Novosti Sport Događanja

Plesni 'hodočasnik' Gordan Križaj: Megablast nastavlja svoju misiju

25.06.2019. / Damir Žbulj

Velikogorički plesni klub Megablast istinska je kulturno-sportska institucija, koji je već davno prerastao i hrvatske okvire te je postao prepoznatljiv simbol i promotor našeg grada diljem Lijepe naše, ali i širom Europe i svijeta. Na 'urbanoj' sceni Megablast je sinonim za Veliku Goricu! 

Klub je stvorio brojne višestruke državne, europske i svjetske prvake, ali što je još važnije odgojio i oblikovao brojne mlade i pametne ljude, koji su ostali zauvijek dio jedne velike plesne obitelji. 

Alfa i omega Megablasta je naš sugrađanin Gordan Križaj, koji se plesom, točnije break danceom, počeo baviti prije više od 30 godina. Osnivač je legendarne plesne skupine Cool Rockers koja je obilježila velikogoričku i hrvatsku plesnu scenu toga vremena, a jedan je od osnivača Megablasta, koji je svojim djelovanjem postavio temelje plesne scene u Hrvatskoj, ali i u regiji. 



Gordan je svojevremeno bio prvak Hrvatske, kao plesač je sudjelovao na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, a više od dva i pol desetljeća u klubu radi i kao pedagog i koreograf te konstantno ostvaruje vrhunske rezultate.  

Istaknuti je član Hrvatskog show dance saveza, a dugogodišnji je nacionalni i međunarodni sudac. 

Megablast je ovih dana ponovno 'pobrao' brdo medalja na prvenstvu Hrvatske, gdje su svake godine jedni od favorita za osvajanje najviše odličja, no, Gordan je krajem lipnja putovao u Kinu na WDSF World Dance Sport Federation Svjetsko prvenstvo u breakdanceu, kao trener Bele Tenžere, mlade i talentirane djevojke, koja je s plesom krenula u Megablastu, a trenutno je članica zagrebačkog Atomic Dance Factoryja.

HODOČASNICI BREAKDANCEA

U razgovoru nam je otkrio svoj plesni put, ali i najavio planove Megablasta za budućnost...

"Počeli smo s Megablastom u siječnju 1993. godine, ali sam se ja krenuo baviti breakom još u osnovnoj školi, u 80-tim godinama. Tada je to bilo izuzetno popularno i tako je sve krenulo. Break je u jednom trenutku 'nestao' sa scene, ali bilo je nas dvoje, troje koji smo to nastavili 'gurati', moj brat Siniša, pokojni Goran Kolarek, Vladimir Smud..."

Može se reći kako su bili 'propovjednici' breakdancea...

"Polako se ipak počela graditi ta plesna priča, mi smo praktički 'hodočastili' po Hrvatskoj i tražili zainteresirane plesače po drugim gradovima, počeli smo raditi s djecom i onda se polako počela razvijati scena, u Splitu, Osijeku, kasnije i u Rijeci. Iskreno, mislim kako smo pokrenuli i slovensku break scenu. Moj brat je cijelu jednu godinu dva puta tjedno išao tamo, vodio radionice i sad su nas Slovenci čak i 'prešišali'. Oni su nam glavna konkurencija na tim velikim europskim i svjetskim natjecanjima."

"Na posljednjem natjecanju napokon smo ih i uspjeli dobiti, naš juniorski tim osvojio je titlu europskih prvaka," istaknuo je samo jedan od velikih klupskih uspjeha. 



"Nekako u to isto naše vrijeme 'hodočašćenja' po Hrvatskoj pokrenuli smo i klub Megablast, u isto vrijeme krenuo je s radom i Savez, koji se prvo zvao Hrvatsko udruženje revijskog plesa, a kasnije je postao Hrvatski show dance savez. Bilo je to prije 26 godina, a evo nas i još danas smo ovdje..."

Križaj kao trener i koreograf i dalje surađuje s velikim brojem plesnim klubovima i organizacijama u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Megablast je organizator brojnih natjecanja i festivala, a misija kluba je okupiti sve generacije oko plesa i educirati ljude o plesu kao značajnom dijelu kulture, ali i sporta. 

Za ples nema ograničenja, važna je jedino volja, a u Megablastu svatko može pronaći nešto i za sebe, od breaka i hip-hopa do show dancea, suvremenog plesa i ritmike za one najmlađe. 



Nedavno je u Velikoj Gorici održano spektakularno plesno natjecanje, Kup Hrvatske u urbanim (hip hop, break dance, street show), umjetničkim (jazz, modern / contemporary, show dance, step, acro dance) i parovnim (salsa, disco fox, bachata) plesovima. Bio je to i Memorijalni kup za prerano preminulog Sašu Krnetića istinske legende hrvatske break i hip-hop scene, koji je također svoju karijeru započeo u Megablastu, a bio je osnivač i predvodnik Atomic Dance Factoryja. 

"Saša je još kao klinac došao u naš klub, imao je čak neku drugu ideju čime se želio baviti, ali je završio u breakdanceu i vidi se iz njegovog rada koliki je njegov nemjerljiv doprinos u cijeloj ovoj priči."

"Osnovao je Atomic Dance Factory, bio je istaknuti član Hrvatskog show dance saveza, član Izvršnog odbora, raznih natjecateljskih komisija za hip-hop i break dance. Bio je izuzetno aktivan i dao je veli doprinos da se break poveže sa sportom. Ostavio je veliki trag i pečat i na neki smo mu se način htjeli zahvaliti. Vjerojatno ćemo nastaviti održavati taj Memorijalni kup, odnosno, razgovaramo da se titula pobjednika u break danceu nazove po Saši, njemu u čast..."



Suradnju s Atomic Dance Factoryjem Gordan je nastavio, jer je Belu Tenžeru pratio na putu u Kinu na Svjetsko prvenstvo. Izuzetno je to zahtjevan financijski projekt, ali se plesna zajednica ponovno istaknula te je sama uspjela prikupiti sredstva za odlazak na ovo natjecanje, koje su hrvatski reprezentativci itekako zaslužili i izborili  na plesnom podiju!

"U Kinu je išlo četvero naših predstavnika. Tin Trupeljak i Luka Kelava u muškoj te djevojke Anja Miličić i Bela. Meni je ovo prvo putovanje na neko veliko natjecanje, koje je izvan Europe. Imali smo do sada 'sreće' da su sva takva natjecanja bila u Europi. Troškovi su veliki, ali se snalazimo sami. Napravili smo interni event na kojem smo prikupljali novac kako bi Bela mogla otići u Kinu. Nazvali smo ga 'Road to Nanjing', odaziv je stvarno bio izvrstan, iskreno hvala svima koji su sudjelovali u tome. Uspjeli smo!"

"Bela je krenula u Megablastu, ali je završila u Atomic Dance Factoryju. Saša Krnetić joj je bio trener, a sada joj ja pomažem koliko god mogu. Srce me vuče i treba joj pomoć sada kad nema Saše." 

Ono što je možda i najvažnije cijeloj priči je činjenica kako je break dance nakon svih ovih godina zasluženo dogurao i do statusa olimpijskog sporta. Čeka se samo i službena potvrda, koja bi trebala biti tek formalnost. U Parizu će se 2024. godine najbolji brejkeri i brejkerice svijeta boriti za olimpijska odličja, a sigurni smo kako će i Hrvatska tamo imati svoje adute. 

OLIMPIJSKI SPORT U PARIZU  

Break dance je prošle godine debitirao i na Olimpijskim igrama mladih...

"Priča je krenula još 1984. godine, kad su Olimpijske igre bile u Los Angelesu. Brejkeri su nastupali na otvorenju, poznate grupe koje su i pokrenule cijelu svjetsku scenu, poput Rock Steady Crew ili The New York City Breakers. Trebalo je vremena da se neke stvari postave na pravo mjesto i drago mi je da se to konačno i uspjelo ostvariti. Cijela stvar se opet pokrenula prije nekoliko godina, kad je break uvršten u program Olimpijskih igara mladih, neki od naših plesača išli su i na europske kvalifikacije, a Bela Tenžera je jedna od njih. Pokojni Saša i ja smo ih vodili u Njemačku i to je bilo 'probijanje leda'."



Gotovo da nema velikog natjecanja s kojeg se naši plesači i plesačice ne vrate s medaljama oko vrata. Izvrsni rezultati već su postali sinonim za Megablast, članovi kluba su među najboljima u Europi i svijetu. 

"U principu već 15-ak godina radimo vrhunske rezultate, što na domaćim natjecanjima, gdje smo uvijek u vrhu, ali i na međunarodnoj sceni. Osvajali smo i europske i svjetske naslove, od juniora do seniora. Od najsvježijih rezultata moram izdvojiti kako smo prije mjesec dana osvojili Europsko prvenstvo, u juniorskoj konkurenciji timova. To je naša nova generacija plesačica i plesača do 15 godina. Pobijedili smo Slovence, što nam do sada nije baš uspijevalo."

Ples nije samo natjecanje, nego i druženje, putovanja...

"Interes je velik, svake godine rastemo i u klubu imamo jako puno talentirane djece, što je najvažnije sve s našeg područja. Radi se naporno, ali sve nas to veseli i u tome crpimo inspiraciju. Nadam se kako ćemo nastaviti u tom smjeru i kako ćemo u godinama koje dolaze biti još bolji." 

PLES PUNI DVORANE

Megablast trenutno u svojoj 'plesnoj obitelji' okuplja gotovo 400 članova, koji s ponosom predstavljaju Veliku Goricu gdje god se pojave! 

"U klubu nemamo samo break dance, imamo i hip-hop ples, show dance, modern i suvremeni ples. Imamo i u tamo predstavnike u svjetskom vrhu, a jedna od njih je Dora Stepušin, naša bivša članica koja je trenutno na Akademiji u Rotterdamu, jedna od najboljih u svojoj generaciji. Bavila se show danceom, a sad je u suvremenom plesu. Završila je i našu velikogoričku Umjetničku školu Franje Lučića. Dosta naše djece ide i u tu školu, dosta smo kompatibilni," rekao nam je Gordan pa posebno istaknuo: 

"U Velikoj Gorici je ples stvarno jak, a to se može vidjeti i po plesnim događanjima i natjecanjima u našem gradu, kao što je to nedavno bio Kup Hrvatske. Dvorana je  stalno bila krcata. Isto tako, Megablast ima godišnje dvije svoje Produkcije, za Božić i pred ljeto, a uvijek su tribine pune. Umjetnička škola uvijek napuni dvoranu, imali su sjajni projekt 'Queen' koji je također oduševio i privukao brojne gledatelje. Međunarodni dan plesa okupi sve velikogoričke Udruge i ove godine je bila puna dvorana Pučkog otvorenog učilišta."

"Ples ima izuzetno razvijenu scenu tu u našoj Gorici, kako brojne izvođače tako i zainteresirane gledatelje, ljude koji to vole i prate."

Megablast je ove godine na Skupštini Zajednice sportskih udruga grada Velike Gorice opet primljen u punopravno članstvo. 

"Mislim da će nam sada biti puno lakše, pogotovo za djecu koja idu na međunarodna natjecanja. Nadam se kako će Grad ipak malo više pomoći. Odradili smo već jedno Europsko prvenstvo, a do kraja godine imamo još tri velika međunarodna natjecanja, treba to sve financirati. Puno je djece, sve su to naši 'domaći' klinci, a na ta Svjetska prvenstva idu samo najbolji, koji su to i zaslužili. Naprimjer, u Njemačku na Svjetsko prvenstvo ide pun autobus, a to je tisuću i nešto kilometara samo u jednom smjeru." 

Još da imaju adekvatnije i kvalitetnije prostore za treninge i rad, gdje bi im bio kraj... 

"Nadam se kako će ulaskom u Zajednicu sportskih udruga naši plesači dobiti i status sportaša, što će im puno značiti u daljnjem obrazovanju, jer će se moći još više posvetiti onom što dobro rade."

"Nadam se kako ćemo nastaviti i organizaciju velikih natjecanja, u rujnu pripremamo još jedan veliki projekt #SHARE-aj pokret, plesni festival u Parku dr. Franje Tuđmana, gdje nema klasične pozornice nego nas inspiriraju prirodne lokacije. Nastavit ćemo u Megablastu 'gurati' i kulturni i sportski dio svoje priče, promovirati ples koliko god nam je to u mogućnosti!"

-->> Razgovor je objavljen u 152. broju VGdanas novina, u kojima možete pronaći i brojne druge zanimljive teme... 


Podijeli