°C 11

Županiji petica, Gorici četvorka iz transparentnosti

02.07.2018.

Ivana Ćurić

Zagrebačka županija treću je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Institut za javne financije u razdoblju od studenog 2017. godine do ožujka 2018. godine analizirao je i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojim su obuhvaćene 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018. Željela se utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica te kvaliteta tih stranica.

Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time, uz još 16 županija, zaslužila spomenuto priznanje. Kada se uspoređuju županije, gradovi i općine, upravo su županije ostvarile najveću prosječnu transparentnost što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,9 proračunska dokumenta. Čak 17 županija objavilo je svih pet dokumenata, dok su tri županije objavile po četiri dokumenta. Prosječna transparentnost gradova je niža od županijske (prosjek 4), a samo je 58 od 128 gradova objavilo svih pet dokumenata.

Grad Velika Gorica ocijenjen je sa četvorkom, a Općina Kravarsko drugu godinu za redom dobila je čistu peticu iz transparentnosti. To se pak ne može reći za Općine Pokupsko i Orle, no u usporedbi s posljednjim godinama napredovale su te su ocijenjene s četvorkom, odnosno trojkom.

Po prvi put otkad Institut za javne financije radi ovo istraživanje, nema niti jednog grada koji nije objavio niti jedan proračunski dokument. Prosječna transparentnost općina i dalje zaostaje (3,3), iako je konačno prešla trojku. Niti jedan dokument nije objavilo 25 općina, a njih 41 je objavilo samo jedan dokument. Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati istraživanja dostupni su i putem interaktivne karte koju je izradio Institut javnih financija.

Screenshot , Institut za javne financije