Novosti Sport Događanja

Tour de Tur još jednom oduševio

01.05.2017. / Sportska redakcija

Niti promjena lokacije nije omela mnogobrojne bicikliste na pohodu na Tour de Tur. Nakon pet izdanja ova tradicionalne sportsko-rekreativna manifestacija otišla je iz središta grada. Kao nova lokacija određena je Šiljakovina i tamošnji društveni dom do kuda su i mnogi od biciklista dopedalirali.

Lijepo i toplo vrijeme poslužilo je organizatore iz Udruge Zdrav duh koji su ovogodišnju manifestaciju posvetili svojim volonterima, Anti Škemberu te Jeli i Danijelu Kobašu koji su ih nedavno nenadano napustili.

-Bez obzira na ovu promjenu broj sudionika nije nam se pretjerano promijenio, jedino su nam otpale obitelji koje su sudjelovale u defileu- kaže predsjednik Udruge Zdrav duh, Benjamin Jurilj.

Na startu gotovo 500 biciklista

Koncept manifestacije nije mijenjan, jer čemu mijenjati ono što je dobro i već uhodano. Tri utrke, TOURIST, XC i PRO TOURIST na potpuno novim i izmijenjenim stazama okupile su gotovo 500 biciklista.

-Staze su jako zanimljive, pogotovo XC i PRO TOURIST koje su jako zahtjevne, dok je TOURIST više za rekreativce. Mislim da se biciklistima bio gušt voziti se po ovim stazama te da su uživali- istaknuo je Jurilj.

Najkraća utrka, TOURIST u dužini od 23 kilometra i visinskom razlikom od 180 kilometara bila je najmanje zahtjevna. Za nešto više od 40 minute njome je prvi prošao, Danijel Dikšić iz Biciklističkog kluba Velika Gorica koji je već pobjeđivao na ovoj utrci.

-Staza je dosta zahtjevna, ima se dosta brdovitih dijelova za odvoziti. Prije je bilo puno lakše, no sada je staza ljepša zbog sela i ambijenta kroz koji smo prolazili- po ulasku u cilj ispričao nam je Danijel Dikšić.

XC i PRO TOURIST mnogo zahtjevniji

I dok su se rekreativci odlučili za vožnju najkraće dionice, oni željni adrenalina i šumskih puteva odlučili su se za vožnju XC ili PRO TOURIST utrke. XC ili šumska utrka bila je u dužini od 25 kilometara i s visinskom razlikom od 600 metara, dok su svi oni koji su se odlučili na vožnju PRO TOURISTA trebali otpedalirati gotovo 64 kilometra i proći gotovo sva naselja od Šiljakovine do Pokupskog s visinskom razlikom od 800 metara.

- Dečki su si stvarno dali truda i iskoristili su ovaj dio Vukomeričkih gorica na najbolji način. Utrka je bez obzira na malu kilometražu dosta naporna, jer na stazi ima dosta vode i blata- ispričao nam je Marko Plevnjak koji je bio najbrži u XC utrci, dok je je najdužu dionicu najbrže odvozio Domagoj Koštić.

Predstavio se i TUR SOLAR team

Na startu ovogodišnje utrke svoje mjesto zauzeli su i učenici Srednje strukovne škole koji su predstavili svoj električni tricikl.

-Mi smo dugogodišnji prijatelji Tour de Tura kojeg vode naši bivši učenici koji su pokazali kako se radom i trudom mogu osmisliti i organizirati manifestacije- rekao je Igor Vujčić iz Srednja strukovna škola.

U timu učenika koji su osmislili petu generaciju vozila TUR SOLAR (riječ je o vozilu koje je predviđeno za pogon pedalama i elektromotorima, op.a) uz učenike škole, nalazi se i sedamnaestogodišnji William Chen iz Tajvana koji je u Veliku Goricu došao kroz učeničku razmjenu i trenutno pohađa treći razred goričke Gimnazije.

Dijelić atmosfere s ovogodišnjeg Tour de Tura donosimo u našoj GALERIJI.

Podijeli