Novosti Sport Događanja

I Velikogoričani su se okitili svjetskim zlatom

01.11.2017. / Sportska redakcija

Na nedavnom Svjetskom prvenstvu u australskom nogometu Divizije II u Melbourneu, hrvatska se reprezentacija okitila naslovom najboljih izborivši ulazak među najbolje reprezentacije svijeta s kojima će se susresti za tri godine. Dijelom te zlatne reprezentacije bili su i članovi goričkih Bombersa, Hrvoje Habljak i Tomislav Nedić, te njihov bivši član Josip Habljak koji se ovim sportom profesionalno bavi u Australiji

Oni su svjetski prvaci, a o njima se malo toga zna i piše. Na upit o australskom nogometu mnogi još uvijek gledaju s čuđenjem jer za veliku većinu ovaj je sport još uvijek velika nepoznanica. Njima to ne smeta. Daleko od očiju javnosti i svjetala reflektora pripremali su se za odlazak na Svjetsko prvenstvo za kojeg uopće nisu bili sigurno hoće li se ostvariti. No, vlastitim sredstvima i tek pokojim sponzorom i donatorom uspjeli su prikupiti potrebna sredstva za put u Australiju, odakle su se vratili ovjenčani svjetskim naslovom Divizije II koji im je donio ulazak u najjaču svjetsku Diviziju. Među 25 odabranih bila su i trojica naših sugrađana, braća Hrvoje i Josip Habljak, te Tomislav Nedić koji je s nama odlučio podijeliti dojmove nakon dolaska iz Melbournea.

-Dojmovi se polako sliježu. Tek nakon par dana shvatili smo kakvu smo stvar napravili- na prvu će Tomislav kojem su još uvijek svježe slike s dočeka u Zračnoj luci Franjo Tuđman gdje se okupilo lijepo društvo koje im je došlo čestitati na ovom velikom uspjehu.

-Doček je stvarno bio fantastičan. Sve nas je to iznenadilo, pogotovo transparenti, ali i interes novinara koji su se tamo pojavili. Drago nam je što se, eto, čulo za nas na ovakav način- nastavio je Tomislav.

Malo je nedostajalo da ne vide Australiju

Na kraju lijepa priča mogla je ostati neispričana, jer malo je nedostajalo da hrvatski vitezovi ne odu u Australiju. Do posljednjeg se trenutka kalkuliralo hoće li uspjeti prikupiti sredstva potrebna za odlazak. Nekako su uspjeli; većinu troškova pokrili su sami žrtvujući osim vlastitih sredstava i svoje slobodno vrijeme. Kažu kako im nije žao zbog toga i ponovno bi sve isto učinili.

-Mi tamo nismo išli svi zajedno, bili smo razbacani po različitim letovima tako da smo do Australije bili u stalnoj komunikaciji. Srećom, tamo ima dosta naših ljudi koji su nas lijepo primili i smjestili po svojim kućama pa nam je bilo malo lakše- kaže Nedić.

Startni poraz protiv Kine nije ih pokolebao

Samo 24 sata od dolaska čekala ih je prva utakmica protiv Kine u kojoj su doživjeli poraz koji ih nije obeshrabrio. Štoviše, iz njega su izašli jači da bi na kraju otišli do naslova najboljih.

-Mi iz svega pokušavamo izvući najbolje, pa tako i iz tog minimalnog poraza. To nas je prodrmalo te smo nakon toga stali na zemlju i vidjeli da moramo još bolje posložiti taktiku- priča nam Tomislav.

U svome su naumu i uspjeli, a to se najbolje vidjelo u polufinalu protiv Japana te u finalu protiv Njemačke, čiji igrači jednostavno nisu imali lijeka za Hrvate koji su jednom riječju bili fantastični, što pokazuje i konačnih 74:6 u njihovu korist.

-Ovim uspjehom barem smo se malo probili u medije. U narednih mjesec dana to moramo iskoristiti što bolje, jer naš je cilj sada prikupiti što više članova i privoljeti ih na ovaj sport. Tu prvenstveno mislim na mlađe, jer mi stariji trebamo nasljednike kako bi sve ovo imalo smisla- o daljnjim planovima će Tomislav koji je u australski nogomet dospio iz svijeta rukometa (brat Ivo nekada je bio nezamjenjivo krilo Gorice, za koju mu danas igra mlađi brat Josip, op.a.).

-Tu sam doživio ono pravo prijateljstvo i odnose kakvi bi u sportu trebali i biti- o prelasku iz rukometa u australski nogomet će.

I s VG Bombersima želi naslov

Ljubav prema novom sportu je prije dvije godine njega i nekolicinu prijatelja nagnala i na pokretanje kluba u Velikoj Gorici. Prve sezone njih desetak iznijelo je cijeli teret, da bi ove godine, osim brojčanog povećanja, i rezultatski podigli ljestvicu. Sada ih očekuje play off zajedno s dva zagrebačka kluba (Zagreb Cvjetno i Zagreb Hawksi) te klubom iz Sesveta (Double Bluesi). Želja je, naravno, naslov, a naš sugovornik uvjeren je kako za to postoje realne šanse jer su ih pojačali Lovre Čudina i Josip Josipović.

Australski klubovi ih pomažu

Kolijevka australskog nogometa je Australija, gdje se ovaj sport igra u ovalnim igralištima 18 na 18, dok se europska verzija igra na nogometnim igralištima 11 na 11. Želeći da ovaj sport uživa što veću popularnost u svim dijelovima svijeta, australski klubovi pomažu svoje prijatelje u svim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj čiji klubovi zauzvrat uz ime mjesta odakle je klub dodaju i naziv australskog kluba.

-Profesionalni klubovi iz Australije na ovaj način razvijaju ovaj sport izvan Australije na svjetskoj razini. I njima dobro dođe da ih netko prati i da je s njima u kontaktu. Esendon, klub iz Australije koji nama šalje dresove i lopte, Habljak i ja posjetili smo prilikom Svjetskog prvenstva. Tom prilikom pripremili su nam i novu garnituru dresova, ali obećali i svaku daljnju pomoć- ispričao nam je Tomislav Nedić koji bi volio zaigrati ovu inačicu nogometa u Australiji.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju VGdanas novina broj 113

Podijeli