Novosti Sport Događanja

Tour of Croatia prolazi kroz Veliku Goricu!

04.04.2018. / Damir Žbulj

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se od 17. do 22. travnja, kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara kroz cijeli teritorij Republike Hrvatske, od Slavonije, Podravine, Like, Dalmacije, Istre i Primorja pa do središnje Hrvatske.

U četvrtom izdanju utrke moći će tako izravno uz stazu uživati i svi Velikogoričani i Turopoljci jer će Tour of Croatia ove godine proći i kroz naš Grad!

Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja godine u Hrvatskoj te je uz natjecateljsku komponentu, utrka i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj jer donosi brojne koristi za promociju prirodnih ljepota, kulturne baštine, gospodarskog potencijala te gradova i regija kroz koje prolazi. Manifestacija je to koja želi postati važan dio ukupne turističke ponude te jedan od glavnih akceleratora za razvoj cikloturističke ponude i dolazak cikloturista te dodatnog unaprjeđenja imidža Hrvatske u svijetu.

"Ovogodišnje izdanje utrke Tour of Croatia bit će po mnogočemu uzbudljivije i atraktivnije od prethodnih. Organizacijski, uvijek se trudimo biti još bolji pa smo tako posebno sretni što će između etapa transferi biti minimalni te će biciklističke ekipe imati dovoljno vremena za kvalitetnu regeneraciju i pripremu sljedećih etapa. Utrka rutom prolazi kroz brojne parkove prirode i nacionalne parkove i ponosni smo što ćemo te hrvatske dragulje prezentirati natjecateljima i cijelom svijetu“, najavio je direktor utrke Vladimir Miholjević, naš proslavljeni bivši profesionalni biciklist.

Velika Gorica je na ruti šeste i posljednje etape, između Samobora i Zagreba, s ciljem na Trgu svetog Marka!

Ova je utrka jedinstvena po tome što etape prolaze kroz gradove te nacionalne i parkove prirode, promičući istovremeno biciklizam i turistički potencijal Hrvatske. Gledateljima i posjetiteljima nudi se mogućnost uživanja u sportskom segmentu, ali i iskustvu Hrvatske kao vrhunske turističke destinacije. Praćenje utrke u gradovima domaćinima starta i cilja te uz trasu utrke je bilo besplatno i nisu postojale ulaznice, a svi zainteresirani mogli su utrku pratiti duž staze te tijekom ceremonije starta i svečanosti proglašenja pobjednika u gradovima domaćinima.

Naime, biciklizam je jedan od rijetkih sportova koji je potpuno besplatan za posjetitelje te je i to jedna od njegovih prednosti. Kako se ulaznice ne naplaćuju otežano je određivanje točnog broja posjetitelja, no neke procjene ukazuju da je lani šest etapa pogledalo više od 150.000 gledatelja, od čega 15.000 stranih i 135.000 domaćih.

Tour of Croatia dodatno je utjecao na ucrtavanje biciklističkih ruta te naglašavanje svih prednosti cikloturizma, ali i 'outdoor' turizma – specifičnih tipova turizma koji su orijentirani gostima koji traže destinacije prvenstveno u pred i postsezoni, koje ne zanima napučenost najatraktivnijih destinacija i boravak na jednom mjestu, već kretanje, istraživanje i pronalaženje nekih originalnosti koje su često čak i izvan same turističke destinacije.

Utrka kroz Hrvatsku je najviše rangirana biciklistička utrka u regiji i omogućava hrvatskim biciklistima da se dobrim rezultatom na njoj plasiraju individualno i hrvatsku biciklističku reprezentaciju na Svjetsko i Europsko prvenstvo te Olimpijske igre. Na prošlogodišnjem izdanju Toura of Croatia etapu s ciljem na Vratima Biokova pobijedio je hrvatski biciklist Kristijan Đurasek i osvojio bodove koji su plasirali njega kao pojedinca na Svjetsko Prvenstvo u norveškom Bergenu.

Osim za hrvatske bicikliste, utrka je izuzetno privlačna za najbolje svjetske vozače koji se na njoj finalno pripremaju za nastup na predstojećem Giro d'Italia, a među imenima koja su nastupala na protekla tri izdanja te pobjeđivali etape su i velikani ovog sporta, Vincenzo Nibali, Mark Cavendish te Giacomo Nizzolo.

Potencijal ove utrke prepoznala je i Međunarodna biciklistička federacija (UCI) koja je Tour of Croatia u 2018. godini smjestila u višu kategoriju od prethodnih izdanja, klasificirajući je u 2.HC ('hors' category) kategoriju. Iznad ove kategorije jedino su još elitne utrke poput Tour de France, Giro d' Italia i Vuelta a España, ukupno njih 38 u kojima obvezu nastupa imaju najbolji svjetski biciklistički timovi rangirani u kategoriji UCI World Teams. Ove godine još zahtjevnija utrka ugostit će 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI), a to su Bahrain Merida Pro Cycling Team, Astana Pro Team i Trek Segafredo.

Tour of Croatia i ove godine starta u Osijeku, a ova uvodna etapa dužine 227 kilometara cilj ima u Koprivnici. Najduža etapa na rasporedu je drugi dan, a počinje u Karlovcu. Bicikliste čeka prolaz kroz NP Plitvička jezera, uspon na PP Velebit, dok je cilj etape u Zadru, kod crkve Sv, Donata. Treća etapa ima start u Trogiru, vozi se krug preko Čiova, kroz centar Makarske, a bicikliste čeka i 'kraljevski' uspon kroz PP Biokovo do vrha Sv. Jure, ako vremenske prilike do omoguće.


Početak četvrte etape je u Starigradu - Paklenici, a cilj nakon atraktivne vožnje uz jadransku obalu je na glavnom gradskom trgu u Crikvenici. Peta etapa je 'kraljevska', jer u svojih 155 kilometara ima više od tri tisuće metara visinske razlike. Biciklisti će Korzom proći kroz Rijeku te nastavljaju prema Opatiji boreći se za pozicije prije završnog uspona od Ičića do Poklona. Posljednja etapa, nakon koje ćemo saznati i pobjednika, vozi se od Samobora preko Novog Zagreba, Velike Gorice, Dugog Sela, Sv. Ivana Zeline, s već tradicionalnim krugom po središtu Zagreba i ciljem na Gornjem gradu kod crkve Svetog Marka.

TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., emitirati brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo. Tako će najljepša razglednica iz Hrvatske ponovo obići svijet.

Foto: KL-Photo

 

 

Podijeli