°C 22

Župa Donja Lomnica slavi svoj titular

05.01.2019.

Ivana Ćurić

Sutrašnji blagdan Bogojavljanja, ili Sveta tri kralja titular je istoimene župe Donja Lomnica gdje će se tom prilikom održati i svete mise. 

Središnje misno slavlje povodom titulara župe održat će se u 11:00 sati u župnoj crkvi Sveta Tri Kralja, a uz župnika vlč. Ivana Torbara koncelebrirat će i drugi svećenici iz drugih susjednih župa.

Prema evanđelju po Mateju, tri kralja ili mudraca s istoka prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli su se pokloniti novorođenome Isusu. Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući kako se zovu i koliko ih ima kasnija je usmena predaja pretvorila u kraljeve te su tako nazvani: Gašpar, Melkior i Baltazar. Prikazuju se kako nose Isusu tri simbolična poklona, tamjan kao Bogu, zlato kao kralju na nebu i smirnu kao čovjeku. 

Mudraci dolaze iz poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time je javio rođenje Spasitelja i nagovijestio je da je Isus Spasitelj svih ljudi. Sam naziv blagdana "Bogojavljanje" označava objavu Isusa kao Mesije. Poruka ovog blagdana je novorođeni Kralj, dijete na kojem se ne vidi da je kralj, leži na slamici, među siromasima i pastirima, nalazi se po strani, ali njegovo rođenje nagovijestila je zvijezda i dovela k njemu kraljeve s istoka koji ne traže pozornost već je stavljaju na malog Isusa čije se rođenje od ovog događaja objavljuje cijelom svijetu.