ovom obliku neće predstavljati kreditno opterećenje Grada jer je projekt sufinanciran iz sredstava EU.Vijećnik Alan Šembera rekao je kako jamstvo za kredit ne znači da će se Grad dodatno zadužiti, ali uvijek ima ono "ali" jer se ni Agrokor nije zaduživao, a zna se kakav dug danas ima. Zatražio je od gradonačelnika da ako traži mišljenje drugih vijećnika dostavi materijale o poslovanju tvrtke kako bi ih mogli proučiti.

- Prihod je za 2015. godinu bio 40 milijuna kuna i dobit je bila 1,2 milijuna kuna, a ovim kreditom tražimo 28 milijuna kuna što bi teretilo Vodoopskrbu za 677.000 kuna svaka tri mjeseca i to od 2024. do 2036. godine. Tu je samo 7,5 milijuna kuna kamata. Nitko ne želi zaustaviti Aglomeraciju, ali put do pakla popločen je dobrim namjerama, dajte da vidimo je li VG Vodoopskrba u tom smislu ima pokriće za taj kredit. Banci ste morali dati projekciju prihoda, pa dajte da i mi vidimo, na koji način to imate u planu pokriti, nismo dobili te informacije i teško nam je zato dati suglasnost ako stvari krenu krivo-rekao je Šembera dodavši kako se i po nacionalnim medijima moglo pročitati kolika su penaliziranja zbog lošeg vođenja EU projekata i treba se izbjeći da se takav slučaj dogodi u Velikoj Gorici.

S njime su se složili i drugi vijećnici oporbe, a vijećnik Pero Josipović istaknuo je kako Grad treba biti podrška VG Vodoopskrbi, ali treba se vidjeti poslovanje tvrtke. Obrazložio je zašto GLAS neće podržati ovu točku:

-Nećemo podržati ovu točku, ali to ne znači da smo protiv Aglomeracije VG, to bi lud čovjek samo bio protiv toga, ali treba biti oprezan jer EU fondovi su rigorozni za svaki cent(...)Dizali smo i vodnu naknadu za osamsto posto prije 3-4 godine, a ne znamo kako se taj novac troši. Teret će se prebaciti svima nama, našim sugrađanima. Ovo je način da dovedemo malo higijene, malo transparentnosti da vidimo kako poduzeće posluje. Predlažem gradonačelniku da izvješće o poslovanju postane redovna praksa svake godine, pa mi vijećnici nećemo biti u dilemi svake godine, da se nama stavlja vreću na glavu i onda tako da glasamo za neku odluku koja financijski vrlo teška, bez obzira na to što je u ovoj situaciji mala vjerojatnost da će Grad sutra biti dužnik-poručio je vijećnik Josipović.S onime što je obrazložio tijekom rasprave vijećnik Šembera i vijećnik Fabijančić složio se i Marko Šimac (MOST) te podsjetio kako je ljetos gradonačelnik rekao da će se pripremiti materijali o VG Vodoopskrbi, ali nijedan papir nije došao pred vijećnike. Odluku je odbio podržati i vijećnik Živog zida Zvonimir Stjepić.

Rasprava je tako okončana, te je iodrađena i "tehnička točka", a kasnije je je vladajuća većina potvrdila i suglasnost za jamstvo Grada u kreditnom zaduženju VG Vodoopskrbe.