Novosti Sport Događanja

Marko Prošenski u Brazilu brani boje Hrvatske na Olimpijskim igrama gluhih!

03.05.2022. / Damir Žbulj

Brazilski grad Caxias do Sul domaćin je Olimpijskim igrama gluhih na kojima će se okupiti više od četiri i pol tisuće sportašica i sportaša iz preko sto zemalja svijeta.

Boje Hrvatske branit će i naš Velikogoričanin Marko Prošenski, koji je vratar naše rukometne reprezentacije gluhih!

Rukometna reprezentacija gluhih je aktualni svjetski i europski prvak, a Marko je već godinama važna karika hrvatskih uspjeha.

Na prošlim Ljetnim olimpijskim igrama gluhih hrvatski rukometaši osvojili su brončanu medalju, a sada su spremni i za najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Prva utakmica naših rukometaša je protiv Turske, a u skupini su još Danska, Venezuela i Gana.

"Izrazito optimistično gledam na nastup naših sportaša. Hrvatsku olimpijsku delegaciju gluhih ove godine čine 44 osobe, a naši sportaši natječu se u čak šest sportova. Nadamo se da će ovo biti naše najuspješnije Olimpijske igre gluhih i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali 2017. kada smo osvojili rekordnih šest odličja. Htio bih pohvaliti odličnu suradnju s Ministarstvom turizma i sporta koje je prepoznalo naš trud i rad te nam pruža podršku,” poručio je Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih.



Hrvatsku zastavu je na otvaranju Igara nosio rukometaš Tomislav Bošnjak.

Lijepu našu će u Brazilu predstavljati još i atletičarka  Laura Štefanac, svjetska rekorderka u bacanju koplja (51.02 metra). U taekwondou Hrvatska ima dvije natjecateljice, Petru Goleš i Mateu Kolovrat, aktualnu svjetsku prvakinju koja je osvojila i olimpijsko srebro prije četiri godine. U streljaštvu su naši aduti Boris Gramnjak, koji je osvojio srebrnu i brončanu medalju na prošlim Olimpijskim igrama, Ela Minđek, Milan Lugarić i Vida Puškadija. U plivanju nastupaju Antonio i Natali Žgomba, a u judu će se natjecati Josip Tonžetić.

Osim što Hrvatski sportski savez gluhih niže brojne uspjehe, ujedno provodi i Program uključivanja djece i mladih s oštećenjem sluha u redovan sustav sporta. Treneri s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom kroz sportsku igru i vježbanje potiču optimalan razvoj motoričkih potencijala polaznika, djece školske i predškolske dobi.

Galerija slika

Marko Prošenski u Brazilu brani boje Hrvatske na Olimpijskim igrama gluhih! Marko Prošenski u Brazilu brani boje Hrvatske na Olimpijskim igrama gluhih!

Podijeli