Novosti Sport Događanja

Črnko: Prvoligaška stabilnost je naša najveća pobjeda, a cilj je i dalje isti!

14.07.2022. / Damir Žbulj

Stigao je početak nove prvoligaške sezone u Hrvatskoj, a vjerujemo kako će Gorica i ovaj put igrati značajnu ulogu u HNL-u, baš kao i u protekle četiri uspješne sezone. Niti jedno se turopoljski prvoligaš nije borio za opstanak, bio je jako blizu i izlaska u Europu, no, neka 'zlatna sredina' trenutno je realnost Gorice i to treba cijeniti.

Teško da se Gorica može umiješati u borbu s našom 'velikom četvorkom', Dinamom, Hajdukom, Osijekom i Rijekom, no, trener Toplak i njegovi nogometaši sigurno će vrebati svaku priliku za što bolji rezultat.

Prošle sezone klub je završio na šestoj poziciji, ali u završnici, kad je već bilo jasno da se neće napraviti europski iskorak, posvećena je veća pažnja razvoju mladih igrača, što će se prije ili kasnije isplatiti.

"Sezona koja je iza nas donijela je rezultat kojem smo mi u Upravi kluba zadovoljni. Znamo kako smo u nekim trenucima mogli napraviti više i bolje, ali na neki način je i bitno da smo razvijali naše mlade igrače, imali smo pet mladih hrvatskih reprezentativaca i s te strane smo dali doprinos razvoj novih generacija hrvatskog nogometa..."

"Pred nama je novo prvenstvo i činjenica je da smo kadrovski odradili dio posla. Osim Kotarskog i Babeca, sve ostalo su bili 'planirani' odlasci iz kluba i to su sve igrači koji su imali manju minutažu i koji su dali manji doprinos. Oslobodili smo se određenih rashoda, ali smo doveli i nekoliko novih igrača i nastavljamo ići svojim putem. I dalje imamo isti cilj, a to je borba za mjesto među prvih pet klubova," naglasio je čelnik Gorice Nenad Črnko pa dodao:

"Sigurno ne možemo najavljivati kako se možemo ravnopravno nositi s Dinamom, Hajdukom, Osijekom i Rijekom, ali sigurno smo i vrlo blizu te razine i čekat ćemo njihove pogreške te ćemo se sigurno uključiti u borbu za neku bolju poziciju, ako se pruži prilika za nešto više."

"Očekujem i dalje ambicioznu Goricu, ali trebamo napraviti onaj prvi korak, a to je izbjegnuti pritisak borbe za opstanak. Onda nas čeka drugi korak, što bolji rezultat i razvoj naših mladih nogometaša..."

Velika novost ove sezone bit će i izdašniji prihod od TV prava. Gorica bi trebala dobiti nešto više od sedam milijuna kuna...

"Moja osobna želja je da klubovi jedan dio tih sredstava ulažu u razvoj svojih nogometnih škola i mladih igrača. No, svjesni smo stanja u HNL-u i sigurno će trenutno to u velikom postotku ići za seniorsku momčad. Donijet će ti novci dodatnu kvalitetu našem prvenstvu, vjerujem da će svi klubovi biti dobri i mislim da ćemo dobiti jedan iskorak. Ovaj ugovor o TV pravima bit će veliki impuls svim klubovima i sada svi mi to moramo opravdati na terenu, a onda će to donijeti i dodatne iskorake..."

U ovom prijelaznom roku napravljeno je 'provjetravanje' svlačionice, a jedini značajniji odlasci su oni vratara Dominika Kotarskog u PAOK i defenzivnog veznjaka Hrvoja Babeca u latvijsku Rigu.

"Nikad nisam u potpunosti zadovoljan i mislim da je moglo i trebalo biti bolje, ali s obzirom na okolnosti morali smo to napraviti. Moram biti zadovoljan kad povučem paralelu s ostalim klubovima u HNL-u. Naša egzistencija počiva na transferima, praktički 80 posto, a od prošlog zimskog prijelaznog roka mi smo napravili deset transfera i cifri od 11,9 milijuna eura..."

"No, sva ta sredstva se raspoređuju i za naredne godine, dosta tih transfera se naplaćuje u ratama do 2024. godine. Naš budžet je oko 30-ak milijuna kuna godišnje i najveća satisfakcija je da smo tim transferima osigurali mirnoću i stabilnost u ovoj i u idućoj godini. Sigurno nećemo sada promijeniti filozofiju i plaćati ulazne transfere, zadržat ćemo svoju politiku dovođenja igrača, koji će tražiti razvoj kroz HNK Gorica, a mi ćemo tražiti neke buduće transfere."

Dobar posao napravljen je dovođenjem nekoliko kvalitetnih pojačanja, od iskusnog desnog beka Momčila Raspopovića preko talentiranog veznjaka Edina Julardžije pa do kapetana U-21 slovačke reprezentacije Matuša Vojtka ili napadača Dinama Denija Jurića, koji bi zaista trebao biti od velike pomoći u ofenzivi.

"Prijelazni rok traje, vjerujem da će biti još dolaznih transfera. Odlaskom Babeca otvorena je pozicija zadnjeg veznog, mi to možemo pokriti iz svojih redova, ali tu ćemo biti aktivni. Više od toga ne, a niti ćemo sada 'preskakati letvicu' i dovesti još neka dva, tri igrača, što bismo u ovom trenutku sigurno mogli. Ne mislimo se sada 'potući' s Osijekom ili Rijekom, greške se vrlo brzo događaju, mi smo klub koji doslovno želi svesti takve pogreške na minimum i tako ćemo nastaviti raditi..."

"I prošle sezone sam treneru Toplaku govorio kako nemamo pritiska rezultata zadnjih šest, sedam kola, nego da nam je prioritet razvoj mladih igrača. Ali sve je to bilo u poziciji kad smo bili 18 bodova iza mjesta koja vodi u Europu i realno je bilo očekivanje da mi to ne možemo izboriti. Ali, sve dok smo mi u 'igri' za Europu, maksimalno ćemo se potući za to mjesto."

"Ako se dogodi da nam 'velkika četvorka' odmakne, a da mi budemo na petom, šestom ili sedmom mjestu, sigurno je kako ćemo se okrenuti još više mlađim igračima."

"Morate biti svjesni kad smo ulazili u Prvu HNL, uz značajan novac stranih investitora, mnogi su govorili kako ćemo brzo ispasti iz lige. Tako da ova stabilnost u protekle četiri godine je naša najveća pobjeda. Kao predsjednik, ali i po prirodi svog posla, nikad ne priznajem poraz i tražim da napravimo taj iskorak. Situacija u hrvatskom nogometu je specifična, jer teško se može ponoviti da mi s 2,2 milijuna eura prihoda 35 kola budemo najmanje treći i da se ravnopravno borimo s klubovima koji imaju deset, 15 ili 20 milijuna eura budžete.

"Zato niti ne trošimo novac na ulazne transfere i cilj nam je kroz nekoliko godina naš budžet, koji je sada 30 milijuna kuna, poduplati i tada ćemo se spravom moći uključiti u borbu za Europu. Ova 'prosječnost' je za nas i dalje jedan veliki uspjeh i stvorili smo neki respekt u HNL-u. Hoćemo li uspjeti u tome, vidjet ćemo."

"Plan A je da ne budemo lošiji od ovih rezultata, a Plan B je da budemo još bolji."

Uvijek postoji i opcija dolaska stranog investitora, koji bi u Gorici mogao prepoznati dobrog partera.

"Uvijek postoji šansa da se dogovorimo s nekim investitorom. Iako, vidite da oni baš i ne dolaze u hrvatske klubove. Upita uvijek ima. Kad ćemo s druge strane imati sugovornika koji je spreman na rizike i dugoročno partnerstvo onda ćemo se i dogovoriti. Za sve upite smo otvoreni, ali mi tražimo nekog za dugoročni plan od barem četiri godine. Svjesni smo u ovoj momčadi danas imamo četiri U-21 reprezentativca uz nekolicinu starijih igrača koji imaju određenu vrijednost na tržištu. Nikako ne želimo dovesti nekog na jednu godinu, kome bi cilj bio rasprodaja igrača i ugleda kluba."

Dogovoren je i dolazak 24-godišnjeg brazilskog krilnog igrača Wallacea, koji je bio član austrijskog drugoligaša iz Lustenaua. Klupska želja je i mladi i talentirani irski veznjak Ollie O'Neill, koji bi stigao iz 'bratskog' Fulhama.

"Transfere uvijek volim komentirati kad se završe. Ne skrivamo da je Irac O'Neil bio naš cilj, ali isto tako je Debijađi na meti Dubrave. No, još uvijek nismo dobili papire za registraciju Žigera iz Engleske i dok se to ne realizira Debijađi ostaje ovdje. Tako je i O'Neil u Fulhamu, a hoće li doći kod nas ovisi o njihovom treneru i odrađenim pripremama. To je realna opcija, ali čekamo odluku Fulhama."

"On je jedini igrač kojeg smo ciljano htjeli dovesti, jer smatramo da nam treba. Na svim drugim pozicijama smo pokriveni i zato smo odustali od dovođenja više igrača iz Fulhama."

Senegalac Wague, koji je pod ugovorom s Barcelonom, već je stigao u Zagreb i to bi trebao biti gotovo posao.

"Što se tiče desnog beka Barcelone, on je već sletio u Zagreb, isključivo zbog Gorice, i očekujem kako ćemo nakon gostovanja u Osijeku potpisati ugovor. Ne volim govoriti o tim stvarima prije nego budu dogovorene, jer smo imali slične situacije kad je igrač došao iz Londona u Veliku Goricu i jednostavno se nije mogao priviknuti i odustao je od transfera."

Više ne bi trebalo biti prodaje ključnih igrača, osim ako do kraja kolovoza ne stigne primamljiva ponuda.

"Možda ova rečenica zvuči grubo, ali nisam ju ja izmislio. Kad me netko pita tko je na prodaju, kažem - svi. Ali, nakon odlaska Babeca smo 'zaključali vrata' odlascima, jer sam i treneru i Upravi i navijačima obećao kako ćemo pokušati zadržati kostur naše momčadi i glup je sada rasprodati cijelu veznu liniju ili sve stopere. Ima interesa i za Jovičića i Krizmanića, postoje interesi i za Pršira i za Kalika, ali ako bude izlaznog transfera, onda on mora biti značajan za Goricu. Letvica se malo podigla i jednostavno želimo zaštiti integritet ekipe. Ako dođe dobra ponuda, razgovarat ćemo o tome..."

"Na tim pozicijama imamo igrače koji bi to mogli pokriti, od Julardžije, Golubickasa, Suka..."

Ovog trenutka mogu sigurno reći, u nekim postocima, kako smo u poziciji 80-20 da više nećemo nikog prodavati," jasno je poručio Črnko.

Nova sezone SuperSport HNL-a, kako se od ove godine zove naše prvoligaško nogometno natjecanje, kreće u petak okršajem Dinama i Lokomotive.

Gorica kod Osijeka gostuje u subotu od 19 sati, dok će Rijeka u kasnijem večernjem terminu gostovati u Šibeniku.

U nedjelju je na rasporedu dvoboj povratnika Varaždina i Slaven Belupa, dok će Hajduk gostovati u Puli.

Gorica je u svoje protekle četiri prvoligaške sezone osvojila dva peta i dva šesta mjesta, a dvaput je i igrala polufinale Hrvatskog nogometnog kupa, protiv Dinama i Hajduka.

Možda će upravo ovo biti nova povijesna sezona u kojoj će Gorica uspjeti izboriti Europu ili ući u veliko finale Kupa?

Odgovor imaju trener Toplak i njegovi nogometaši, a prva prilika za dokazivanje bit će u subotu u Gradskom vrtu.

 

 

 

 

 

 

Podijeli