°C -3

Županija daje 1000 kuna pomoći za bebe

27.03.2018.

Redakcija

Roditeljima svakog novorođenog djeteta na području Zagrebačke županije u ovoj tekućoj godini bit će isplaćeno tisuću kuna jednokratne novčane pomoći.

Odluka je to koju je donijela Zagrebačka županija kako bi roditeljima barem dijelom olakšali troškove te potaknuli mlade obitelji na rađanje djece.

Iako se ne radi o velikom iznosu ovu mjeru svakako se može okarakterizirati kao pronatalitetnu s obzirom na negativni prirodni prirast i činjenicu da sve veći broj Hrvata puni busove i avione u potrazi za boljim životom na Zapadu pa je stoga svaka pomoć mladim obiteljima, makar i minimalna, svakako dobrodošla.

Kako kažu iz Županije, zahtjev za ostvarenje prava podnosi se u pravilu u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta, a krajnji rok za dostavu je 10. siječnja 2019. godine.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti jedan od roditelja/ samohrani roditelj/ roditelj iz jedno-roditeljske obitelji koji je državljanin Republike Hrvatske s prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje 1 godinu.

-Postupak za ostvarivanje prava pokreće podnositelj Zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu. Zahtjev i pripadajuća dokumentacija podnose se u pisanom obliku na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb. Obrazac Zahtjeva kao i sve dodatne informacije nalaze na web stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, pod rubrikom Ustrojstvo, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb- poručili su iz Županije.