Novosti Sport Događanja

Brozović izabran u najboljih 11 Serie A, Vatreni krenuli s pripremama za Euro

25.05.2021. / Damir Žbulj

Hrvatska nogometna reprezentacija okupila se u Zagreb te je otputovala u Rovinj gdje će odraditi pripreme za nadolazeće Europsko prvenstvo.

Vatrenima će se krajem tjedna priključiti i naši nogometni junaci, 'Turopoljski top' iz Okuja Marcelo Brozović i Velikogoričanin Ante Budimir.

Brozović je prije nekoliko dana proslavio naslov prvaka s milanskim Interom, gdje je bio jedan od glavnih karika osvajanja titule, a zasluženo je izabran u najboljih 11 Serie A ove sezone u izboru CIES-a, Međunarodnog centra za sportske studije.

CIES-ov odabir najboljih igrača baziran je na indeksu izvedbe temeljem podataka OptaPro-a. U obzir su, pritom, ušli samo igrači koji su upisali najmanje dvije trećine ukupne minutaže u nacionalnim prvenstvima.

Najbolju jedanaestoricu u Italiji čine Handanovič - Hakimi, Škriniar, Bastoni, Gosens - De Paul, Brozović, Calhanoglu - Berardi, Lukaku, Insigne.

U istom izboru, među najboljih 11 španjolske Primere je i kapetan vatrenih Luka Modrić, uz Oblaka, Navasa, Koundéa, Lengleta, Galana, De Jonga, Kokea, Messija, Suareza i Benzemu.

"Čestitam svim našim igračima koji su osvajali trofeje! Raduju me dobra forma i osvojeni naslovi. Nemam razloga za pesimizam, brzo krećemo s ozbiljnim radom," najavio je izbornik na početku priprema.

Vjerujemo kako će svoju priliku dobiti i Budimir, a prva prilika za dokazivanje bit će prijateljska utakmica s Armenijom upravo u njegovoj Velikoj Gorici, na Gradskom stadionu, 1. lipnja.

"Nećemo puno mijenjati, držat ćemo se svog klasičnog sustava 4-2-3-1 ili ili 4-1-4-1, pri čemu puno ovisimo o centralnom napadaču, pogotovo Bruni Petkoviću, oko kojega se mnogo gradi. Probat ćemo i drugu verziju s dvije polušpice, na utakmici s Armenijom. Nadam se da ćemo se uspjeti posložiti i vidjeti što nam je najbolje, vjerojatno isto što smo igrali u Rusiji, no sve ovisi o stanju i formi igrača," dodao je Dalić.

"Sezona je bila dugačka, pogotovo za igrače iz vrhunskih klubova. Oni su premoreni i zasićeni, morat ćemo raditi po osjećaju igrača iz dana u dan. Nije im lako, stres je bio velik, no moramo se osvježiti i raditi na taktičkom planu. Fizičku pripremu ne mogu raditi, treba se odmoriti i zaliječiti, ali prije svega radimo na taktici. Mogu reći da ćemo dati sve od sebe, poginuti na terenu, ali to neće biti dovoljno ukoliko Hrvatska ne bude bolja, kvalitetnija, odgovornija i taktički savršena. Samo motiv neće biti dovoljan..."

Puno Turopoljaca i Turopoljki pratilo je reprezentaciju u Rusiji do povijesnog uspjeha. Nažalost, zbog pandemije i aktualnih mjera, teško će se ponoviti takva atmosfera u Engleskoj i Škotskoj, na otvaranju Eura. Hrvatska s Englezima na Wembleyju igra 13. lipnja, a nakon toga u Glasgowu će suparnici biti Češka i Škotska.

"Zajedništvo je to koje donosi rezultat. Rekao sam da nam nedostaje atmosfera, a ja ću svakom igraču ukazati na ono što ja mislim da je problem. Svi želimo najbolje, ali moramo gledati reprezentaciju, gdje treba dati malo više od sebe. Na tome treba raditi, da se posložimo svi zajedno. Postoje i razlike u godinama, a i igrači nam sada dolaze iz drugačijih klubova nego prije. Razlika je bitna, ali vjerujem u ovu reprezentaciju..."

"Nama navijači puno nedostaju, možda i najviše. Uvijek smo imali podršku, a nogomet nema smisla bez navijača. Nadam se da će stadioni biti barem napola puni, no teško je očekivati da si ljudi mogu priuštiti sve novonastale troškove. Bio bih presretan da je pun stadion hrvatskih navijača, tko ne bi poželio biti na otvaranju protiv Engleske na Wembleyju. Navijači nam cijelo ovo vrijeme nedostaju," zaključio je Dalić, piše hns-cff.hr.

Budimir se pak preko društvenih mreža oprostio od navijača Osasune, kojoj je svojim golovima pomogao u očuvanju prvoligaškog statusa u Španjolskoj. Na kraju posudbe slijedi povratak u Mallorcu, koja je izborila Primeru, no, s obzirom na sjajne klupske i vjerujemo zapažene reprezentativne nastupe, vrlo lako bi mogao Budimir u novoj sezoni obući dres nekog puno snažnijeg kluba.

"Draga moja nogometna obitelji u Osasuni, hvala vam puno za ovu sezonu u kojoj sam uživao noseći ovaj dres. Iako smo imali nekoliko teških trenutaka, mislim kako smo na kraju postigli svoje ciljeve. Jako sam ponosan što sam dio ove ekipe, želim zahvaliti svim suigračima, trenerima, Upravi i svim zaposlenicima kluba što ste me tako dobro prihvatili, a želim zahvaliti i navijačima, koji su nam toliko nedostajali na našem stadionu," poručio je velikogorički nogometni internacionalac i hrvatski reprezentativac.

Galerija slika

Brozović izabran u najboljih 11 Serie A, Vatreni krenuli s pripremama za Euro Brozović izabran u najboljih 11 Serie A, Vatreni krenuli s pripremama za Euro Brozović izabran u najboljih 11 Serie A, Vatreni krenuli s pripremama za Euro

Podijeli