°C 16

HNK Gorica od HNS-a dobila licencu za Europu

23.04.2019.

Damir Žbulj

Završen je HNS-ov prvi stupanj Središnjeg postupka licenciranja klubova za Uefina klupska natjecanja, natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL za natjecateljsku godinu 2019./20.

Komisija za licenciranje HNS-a je na temelju dostavljene dokumentacije i informacija donijela Odluku o izdavanju UEFA licence HNK Gorica za 2019./20. i Prvu HNL za sezonu 2019./20.

Za dobivanje licence za Uefina klupska natjecanja, natjecanja u Prvoj i Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi tražitelj licence morao je ispunjavati kriterije koji nose oznaku "A" i "B" iz pet skupina kriterija, a to su: sportski, infrastrukturni, administracije i stručnog osoblja, pravni i financijski, a HNK Gorica je ispunila svih pet.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku godinu 2019./20. primjenjuje se novi Pravilnik o licenciranju klubova HNS-a (HNS-ov Glasnik 56/2018 od 19. prosinca 2018.).

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2019. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2019., do kojeg datuma su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, morali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31. prosinca 2018. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača) te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike).

Odjel za licenciranje klubova HNS-a je 4. veljače 2019. godine održao Radionicu za licenciranje klubova u kojoj su sudjelovali klubovi I. i II. HNL. Cilj Radionice bio je upoznati klubove s novim Uefinim i HNS-ovim pravilnicima o licenciranju, prezentirati analizu podataka o položaju hrvatskih klubova u europskom klupskom okruženju te razgovarati o specifičnim temama od interesa naših klubova.

Izdane UEFA licence za 2019./20.:

1. GNK Dinamo Zagreb
2. HNK Gorica, Velika Gorica
3. HNK Hajduk š.d.d., Split
4. NK Inter-Zaprešić, Zaprešić
5. NK Osijek s.d.d., Osijek
6. HNK Rijeka s.d.d., Rijeka
7. SNK Slaven, Koprivnica

Izdane licence za I. HNL za 2019./20.:

1. GNK Dinamo Zagreb
2. HNK Gorica, Velika Gorica
3. HNK Hajduk š.d.d., Split
4. NK Inter-Zaprešić, Zaprešić
5. NK Osijek s.d.d., Osijek
6. HNK Rijeka s.d.d., Rijeka
7. SNK Slaven, Koprivnica
8. NK Varaždin, Varaždin

Izdane licence za II. HNL za 2019./20.:

1. NK BSK, Bijelo Brdo
2. GNK Dinamo Zagreb - Dinamo II.
3. HNK Hajduk š.d.d. Split - Hajduk II.
4. NK Kustošija, Zagreb
5. NK Lučko, Zagreb
6. NK Međimurje, Čakovec
7. NK Osijek s.d.d., Osijek - Osijek II.
8. NK Sesvete, Sesvete
9. HNK Šibenik s.d.d., Šibenik
10. NK Varaždin, Varaždin

NE ispunjava kriterije za natjecanje nižeg stupnja, tj. II. HNL 2019./20.

1. NK Lokomotiva, Zagreb

Protiv odluka Komisije za licenciranje, u roku od 8 dana od primitka odluke klubovi kojima je odbijena molba za licencu(e) mogu podnijeti žalbu. Tijekom žalbenog postupka mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza.

Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Krajnji rok za donošenje konačnih odluka je 20. svibnja 2019. godine, piše hns-cff.hr.

 

(Foto: HNK Gorica)