Novosti Sport Događanja

Šuker rado viđen gost Velike Gorice: Premijer ne mora igrati nogomet, ali naš potencijal nije iskorišten

26.12.2019. / Damir Žbulj

Svečano je bilo u Plavom salonu velikogoričkog Gradskog stadiona, koji će uskoro postati muzejska 'spomen soba' turopoljskog nogometa.

Održana je Skupština Nogometnog saveza Zagrebačke županije, pod predsjedavanjem Nenada Črnka, a uvaženi gost bio je čelnik HNS-a i legenda hrvatskog nogometa, Davor Šuker.

Prisutni su, uz predsjednika Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimira Bregovića, čelnika NS Krapinsko-zagorske županije Stjepana Merkaša, zamjenika velikogoričkog gradonačelnika Ervina Kolarca, bili i izaslanici klubova NSZŽ, koji su u prazničnom raspoloženju gotovo sve odluke dnevnog reda donijeli jednoglasno. 

"Najvažnije je da ulažemo u našu mladost," bila je uvodna poruka Davora Šukera.

"Uvijek mi je bilo drago doći u Veliku Goricu, još dok sam bio igrač, a i sada dok sam u 'administraciji'. Našao sam vremena da dođem i drago mi je da mogu istaknuti rad predsjednika Črnka, kojeg ne treba hvaliti riječima, on to čini svojim djelima, što u Izvršnom odboru HNS-a, što u Gorici. Meni je kao bivšem nogometašu lakše raditi s takvim profesionalcima."

"Ovo zajedništvo je najvažnije. Ponosan sam jer imamo sjajne sportske djelatnike, ponosan na ulaganja. HNS svake godine odradi preko 200 utakmica nacionalnih selekcija, a samo njih deset nam vrati novce kroz odlazak na velika natjecanja svake dvije godine."

"Svi oni treneri u mlađim dobnim kategorijama su najvažnija karika našeg nogometa. Vjerujem da ćemo nastaviti svoj niz plasmana na Svjetska i Europska prvenstva i 2022., ali i 2024. i 2026. godine, jer zaista imamo sjajnu podlogu u našim mlađim uzrastima," istaknuo je predsjednik HNS-a.

Šuker nije isključio mogućnost da se u Velikoj Gorici organizira sastanak na temu izgradnje stadiona.

"Velika Gorica ima vrhunsku zračnu luku, ima sjajnu infrastrukturu, Velika Gorica ima sjajni potencijal za razvoj..."

"Priča o stadionu možda bi se sada krivo interpretirala HNS može povući velika sredstva, ali HNS nije građevinska tvrtka. Pozvat ćemo vašeg gradonačelnika i cijelu lokalnu samoupravu u drugom, trećem mjesecu na zajednički sastanak," pozvao je Šuker čelnika Gorice Nenada Črnka da organizira i pripremi sastanak na tu temu početkom iduće godine.

Kritizirao je Šuker državne institucije koji nisu povukle dovoljno financija iz europskih fondova te je istaknuo primjer Mađarske i predsjednika Orbana.

"Sport moramo staviti tamo gdje mu pripada. Ne tražim da premijer mora igrati nogomet, ali ovaj potencijal kojeg imamo nije iskorišten. Proći će nam vrijeme, nije bitno je li će tu biti Davor Šuker. Uvijek ću ostati u nogometu, pomagati, mogu otvoriti sva vrata ovog svijeta..."

"Želim da se vidimo ovdje ponovno u veljači i da napravimo nešto na dobrobit naše djece i cijele Hrvatske," zaključio je Šuker!

Črnko je u svom obraćanju brojnim izaslanicima istaknuo značajnost i veličinu Nogometnog saveza Zagrebačke županije, s preko 13 tisuća registriranih igrača, 135 klubova.

"Volim naglasiti kako sam predsjednik HNS-a u malome. Imamo sedam sjedišta NSZŽ, u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Jastrebarskom, Samoboru, Vrbovcu, Križu i Dugom Selu. Kroz sve vas koji djelujete u tim središtima brinemo i skrbimo o mladim naraštajima. Moram se zahvaliti i lokalnim zajednicama, a posebno i HNS-u, koji nam pomaže kroz razne aktivnosti i programe."

"U jednoj natjecateljskoj sezoni odigra se preko sedam tisuća nogometnih utakmica, imamo impozantnih 134 delegata, 187 sudaca, 24 instruktora te 323 licencirana trenera. Upravo je to temelj našeg Saveza i možemo reći da stvara jednu krvnu sliku hrvatskog nogometa," istaknuo je u otvaranju Črnko, koji vjeruje da će u budućnosti NSZŽ biti još kvalitetniji.

Prisjetio se Črnko i velikih uspjeha reprezentacije...

"Uvijek ću otvoreno konstatirati kako politički i turistički nismo na najbolji mogući način iskoristili srebro iz Rusije. No, sport će se i dalje truditi promicati vrijednosti naše zemlje."

"Mi smo jedan svijetli primjer u kojem lokalna zajednica prepoznaje sport, gradi infrastrukturu i da se bar tako ponašamo i na državnoj razini."

Pohvalio je i rad sudačke organizacije NSZŽ: "Stojim iza svojih riječi, mislim kako je najaktivnija i najkvalitetnija unutar HNS-a. Imamo 36 sudaca u nacionalnim razinama, u Prvoj, Drugoj i Trećoj HNL."

Osvrnuo se čelnik NSZŽ i na pomoć u rekvizitima za trening i loptama svojim klubovima, a najavio je i novo ulaganje u infrastrukturu HNS-a na području svih Županija.

NSZŽ će od iduće godine u veljači djelovati u svojim prostorima u Velikoj Gorici.

"Vjerujem kako će to biti jedan od najsuvremenijih prostora. Financijska vrijednost cijele investicije je oko dva i pol milijuna kuna. Uz uredske prostorije, bit će tamo i velika konferencijska dvorana. NSZŽ je participirao s vlastitih 800 tisuća kuna, milijun i 300 tisuća kuna je kreditno zaduženje. Veliku podršku smo dobili od Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice, s jamstvom na 400 tisuća kuna, a preostali dio ćemo pokriti iz vlastitih prihoda. Siguran sam da će se i HNS uključiti i pomoći kad vidi kako bude to sve izgledalo."

"Najam i režijski troškovi su nam bili deset tisuća kuna, koliko je sad rata kredita."

Izglasana je i izmjena u Izvršnom odboru NSZŽ, umjesto Nikole Galešića iz nogometnog središta Vrbovec izabran je Antonio Badrov, do kraja mandata iduće godine.

Smanjene su kazne Marku Kolaru (NK Kupinec), Siniši Horvatiću (NK Croatia Nova Kapela), Marku Stjepanoviću (NK Žabnica), Danijelu Buzovu (NK Posavec) i Vjekoslavu Ćavaru (NK Vatrogasac). Jedina odluka koja nije bila donesena jednoglasno bila je ona o ublažavanju kazne Jozi Đidiću, kojem je izrečeno trajno isključenje iz nogometa, ali mu je ublažena kazna na rok od dvije godine.

105 NOGOMETNIH TERENA

Črnko je najavio jedan veliki projekt HNS-a, izgradanje nogometnih terena diljem Hrvatske po županijskim središtima koja će biti spremna i imati gotove projekte

"Vjerujem kako ćemo to do drugog mjeseca u Izvršnom odboru HNS-a i verificirati. U svemu tom je i veličina našeg predsjednika, koji u Hrvatsku može dovesti velike tvrtke na temelju svog imena. Donijeli smo važnu stratešku odluku o izgradnji 105 nogometnih terena u cijeloj Hrvatskoj. Slažem se sa Šukerom kako mi nismo građevinska tvrtka, nego moramo skrbiti o nogometu."

"Ova kalkulacija je logična, jer godišnje 15 do 20 milijuna kuna ulažemo u Županijske saveze, a onda se to rascjepka po klubovima. Ovim kreditom od 20 milijuna eura kroz deset godina će se u prosjeku u svakoj Županiji izgraditi po pet nogometnih terena. Vjerujem da će u Zagrebačkoj županiji taj broj biti i veći...

"Sigurno nećemo imati 105 lokalnih zajednica u prvih godinu dana koje će aplicirati, ali svi koji će biti spremni moći će participirati."

"Ovo je jedan veliki projekt za hrvatski nogomet, veliki je angažman predsjednika HNS-a, a mi u Izvršnom odboru smo samo mali dio koji to mora podržati," zaključio je Črnko.

"Drago mi je da se ova Skupština održava u gradu sporta, što Velika Gorica uistinu jest. Svake godine povećavamo sredstva za naše sportašica i sportaše, a Zajednica udruga financira preko 60 udruga u svim granama sporta. Najistaknutije mjesto ima nogomet, jer preko 50 posto sredstava otpada na naših 18 nogometnih klubova. Drago nam je što smo uspostavili hijerarhiju nogometa u Turopolju i Velikoj Gorici, kroz dvije godine postali smo respektabilan prvoligaš i to je na ponos našeg grada, Županijskog saveza, ali i cijele Hrvatske," naglasio je u svom pozdravnom govoru zamjenik gradonačelnika Kolarec pa dodao:

"NSZŽ je drugi po jačini u Hrvatskoj, a nogomet je najprepoznatljiviji i najjači sport u RH."

Kolarec vjeruje kako priča o stadionu u Velikoj Gorici ide dalje: "Mislim kako imamo sjajnu lokaciju, naš grad i dalje daje punu podršku tom projektu i vjerujemo kad se bude o tome odlučivalo da će se naš grad uzeti u obzir. Svi parametri govore da je Gorica, uz Zagreb, najozbiljniji kandidat, kad za to dođe vrijeme."

Podijeli