Novosti Sport Događanja

Budimir debitirao na Svjetskom prvenstvu: Ne pitaš previše ni zašto ulaziš niti zašto izlaziš, sretan sam što sam imao priliku!

07.12.2022. / Damir Žbulj

Dočekali smo i taj trenutak! Naš Goričanin Ante Budimir debitirao je na Svjetskom prvenstvu u katarskoj Dohi, u dramatičnom okršaju s Japanom.

Budimira je Dalić ubacio u igru u 62. minuti umjesto Petkovića, ali ga je i izvadio s terena na početku drugog produžetka, kad je priliku dobio Livaja. Jasan je bio plan izbornika da napadača Hajduka koristi u raspucavanju, međutim, nije Marko bio precizan s bijele točke...

"Probali smo staviti još jednog igrača u šesnaesterac i tako probati doći do drugog pogotka. Imali smo nekoliko dobrih situacija, pokušali smo slomiti Japan, ali tada su se obranili. Teško je ući u ritam utakmice kao zamjena, ali ne pitaš previše ni zašto ulaziš ni zašto izlaziš. Ne razmišljaš puno, samo ideš na pobjedu", komentirao je Budimir te trenutke.

Ante je imao jednu jako dobru priliku, ali nažalost nije poentirao i nije se prometnuo u junaka ovog okršaja osmine finala: "Znali smo da neće biti lako, Japan je bio prvi u skupini ispred Španjolske i Njemačke te su opet pokazali disciplinu, brzu tranziciju i kompaktnost. Fizički su jako dobro spremni i poveli su, ali mi smo pokazali karakter i uspjeli promijeniti ritam utakmice. Čini se da Hrvatska mora izvesti barem jedne jedanaesterce na Svjetskom prvenstvu, i presretni smo. Uvijek je lijepo igrati za Hrvatsku, pogotovo na Svjetskom prvenstvu i sretan sam što sam ovdje i da sam imao priliku biti na terenu," dodao je Velikogoričanin, a piše hns-cff.hr.

Svoje poteze pojasnio je i Dalić: “Kad se prođe, sve je super. Mi smo na klupi razgovarali, htjeli pametno odlučivati, ne raditi greške, pogotovo u zamjenama jer je očito bilo da idemo u produžetke, htjeli smo sačuvati energiju. I Modrić i Kovačić su se potrošili, a u igru su ušli igrači koji su dobili prigodu pucati jedanaesterce. A Budimira nisam zamijenio jer je bio loš, ušao je kako bismo bili opasniji na skoku, nego zato što sam smatrao da Livaja jednim potezom može odlučiti utakmicu. Znam da taj potez nije popularan, ali sve je to bilo u interesu rezultata. Njemačka i Španjolska igrale su s pasom i nisu uspjele, mi smo išli drugačije, preskakali igru i tako stvarali probleme Japancima. Očito je to bio način kako doći do ravnoteže u igri. I jučer smo istrčali četiri kilometra više od protivnika, za četiri kilometra. I u tom segmentu smo moćni i snažni”.

U raspucavanju je hladnokrvno poentirao i naš Okujec Marcelo Brozović, a ponovno je ušao i u povijest Svjetskih prvenstava, jer je srušio svoj rekord s najviše pretrčanih kilometara. Kralju! 

 

Vatrene sada u petak od 16 sati čeka novi izazov, u četvrtfinalu su im protivnici Brazilci, a vjerujemo kako će to biti još jedan spektakularan dvoboj, uz novo slavlje naših nogometaša i navijača. Iskreno se nadamo!

“Realno, Brazil je najmoćnija i najbolja reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu. Kad pogledate njihov izbor igrača, kvalitetu, širinu i vrijednost, to je zastrašujuće. Pred nama je velik ispit i težak zadatak protiv momčadi koja se voli nadigravati. Trebat će tu utakmicu jako dobro pripremiti, ali nemamo se čega bojati. Moramo ući u utakmicu s puno vjere i samopouzdanja, tražiti naše prilike i uživati u nogometu. Izvući Brazil, to je to. Možda je prerano, bolje bi bilo da je finale. Brazil je favorit, ali nećemo se predati. Pokušat ćemo se dobro pripremiti i odmoriti, dati maksimum i suprotstaviti se igrom. Oni nisu reprezentacija koja trpi tuđi posjed," naglasio je izbornik pa poručio:

"Brazil ima 250 milijuna stanovnika, Hrvatska samo četiri, kao da smo predgrađe nekog brazilskog grada!”

“Brazil je favorit, da se ne lažemo. Imaju samopouzdanje i sjajnu atmosferu, vrhunske igrače, vratio im se Neymar. Sjajna reprezentacija, ali možemo im se suprotstaviti, moramo pametno odabrati taktiku. Ići u nadigravanje s njima i dati im prostora nije pametno, napravit ćemo skauting, razgovarati s igračima. Nije utakmica 50:50, ali nismo ni autsajderi. Potrudit ćemo se da budemo dobri," zaključio je.

 

(Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Podijeli