Novosti Sport Događanja

Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom

15.09.2018. / Maja Peranić

Već desetu godinu zaredom u Velikoj Gorici je održan Dan jednakih mogućnosti. S ciljem promocije sporta osoba s invaliditetom jutros se ispred Pučkog otvorenog učilišta odvijao sportski program u organizaciji Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije i Športskog društva osoba s tjelesnim invaliditetom Uspon iz Velike Gorice.

Cilj manifestacije je senzibiliziranje javnosti za sport osoba s invaliditetom, ali i za položaj osoba s invaliditetom općenito u našem gradu i u našoj županiji, a organizatori ističu kako se u Velikoj Gorici u tome uspijeva zahvaljujući kontinuitetu ulaganja u poboljšanje uvjeta života osoba s invaliditetom.

-U Velikoj Gorici je Gradsko vijeće još 2008. godine donijelo prvu strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom i od tad je krenuo uzlet sporta tih osoba i mijenjanje uvjeta života osoba s invaliditetom u gradu te percepcije življenja – kaže nam organizator manifestacije predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije i Športskog društva osoba s tjelesnim invaliditetom Uspon iz Velike Gorice Darko Matić.

-Imamo već 10 godina gradsko savjetovalište, niz rubnjaka smo spustili, broj semaforiziranih raskrižja dovoljno govori da je grad u ovom trenutku senzibiliziran – dodaje, a što svojim uspješnim rezultatima pokazuju i velikogorički sportaši s invaliditetom koji su se danas okupili na ovom danu.

Strategija za izjednačavanje mogućnosti

Velika Gorica će i dalje ulagati, ističu iz Grada, i tako otvarati mogućnost osobama s invaliditetom.

-Ova manifestacija potvrđuje da imamo dobru svijest za osobe s invaliditetom i da se Gorica s tim dobro nosi. U pripremi je i treća strategija koju stručno pripremamo kao jedini grad u Zagrebačkoj županiji koji uopće ima strategiju-kazao nam je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Velike Gorice Zvonko Kunić.

Ovaj sportski susret u Velikoj Gorici danas je podržao i Hrvatski paraolimpijski odbor.

- Uvijek mi je lijepo doći na ovaj dan jednakih mogućnosti, ugodna je atmosfera, promovira se sport i mogućnosti osoba s invaliditetom. Ima ovdje i reprezentativaca. To je vrlo bitno da se okupljaju na jednom mjestu. Na žalost nemamo u Hrvatskoj jedan sportski centar za osobe s invaliditetom, ali ovako na jednom mjestu onda pokažemo puno mogućnosti s kojima se mogu baviti-rekao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić poželjevši velikogoričkim sportašima mnogo uspjeha na daljnjim natjecanjima s vjerom u osvajanje novih medalja.

Iz Športskog društva Uspon puno su ulagali kako bi razvili paletu sportskih aktivnosti prihvatljivih osobama s invaliditetom. Nekima su donijela i olimpijska odličja, a drugima je važno da se druže i rekreiraju.

-Dosta nam to znači jer promoviramo naše sportove, družimo se s ekipama iz Istre, Zagreba, odasvud, a malo i da sugrađanima pokažemo da smo tu. Možete vidjeti kako igramo pikado, naše boćare, judo, atletičare koji bacaju koplje... – rekao nam je Ozren Klarić, član društva.

Memorijal Nikica Kasunić

U sklopu Dana jednakih mogućnosti ovog je puta održan i Memorijal u boćanju u sjećanje na nedavno preminulog goričkog sportaša s invaliditetom Nikicu Kasunića, hrvatskog reprezentativca i osvajača kupa Hrvatske u boćanju osoba s invaliditetom .

-Posvetili smo ovaj dan našem prerano preminulom boćaru, jednom od najboljih sportaša u Hrvatskoj, a i šire. Dečki su se ovih dana vratili iz Poljske gdje je i on trebao biti s reprezentacijom. Toliko se tome veselio, ali iznenadna smrt je to dokinula. Nećemo ga zaboraviti, svaki dan ćemo ga se prisjećati – kazao je Ivan Mazger, predsjednik boćarskog kluba osoba s invaliditetom "Marijan Dobričić".

Boćalište je bilo prepuno Nikicinih bivših suigrača kojima nedostaje, no svojom su igrom i borbenošću pokazali natjecateljski duh kojim je i on zračio.

Pridružili su im se višestruki osvajač medalja, reprezentativaca Davor Komar iz Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Istriana te trener Hrvatske paraolimpijske reprezentacije Tomislav Bunjevac.

- Došao sam jer imamo jako dobre odnose s klubom iz Velike Gorice i jako mi je drago da sam ovdje. Još jedan razlog što sam ovdje je zbog Nikice. Bio je jedan veliki čovjek i prijatelj koji je prerano preminuo i dužnost mi je biti ovdje. Organizacija je vrhunska, puno je sportova, jako je lijepo, baš smo oduševljeni. Zahvaljujem na pozivu i čestitam organizatoru. Gušt mi je biti dio ove manifestacije – rekao nam je Komar.

- Bitno je da što više ljudi sazna za boćanje i da se bave time. Svaka fizička aktivnost je zdrava pogotovo za osobe s težim lokomotornim smetnjama. Družimo se, radimo, treniramo prema uvjetima. Bilo bi još bolje kad bi imali mogućnosti za više treninga – kazao je trener Tomislav Bunjevac istaknuvši kako je uspjeh u boćanju bio zagarantiran i za Nikicu Kasunića:

-Bila je to najtužnija vijest jer smo imali velike planove s Nikicom, trebao je ići i prošle godine na natjecanje, ali je završio u bolnici. Okupljati se u spomen na njega je važno i možda to potakne i druge da se bave ovim sportom– rekao je Tomislav Bunjevac.

Svi oni znaju da je za uspjehe potrebno puno treninga i rada, no na posljetku je najvažnije da osobe s invaliditetom zavole sport i potiču druge da se njime bave.

Galerija slika

Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom Dan jednakih mogućnosti: Paleta aktivnosti za osobe s invaliditetom

Podijeli