Novosti Sport Događanja

Stiglo je nogometno 'proljeće': Čeka nas velika borba, puno je još bodova u igri i sve je otvoreno

30.01.2020. / Damir Žbulj

Zimska pauza prošla je brže od očekivanog, a i vremenski uvjeti ovih dana u Velikoj Gorici, uz sunčano i toplo vrijeme, pobrinuli su se da imamo osjećaj kako je stigao pravi trenutak da krene uzbudljivi 'proljetni' nastavak prvoligaške sezone na našim travnjacima.

Goricu u nedjelju od 17.30 sati na Gradskom stadionu očekuje možda u ovom trenutku i najteži mogući suparnik. U goste stiže Osijek, izravni protivnik u borbi za Europu koji je u prvom dijelu sezone prikupio četiri boda više, ponajviše zahvaljujući onom dvoboju u Gradskom vrtu, nakon kojeg su Goričani imali poprilično prigovora na suđenje.

Najbolje bi bilo uzeti sva tri boda, ali je trener Jakirović svjestan kako je u ovom trenutku najvažnije ostati neporažen...

Pripreme u Medulinu su odrađene dobro, osvojen je Arena Cup, odigrano je nekoliko dobrih utakmica i turopoljski prvoligaš spreman je za nastavak borbe za Europu.

"Baš sam dečkima rekao kako sam zadovoljan kako smo sve napravili, a u prvom redu kako nije bilo nikakvih ozbiljnijih ozljeda. Napravili smo sve što smo planirali, odigrali pet utakmica i jako sam zadovoljan s uvjetima koje smo imali u Medulinu, od smještaja pa do terena za trening i utakmica. Apeliram na sve hrvatske prvoligaše da stvarno dođu u Istru, ako je ikako moguće. Stvarno je bilo jako lijepo. Poslužilo nas je i vrijeme, samo smo jedan dan imali problema s burom," osvrnuo se kratko na odrađeni posao u siječnju strateg Gorice.

"Čeka nas velika borba. Mislim kako je prvo mjesto izvjesno, ali sve ostalo je otvoreno, od mjesta u Europi do borbe za ostanak. Bit će neizvjesno do samog kraja prvenstva!"

Mladi Dario Špikić domaći je dečko, koji je nedavno stigao u klub i koji bi trebao pomoći Gorici u ofenzivi. Igra na desnom krilu, može igrati i na lijevoj strani i sigurno kako će imati dovoljno prilike pokazati svoj potencijal i kvalitetu.

"Dobro sam se snašao, a svi su me jako lijepo primili. Cijela ekipa. Sve je kako sam zamišljao. Vidio sam da je klub na visokoj razini i presretan sam što sam se vratio doma. Na meni je sada samo da radim i da s ekipom ostvarujemo što bolje rezultate."

"Na početku karijere nisam bio dugo ovdje, par mjeseci, ali sada sam se posebno iznenadio kad sam vidio kako sve u klubu izgleda. Gorica je u posljednje dvije godine pokazala kako radi pravi posao i uopće se nisam dvoumio kad sam dolazio."

Špikić je bivši igrač Dinama i Hajduka, pa je kroz šalu ispalo kako je kroz karijeru napredovao od manjih prema većem klubu.

"Ne bih se previše vraćao u prošlost, ali u svakom slučaju sve to je bilo veliko iskustvo za mene."

Trener Jakirović iznio je svoje mišljenje o novim akvizicijama.

"Dario je imao put kakav je imao, iz Dinama je otišao u Hajduk. Išao je tamo gdje je mislio da će mu biti bolje. Pratim ga već tri godine, još dok je zabio gol kad sam bio na klupi Sesveta. Još smo ga htjeli dovesti na ljeto. Dugo smo ga pratili, baš kao i Golubickasa. Mladi su i potentni igrači i zašto oni ne bi iskoristili priliku i donijeli svježu krv i onu što nam je nedostajalo."

"Imamo i Krizmanića i Babeca, koji ozbiljno kucaju na vrata prve momčadi. Kad vidim kakav je transfer napravio Osijek sa Šutalom, a znam da je bilo dosta skeptičnih, onda uz podršku kluba da ovi naši momci mogu u narednih godinu dana napraviti veliki transfer. Sve zavisi od njih, prvo se trebaju izboriti za početnu postavu, ali oni su najozbiljniji kandidati, sigurno su među 14 igrala na koje najozbiljnije računam na njih, Ne samo za utakmicu s Osijekom, nego do kraja sezone. Uostalom, dokazali su to na pripremama."

"Znam koga imam u momčadi, znam što radimo i već smo ranije pokazali kako se možemo nositi sa svima. Vjerujem da ćemo nastaviti u tom smjeru!"

Na zimski prijelazni rok se osvrnuo i sportski direktor Nikoličius Mindaugas.

"Nema puno vremena i za većinu ekipa on služi samo za korekcije u sastavu. Nismo ni planirali preveliku aktivnost, s trenerom sam napravio plan, neki igrači više nisu s nama, doveli smo ono što smo i ranije dogovorili."

"Malo smo 'začinili' momčad s igračima za koje vjerujemo kako će nam biti od koristi i koji će nas pojačati. Ovo je i smjer kojim želimo ići, želimo dovoditi mlade i perspektivne igrače koji imaju kvalitetu i trebaju dobiti priliku igrati na ovoj razini. Dario i Golubickas se savršeno uklapaju u taj profil. Vjerujemo kako Špikić, ako će igrati u Gorici, uskoro dobiti i poziv i za mlađe nacionalne selekcije, a Golubickas je već nositelj igre Litve, iako ima tek 20 godina. Ovo je naš put i sretan sam što, uz Babeca i Krizmanića, imamo mlade nogometaše koji su budućnost našeg kluba."

Predsjednik Nenad Črnko zadovoljan je viđenim...

"Naš sportski segment kluba radi odličan posao. Cilj Gorice je zadržati ovu razinu i stalno se nadograđivati i poboljšavati svoju poziciju na ljestvici. Gorica svake godine zajedno s Gradom investira u infrastrukturu. Već od prvog ovogodišnjeg kola imamo nove klupe za rezervne igrače i tehničko osoblje, što će omogućiti Velikoj Gorici da bude domaćin i utakmicama mladih reprezentacija, poput skorašnjih U-19 kvalifikacija. To su UEFA standardi."

"Finaliziraju se radovi na VIP tribini, imat će 206 mjesta. Imat ćemo i nove pozicije za medije. Mijenjamo semafor, imat ćemo možda i najveći semafor u Hrvatskoj, koji će biti na razini onog u Rijeci. Imamo jednu od najsuvremenijih konferencijskih dvorana, u idućih mjesec dana će i cijeli Istok biti pokriven sjedalicama."

Planira se uređenje prostorija ispod zapadne tribine.

"Puno se radi, ali mi smo svjesni kako moramo logistički pratiti rezultate momčadi na terenu. U idućih šest mjeseci imat ćemo investiciju od dva do tri milijuna kuna, naših partera i kluba, kojom ćemo urediti prostorije na Zapadu potrebama seniora. Od svlačionica pa do tiskovnih konferencija nakon utakmica, uz mali 'fan shop'. Ako ćemo igrati Europu onda do prve utakmice, ako ne, onda do početka iduće sezone..."

"Sve te aktivnosti su značajne, ambiciozne, ali smo u proteklih desetak godina dokazali kako smo sve svoje planove ispunili. Ne sumnjam kako se to neće nastaviti i dalje," poručio je Črnko.

Dvoboj s Osijekom, u nedjelju od 17.30 sati, bit će izuzetno važan za ostatak proljetnog dijela sezone, i bodovno, ali i psihološki.

"Bilo bi idealno pobijediti, ali je najvažnije ne izgubiti, to ću kažem otvoreno. Moj plan je nešto drugačiji, nadam se kako ćemo kroz cijelu polusezonu uhvatiti onog za kojeg mislim da je od te vodeće četvorke najslabiji."

"Neke ekipe oslabljene ulaze u nastavak sezone, a neke su ostale iste ili su se pojačale..."

"Može biti da imamo imperativ u dvoboj s Osijekom, ali ima još ukupno 17 kola. Ne pripremamo se mi za jednu utakmicu, nego za cijelu polusezonu. Naglašavam, onaj tko će uzeti bodove ovim ekipama iz donje polovice ljestvice, taj će biti u velikoj prednosti. Puno je bodova u igri i bit će još svega do kraja," jasan je bio Jakir.

Odlična je atmosfera prije novih izazova i igrači jedva čekaju početak

"Imali smo odličnu atmosferu na pripremama, dečki su dobro radili i ispunili smo sve što smo planirali. Meni to i nije iznenađenje, jer ova grupa igrača je to već pokazala i ranije. Igrači koji su s nama dva dana, imaju osjećaj kao da su ovdje dvije godine. Ovo je velika snaga ove momčadi. Sve je lakše kad se negdje osjećaš kao kod kuće..."

"Zdravstveno stanje je dobro, Ćelić ima problem sa starom ozljeda. Maloča je propustio veći dio priprema, ali je u srijedu normalno trenirao. Jedini na kojeg ne računamo je Musa, koji odrađuje suspenziju zbog crvenog kartona."

Na pripremema je jedan do boljih bio napadač Zwolinski, njegovi golovi su nedostajali u prvom dijelu natjecanja. Jakirović će morati i pronaći adekvatnu zamjenu za Marija Marinu, koji je bio važna karika u defenzivnoj liniji Gorici.

"Probudio se. Zadovoljan sam kako radi. Nije bio pravi, ali on je toga i svjestan. Pričam sa svojim igračima stalno. Mislim da može biti pozitivan faktor iznenađenja, a u paru sa Cherifom može suparnicima napraviti puno problema.

"Za mjesto Marine konkuriraju i Čanađija i Suk pa Babec, Maslowski i Maloča. Imamo pet veznih, uz Golubickasa koji igra na ofenzivnijoj poziciji. Imamo svoje sisteme s kojima smo igrali, od 4-2-3-1 pa do 4-4-2, a imamo sad i profil igrača i za 3-5-2. Vidjet ćemo."

Izgledni ostanak Lovrića barem do ljeta možda je i najveće 'pojačanje' za ambicije Goričana.

"Sigurno da je tako. U dobrom je stanju, njemu to ne predstavlja nikakav problem. Svjestan je svega što se oko njega događa, ali to je normalno jer je izdominirao ligu. Odmah je iza Oršića po statistici. Veliki je to kompliment za sve nas u klubu. Iako, još uvijek je sve moguće. Mi ne možemo samo gledati kako ga zadržati, nego i kako ćemo ga što bolje prodati, moramo gledati i financijsku stranu. Smatram kako će uvijek doći neko drugi, koji će možda igrati i bolje od njega. On nam je velika snaga, donosi puno našoj momčadi i samo daj Bože zdravlja. Ako ne ode ove zime, on će sigurno već ovog ljeta napraviti toliko željeni veliki transfer," naglasio je Jakirović. 

Okršaji s Osijekom pretvorili su se u prave derbije...

"Imamo ove sezone pozitivan omjer s njima, a u posljednjoj utakmici bilo je svega i svačega. Izvukli smo pouke iz toga, dobro smo ih analizirali, ali i oni su nas. Mislim kako nas ne mogu iznenaditi, a mislim da će presuditi tko će napraviti manje grešaka. Potrudit ćemo se da ostvarimo pozitivan rezultat, a to bi za nas bilo da ne izgubimo," istaknuo je trener.

"Mi smo klub kojem su prognozirali da će se vratiti u Drugu HNL. Ulazak u Europu samo nam diže renking, a to je veliki prilika da iskoristimo to marketinški. Sve ćemo napraviti da dođemo do prilike za Europu jer vjerujemo da imamo potencijala to i kapitalizirati u svim segmentima našeg poslovanja. Svjesni smo da je to za sve nas veliki izazov. Ispred nas su klubovi koji su po svemu ispred nas, od financija pa do infrastrukture, od broja igrača pod ugovorom do logistike. Morat ćemo zaista prebaciti granice svojih mogućnosti, doći na još jednu višu razinu, kako bismo preskočili na ljestvici neke od tih klubova. Ali, to je nogomet, zato ga volimo, zato Gorica u ove posljednje dvije godine ima dobar omjer s velikim klubovima. To dovodi i publiku na stadion, a to je cilj. Ako na kraju u toj sportskoj borbi netko bude bolji, čestitat ćemo im. Prema nekim prognozama ne svrstavaju nas u Europu, ali mi sebe vidimo tamo i napravit ćemo sve da to i napravimo," zaključio je Črnko.

Nastavak sezone počinje u petak, kad u derbiju začelja od 18 sati u Zaprešiću kod Intera gostuje Prelecova Istra 1961.

U subotu Lokomotiva dočekuje Rijeku (15 sati), a Dinamo od 17.30 sati gostuje u Koprivnici kod Slaven Belupa. U nedjelju još Hajduk igra u Varaždinu.

Goričane nakon derbija s Osijekom očekuje 'pakleni' ritam, jer u nizu ih očekuju okršaji kod Dinama, doma s Rijekom i gostovanje kod Hajduka...

HT Prva liga:
1. Dinamo 19 +28 47
2. Hajduk 19 +13 35
3. Rijeka 19 +9 34
4. Osijek 19 +12 33
5. HNK Gorica 19 -1 29
6. Lokomotiva 19 +2 28
7. Slaven Belupo 19 -17 18
8. Inter-Zaprešić 19 -16 13
9. Istra 1961 19 -14 12
10. Varaždin 19 -16 12

 

 

 

 

Podijeli