°C 9

Vozači, oprez! S novom školskom godinom u promet se uključuje 706 prvašića

03.09.2019.

Petar Brnada

S početkom nove školske godine i prvim zvonom u školama na području Republike Hrvatske, pa tako i na području koje pokriva policijska postaja Velika Gorica, provest će se tradicionalna policijska akcija „Poštujte naše znakove“ namijenjena zaštiti naših školaraca.

Name, kako kažu iz PP Velika Gorica, cilj akcije je zaštita djece u prometa i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometa.

-Tijekom kolovoza policajci su obišli zone svih osnovnih škola, kojim prilikom nisu utvrdili nedostatke prometne signalizacije. U rujnu će policiji predmetna akcija, odnosno nadzor prometa u zonama osnovnih škola, biti prioritet. Promet ćemo nadzirati s maksimalnim brojem policajaca, a osobitu pažnju ćemo posvetiti poštivanju ograničenja brzine kretanja i nepropisnom parkiranju- kažu iz velikogoričke policije.

Tako će svim učenicima prvih razreda osnovnih škola policajci održati, njihovom uzrastu primjereno, predavanje o sigurnom sudjelovanju u prometu s aspekta pješaka te će im podijeliti prigodne darove.

Na području PP Velika Gorica u 26 osnovnih i područnih škola u prvi razred, tj. u 44 prva razreda, kreće oko 706 učenika, iz policije najavljuju nove akcije.

-Također ćemo povodom početka nove školske godine održati posebnu akciju u mjesecu rujnu gdje ćete biti pravodobno izvješteni o datumu akcije. Cilj akcije je senzibiliziranje javnosti, u prvom redu vozača na potrebu tolerantnijeg pristupa i ponašanja za volanom, odnosno potrebu za povećanim oprezom vozača u zonama osnovnih škola, gdje će djeca uzornim vozačima dijeliti prikladne poklone- poručili su iz PP Velika Gorica.

Savjeti roditeljima

Iz PP Velika Gorica roditeljima su uputili savjete da prate  djecu u i iz škole barem prvih desetak dana, te da ih upute na opasna mjesta na putu do škole, odnosno kako se ponašati na tim mjestima.

Vlastitim uzorom ukažite djeci kako je potrebno ponašati se u prometu na cesti, pri kupovini školskih torbi, odjeće i obuće vodite računa da bude što uočljivija, odnosno svijetlih boja ili s reflektirajućim materijalima, ne parkirajte nepropisno u zoni osnovne škole i neka djeca u vozilo ulaze i iz vozila izlaze na pločnik, a ne na kolnik- dodaju iz policije.

Također, podsjećaju da se djeca do pete godine života moraju prevoziti u dječjoj sjedalici na stražnjem sjedalu vezana sigurnosnim pojasom, da svi koji se prevoze na stražnjem sjedalu moraju biti vezani sigurnosnim pojasom te da se na sjedalu suvozača ne smiju prevoziti djeca mlađa od 12 godina.

Savjeti vozačima

Iz policije podsjećaju vozače da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h, te još jednom apeliraju da povećate pozornost u blizini škola i vodite računa da djeca ne znaju ili ne znaju dovoljno prometne propise.

-Poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica, zaustavite se i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno prijeći preko kolnika- kažu iz PP Velika Gorica.

Savjeti djeci

Što se tiče savjeta djeci njima se napominje da za kretanje koriste samo pločnik, cestu prelaze samo preko zebre, preko ceste prelaze samo na zeleno svjetlo, obvezno provjere ima li nailazećih vozila i tek tada stupe na kolnik.

-Ako stalno ima vozila, sačekajte da se neko vozilo zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći- napominju plavci.