Novosti Sport Događanja

Jaka imena za novi uzlet Udarnikove škole nogometa

22.09.2017. / Sportska redakcija

Kurilovečka nogometna škola mladeži nikako nije nepoznanica čak ni onim površnim poznavateljima turopoljskih nogometnih prilika, kao ni pratiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu diljem Zagrebačke županije, pa i šire.

Za status prepoznatljivog „trade marka“ Kurilovca izborila se početkom 2000-tih godina. U zlatnom razdoblju od 2003. do 2005. godine u školi je aktivno bilo 237 malih nogometaša u čak deset kategorija. Najsjajnije rezultate dosegnuli su mlađi i stariji pioniri koji su u Prvoj ligi bili ravnopravni protivnici čak i zagrebačkom Dinamu.

-Bili su to dani ponosa i slave koje su nesebično privrijedili i u njima guštali svi akteri škole; od klinaca, trenera, roditelja ap do vrijednih upravnih struktura kluba- prisjetio se tih sjajnih dana i današnji koordinator Škole nogometa, Vlado Stepanić.

No, nakon uspona uslijedio je pad, pa i neminovno poniranje i stagnacija. Škola se tako svela na 150 polaznika razvrstanih u šest do osam kategorija s ambicijama koje su se svodile na redovito natjecanje i osvajanje „zlatne sredine“ u svojim ligama. Izuzetak su tek bili kadeti i juniori koji su ostvarili pomak iz Treće u Drugu nogometnu ligu Središta Zagreb.

Povratak Senada Harambašića za novi uspon

Dolaskom nove upravljačke strukture; predsjednika Filipa Gabelice, Ivice Krmpotića, Darka Janječića- Žice i ostalih vrijednih pojedinaca započelo se s ustrojem kluba na svim razinama. Prvo je stigao ulazak seniora u 3. HNL, nakon čega je na remont stigla i Nogometna škola mladeži. Kako je izbor kadrovsko- stručne križaljke osnovni preduvjet kvalitetnog i sadržajnog rada, klupsko je vodstvo posegnulo za provjerenom i dokazano stručnom osobom na poziciji voditelja. Odluka je naravno pala na Senada Harambašića, osobu koja je bila najzaslužnija za ranije stvoren kult kurilovečke škole nogometa.

Senad Harambašić poznato je i priznato trenersko ime u turopoljskom nogometu, koji je zapažene rezultate imao i sa seniorskom momčad Udarnika plasiravši se s njome u Treću ligu, da bi potom privremeno nestao s nogometne scene. Poduži trenerski time-out iskoristio je za daljnju naobrazbu te bi do kraja ove godine trebao postati vlasnikom prestižne UEFA-PRO licence koja otvara sva nogometna vrata.

-Prve dane vrućeg kolovoza iskoristio sam za snimanje situacije i utvrđivanje činjenica koje egzistiraju u samoj školi. Utvrdio sam kako škola u cjelini zadovoljava tek osnovne kriterije i propozicije, ali i ništa više od toga. Drugim riječima, razloga i prostora za napredak, za više, jače i bolje i te kako ima. Valja tek zasukati rukave- rekao nam je novi voditelj Udarnikove škole nogometa, Senad Harambašić.

Škola je ove jeseni nastavila sa svojim uobičajenim radom, a voditelju škole na dispoziciji su sljedeći treneri; Tihomir Mirenić (animator za djecu prednatjecatelje), Christian Sambol i Tomislav Dobrenić (prstići), Silvio Cavrić i Josip Mihanović (limači), Dražen Vujnović i Goran Smolčić (pioniri), Željko Radočaj (kadeti), Stefan Rajić (juniori), Nino Košković (trener asistent u kadetima i juniorima), te Tihomir Feljan (trener vratara).

Prve kadrovske inovacije

Budući da novopečeni voditelj škole nije želio predstojeću jesensku polusezonu prepustiti slučaju, povukao je i prve kadrovske inovacije. I to ne bilo kakve, već upravo one koje bi mogle imati nužne i brzopotezne, ali i što je još važnije dalekosežnije i dugotrajne pozitivne pomake u cjelokupnom radu i daljnjem ustrojstvu škole. Krešimir Marušić promoviran je u trenera za tehničko-taktičku poduku igrača i dodatni individualni rad, Dinko Livada nadležan je za kondicijsku pripremu i poduku igrača, dok je za vratarsku kontrolu poduke i individualni rad s vratarima zadužen Tihomir Pereković.

-Već sama njihova imena, a nadasve njihov minuli igrački i trenerski staž garancija su sasvim drugačije, primjerenije i modernije orijentacije u radu škole- kaže Harambašić.

Jaka imena bogata iskustvom

Tek mali podsjetnik za ove mlade generacije o tome kako je Krešimir Marušić bio proglašen za najboljeg igrača Australije, a predvodio je i Šljakere u povijesnoj prvoligaškoj sezoni. Organizacijom i radom vlastite škole nogometa u Velikoj Mlaki trasirao je put i način suvremenog rada s mladim nogometašima.

Dinko Livada također je bio pripadnik prvoligaške generacije Radnika te njezin prvi topnik. Kasnije se dokazivao u radu s mladima u Radniku, Mraclinu, te na posljetku u Udarniku gdje je radio sa svim uzrasnim kategorijama, završno i s onom seniorskom.

Tihomir Pereković znano je vratarsko ime daleko izvan granica Turopolja, a i danas se svi još sjećaju njegovih bravuroznih obrana u dresu Udarnika kontra Radnika, u povijesnoj utakmici za ostanak u Trećoj ligi. Trenersko iskustvo skupljao je pak i u dalekim, egzotičnim zemljama radeći s Draganom Talajićem.

-Nama sumnje da je njihovim angažiranjem već u samom jesenskom začetku rada škole rezultirao dolaskom 30-ak novih klinaca željnih rada i učenja. Tome su svakako pridonijeli i novi standardi izgradnjom terena s umjetnom travom- priča nam Vlado Stepanić, dok Senad Harambašić ne skriva ambiciju da škola u jesenskoj polusezoni mora kontinuirano upisivati nove članove kako bi se do kraja godine dosegnula brojka od 200-tinjak klinaca.

Upravo je masovnost jedan od preduvjeta sadržajnog, kvalitetnog i kontinuiranog stručno-pedagoškog rada ali i opstojnosti škole koja će se naravno usmjeriti i na onaj selektivni dio koji podrazumijeva strpljiv, kontinuiran i individualan rad s nadarenijom djecom.

-Zajednički kvalitativni iskorak i nazivnik budućeg rada škole bit će organizacija i provođenje trenažnih procesa koji pretpostavljaju maksimalnu posvetu i praćenje pojedinaca, a sve u cilju afirmacije nogometnih i ljudskih vrlina ukomponiranih u zajedništvo i kolektiv koji će s lakoćom ispunjavati obrasce modernog nogometa- za kraj će naši sugovornici i najvažniji ljudi u Školi nogometa, voditelj Senad Harambašić i koordinator Vlado Stepanić.

Podijeli