Novosti Sport Događanja

Jeličić: Onaj tko nije spreman 'rudariti', neka se zapita što želi od sebe i svoje karijere

04.03.2024. / Damir Žbulj

 

I u najavi dvoboj kod Rudeša, koji je na rasporedu u ponedjeljak od 17 sati u Kranjčevićevoj ulici, trener Dinko Jeličić nije još isprao gorak okus poraza od Dinama u četvrtfinalu Kupa...

Njegova ekipa je na maksimirskom travnjaku izgledala potpuno nezainteresirano i bezvoljno i osim nekoliko dobrih napadačkih akcija sve ostalo je bilo za zaborav, ali i ozbiljnu analizu zašto se to dogodilo!

"Od početka drugog dijela prvenstva kao da smo se bacili iz aviona, imamo padobran, a rekao bih da smo ga otvorili protiv Slaven Belupa, da malo usporimo taj pad. Nažalost, on se nastavlja, iako malo sporije," slikovito je pojasnio.

"Dinamo nas je nakon toga opet poremetio. Nije problem izgubiti, nego način na koji smo izgubili. Sada opet samo o nama ovisi kojom brzinom ćemo padati i da što mirnije dođemo do stabilnosti zemlje i da onda utabamo taj put. Rudeš je upravo ta utakmica u kojoj to očekujem. Očekujem da maksimalno odradimo taj dvoboj i da uđemo u zonu stabilnosti."

"Tako je, kako je. Nije lako niti igračima i oni nose ogroman teret u toj priči. Moram naglasiti da reakcija protiv Dinama nije bila dobra i sada moramo napraviti sve da protiv Rudeša utakmicu odradimo na sasvim drugačiji način, nevezano za kvalitetu protivnika," dodao je Jeličić, koji je posebno oštro reagirao na upit o 'dobroj igri u fazi napada':

"Bilo bi lijepo kad bi se samo 'faza napada' igrala i da recimo kao u klizanju imamo ocjenu za umjetnički dojam. Ali na sreću nije to tako u nogometu i onaj tko nije spreman 'rudariti' u svakoj utakmici, a pogotovo u utakmici četvrtfinala Kupa protiv Dinama na Maksimiru, jednostavno se mora zapitati što želi od sebe i svoje karijere te kako se želi prezentirati. Na kraju krajeva, postoje i navijači, ljudi koji plaćaju karte, koji nam dolaze dati podršku i navijaju za nas i kad je teško. U najmanju ruku bi zbog njih bilo u redu da svaku utakmicu reagiramo na pravi način. Možemo mi odigrati i slabije i bolje, ali nikada se ne bi trebalo postaviti pitanje s kakvom energijom se prezentiramo na terenu. Protiv Dinama to nije bilo dobro, rezultat je to samo potvrdio, a mazati oči s ovim dobrim što je bilo u 'fazi napada' mislim da nema smisla," iskreno je poručio strateg turopoljskog prvoligaša.

"Moramo se fokusirati na ono što nije bilo dobro, jer je to diktiralo rezultat."

Rudeš je jedina ekipa koja ove sezone nema niti jednu, jedinu pobjedu i tek četiri osvojena boda. Upravo zato ih treba shvatiti posebno ozbiljno, jer pod vodstvom Davora Mladine u posljednje vrijeme i ne igraju loše.

"Jednostavno, moramo pristupiti izuzetno ozbiljno ovom susretu, jer nismo u poziciji da u bilo kojoj utakmici razmišljamo kako ćemo nešto lagano dobiti. Rudeš je s druge strane u tom rezultatski lošem nizu, ali su protiv Rijeke odigrali jako dobro. Imaju dovoljan broj kvalitetnih igrača gdje ako nisi do kraja unutra kaznit će te isti tren. li, moram naglasiti kako je u ovom dvoboju sve u našim, prije svega glavama, a onda i nogama," jasno je naglasio.

Gorica je čak i ovom negativnom serijom od šest uzastopnih poraza, koja je prekinuta protiv Koprivničanaca, i dalje u igri za Europu. Na šestoj poziciji s 30 osvojenih bodova, tri manje od Lokomotive i šest iza četvrtog Osijeka, ali i ovom utakmicom manje s Rudešom.

"Iskreno, uopće me ne zanima tablica, ali niti ta nekakva medijska percepcija o 'razvoju mladih igrača'. Mlađi igrači se najbolje razvijaju kad su u nekakvim stabilnim okolnostima, a mi trenutno nismo u stabilnim okolnostima i naravno da oni kad i dobiju priliku imaju neki dodatan teret na leđima. Sigurno ovo nisu savršeni uvjeti za njihov razvoj. Oni su i prije dobivali minutažu, dobivat će i dalje, sukladno tome kako se ponašaju na treningu i kako rade. Oni su sastavni dio ove momčadi i uopće neću više govoriti o 'mladim' ili 'starim' igračima. Trening je jedino mjerilo i oni koje bolje reagiraju i koji su u boljoj formi, oni imaju nekakvu malu prednost. Mi smo prije svega u situaciji u kojoj nam treba stabilnost, a rezultat daje stabilnost. Kvalitetna igra daje stabilnost i u tim okolnostima se onda može potencijalno razmišljati i o tablici i o razvoju igrača. U ovom trenutku mi moramo napraviti sve da se stabiliziramo i moramo ići na pobjedu kod Rudeša, jer je to prvi korak prema tom cilju," zaključio je Jeličić.

 

ČRNKO PODRŽAO SUDAČKU KOMISIJU

 

Nakon što su medije preplavile snimke iz VAR sobe i komunikacija naših nogometnih 'arbitara', oglasila se i HNK Gorica, odnosno, možemo ovo priopćenje shvatiti kao poruku Nenada Črnka, čelnika HNK Gorica, člana Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i dopredsjednika HNS-a. 

"Na osnovu zajedničkog stava većine klubova članova SuperSport Hrvatske nogometne lige, izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i Hrvatskom nogometnom savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu.

Prije svega naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca u nekoliko utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige. Pozivamo Hrvatski nogometni savez i nadležne institucije da žurno zaštite sve dionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje.

Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su i potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport Hrvatske nogometne lige. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.

Suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne lige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisije nogometnih sudaca. Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini.

Stoga ne možemo ostati nijemi na očite pokušaje izazivanja hajke i izravnog utjecaja na neovisna tijela, a koja za cilj ima stvaranje atmosfere straha. Suglasni smo da mnoge stvari unutar sudačkih protokola moraju biti jasnije i preciznije, ali ne smije se dopustiti da subjektivna i prilagođena tumačenja pojedinih odluka koja se neutemeljeno i nezakonito plasiraju u javnost koriste za pokušaje ostvarivanje bilo kakvih prednosti za bilo kojeg sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige ili pokušaja stvaranja atmosfere straha između sudionika natjecanja ili sudaca. Svi nogometni klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema nogometnoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog nogometa," piše u službenom priopćenju.

Nakon ovakvog istupa predsjednik Črnko i HNK Gorica više se nemaju pravo žaliti na bilo kakve odluke sudaca na svojim utakmicama i 'kukati' da su na bilo koji način oštećeni. 

A svi jako dobro znamo što se sve 'sviralo' kontra Gorice, ne samo u nekoliko prijašnjih utakmica, nego i unazad nekoliko godina. Izgleda da ljudima u HNK Gorica odgovara takav tretman...

 

 

 

 

 

Standings provided by Sofascore

Podijeli