Novosti Sport Događanja

Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara

14.05.2017. / Sportska redakcija

Povijest velikogoričkog sporta od sada se može pronaći na jednom mjestu zahvaljujući monografiji Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice „Velikogorički šport 1996.-2016.“ autora Davora Štubana i Igora Đurana.

Monografija na 410 stranica i uz 700 fotografija donosi pregled svih rezultata i uspjeha goričkih sportaša i klubova u proteklom dvadesetogodišnjem razdoblju koliko su udruženi u Zajednicu športskih udruga koja okuplja gotovo stotinjak udruga.

No, osim o rezultatima i postignućima sportaša u proteklih dvadeset godina u monografiji se može doznati i sve o Velikoj Gorici kao gradu mladih i sporta, o odnosu Zajednice s Hrvatskim olimpijskim odborom kao i sa Zajednicom sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije. Između ostalog autori su se prisjetili i najznačajnijih sportskim djelatnika, sportaša i kolektiva, ali i velikogoričkih olimpijaca i paraolimpijaca.

20 godina VG sporta pisali su uz sportaše i ljudi

Svečana promocija ovog kapitalnog djela za gorički sport održana je u lijepo ispunjenoj Gradskoj sportskoj dvorani. Uz brojne visoke uzvanike okupila su se tu i brojna lica iz goričkog sporta koja su i najzaslužnija za stvaranje i oblikovanje sportske slike našeg Grada, kao i mladost koja nastavlja ispisivati nove stranice sporta.

Sve njih uvodno je pozdravio suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, književnik i sportski djelatnik Ratko Cvetnić, koji se biranim riječima očitovao o dosegu autora, istaknuvši važnost knjige po povijest i opstojnost jednog naroda i jednog kraja.

-Dvadeset godina velikogoričkog sporta pisali su, uz sportaše i ljudi. Oni vrijedni volonteri, istinski pisci sporta, trudbenici i organizatori, bez kojih se ne može. Zahvala autorima i svim ostalim suradnicima što su sve to objedinili na jedno mjesto i pokušali kroz tekst i fotografiju prisjetiti se svih najznačajnijih sportskih događanja i njihovih sudionika, sportskih rezultata naših sportaša- rekao je predsjednik Zajednice, Goran Kovačić.

Sportska retrospektiva sa svim kvalitetama i manama

Glavni urednik monografije i tajnik Zajednice športskih udruga, ali i nekadašnji sportski novinar, Davor Štuban inicirao je cijelu ovu priču koja je u godinu dana urodila izdavanjem djela koje obrađuje dvadeset proteklih sportskih godina.

-Ovo je pokušaj retrospektive proteklih dvadeset godina, sa svim svojim kvalitetama i bezbrojnim manama. Nadamo se da ste nas prepoznali. Nastavit ćemo i dalje dobroćudno prepričavati i šaputati u pero. Već sada mogu najaviti kako ćemo u narednom vremenu pokušati obraditi sto godina sporta u Velikoj Gorici, jer 1920. godine ovdje se osnivaju prvi klubovi- u svom je obraćanju rekao Davor Štuban, koji je kao novinar bio svjedok tih prvih godina, dok posljednjih desetak godina slikom i riječju sve sportske uspjehe i događaje nastoji zabilježiti i od zaborava spasiti Igor Đuran.

-Obrađujući ovih deset godina prisjetio sam se brojih uspjeha, pobjeda i poraza. No, ono na što sam najponosniji to ste svi vi sportski djelatnici s kojima sam surađivao u tom vremenu. Nadam se da će i u narednom vremenu imati tako dobru i uspješnu suradnju- rekao je za kraj Đuran.

Nazočnima su se obratili i pomoćnik državne tajnice Središnjeg ureda za sport dr. sc. Krešimir Šamija, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, predsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović, te gradonačelnik Dražen Barišić koji su se odreda pohvalno očitovali oko izlaska monografije kojom su od zaborava spašeni brojni sportski uspjesi kao i njihovi tvorci.

Galerija slika

Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara Dva desetljeća goričkog sporta iz pera dvaju novinara

Podijeli