Novosti Sport Događanja

U Čiču se ponovno igra pobjednički nogomet

01.12.2016. / Nefertum IT
Porazom Udarnika od Zagreba II jedina turopoljska momčad koja još uvijek nije osjetila gorčinu poraza je Dinamo Hidrel. Sastav trenera Stivena Žitnika je nakon uvodnog remija sa Slogom nanizao devet velikih pobjeda koje su ih prometnule u vodeći sastav lige kojem u leđa gledaju pritajeni favoriti, Turopoljac i Rugvica (u međuvremenu je Dinamo Hidrek dožiovio poraz od Turopoljca, op.a) . Ovakvom raspletu malo tko se nadao prije početka prvenstva, jer je unazad nekoliko posljednjih sezona Dinamo Hidrel tavorio pri dnu spašavajući se pada u najniži rang u posljednjim kolima.

Istu sudbinu klub je proživljavao i tijekom prošle sezone, u kojoj se u proljetnom dijelu prvenstva nakon serije loših rezultata dogodila i promjena na trenerskoj klupi, gdje je Marija Pavišu u posljednjih deset kola zamijenio Stiven Žitnik. Preuzeo je Žitnik momčad na pretposljednjem, petnaestom mjestu, a sa šest pobjeda i 18 osvojenih bodova momčad je zauzela mjesto u zlatnoj sredini.

Nova sezona, nova stranica u klupskoj povijesti

Nova sezona donijela je daleko više radosti i zadovoljstva svima onima kojima je Dinamo Hidrel pri srcu. Sve nekako podsjeća na 2006. godinu, kada je momčad pod vodstvom Marijana Mirkovića osvojila naslov prvaka Prve županijske lige. Postala je momčad iz Novog Čiča prvakom i 2011. godine, no tada atmosfera nije bila niti približna sadašnjoj. Potvrdio nam je to uoči treninga kapetan momčadi Filip Đuksi, koji je bio dio i te generacije koja je izborila ulazak u 4. HNL.

Danas, pet godina kasnije, nitko ne spominje šampionske ambicije, jer je jedina klupska ambicija prije početka sezone bila izbjeći borbu za goli život. Nakon deset jesenskih kola, Dinamo Hidrel je nadmašio očekivanja te je postao lovinom za ostatak ligaškog društva.

hidrel velika.jpg

-Ovaj rezultat je plod rada svih nas, od Uprave pa do igrača, jer dečki su ovo shvatili malo ozbiljnije. Bez obzira što smo mi amateri, takve nam ne trebaju biti navike ni odnos prema utakmicama i treningu. U početku smo se skupljali kao i sve druge momčadi, da bi sada na treninzima bilo i dvadesetak igrača- započeo je razgovor trener Stiven Žitnik.

Igračka kompozicija za novu sezonu nije slagana tek onako, već su ciljano dovedana tri igrača, iskusni Saša Sabljak i Marko Rus, te mladi Domagoj Gmižić, a u momčad su se ponovno vratili i neki odbjegli domaći dečki.

hidrel velika 1.jpg

-Mi zbog svih problema ranije nismo mogli stvarati neku veću ekipu. Ovi dečki, koji su u posljednje četiri godine tu s nama, malo su dorasli svojom kvalitetom igre, a ove smo si godine rekli da se idemo malo pojačati. Gledajte, pa ja sam se za Marka Rusa grebao godinu dana- ispričao nam je predsjednik Franjo Anić.

-Uz to, skupila se ta kritična masa, započeli smo ozbiljno trenirati i odnositi se na jedan drugačiji način prema klubu te se rezultati vide- nadovezao se Žitnik na predsjednikove riječi.

Pobjednički niz od devet utakmica

Novu sezonu momčad je otvorila remijem protiv Sloge, a gostujuća pobjeda na nenogometnim uvjetima kod novaka u ligi Zvekovca naznačila je početak pobjedničke serije koja traje već devet utakmica. Pale su u tom nizu i momčadi koje su imale aspiracije za vrh (Rugvica), dok su se u pojedinim utakmicama Novočičani vraćali i iz rezultatskog minusa.

-Bilo je tu dosta uzbuđenja za sve nas. Ja osobno najviše žalim za prvom utakmicom u kojoj smo prema šansama trebali pobijediti, no osvojili smo samo bod. Kasnije su dečki ipak pokazali da imaju karakter- priča nam Stiven.

I dok je minimalni zaostatak u Vukovini pretvoren u novu pobjedu, mali pothvat predstavlja domaća pobjeda protiv Dubrave. Uspjeli su igrači trenera Stivena Žitnika u tom dvoboju 0:2 pretvoriti u konačnih 3:2 (trostruki strijelac bio je Amel Pudić, op.a.).

hidrel velika 2.jpg

-Osjeti se to da smo spremniji od ostalih, uostalom, to smo dokazali u pojedinim utakmicama- pojasnio je Žitnik razloge preokreta u drugih 45 minuta.    

Pozitivna atmosfera osjeti se na svakom koraku  

Dobri rezultati doprinijeli su i stvaranju one „prave“ pozitivne atmosfere. Svaka utakmica na igralište u Novom Čiču privlači sve više kibica, a ta simbioza između igrača i navijača najbolje se vidi po isteku devedesete minute, kada igrači i navijači u jedan glas krenu s pjesmom. Takvi se prizori ne mogu svaki dan vidjeti i doživjeti na amaterskim terenima jer atmosfera kojoj ne doprinose samo mještani Novog Čiča, već i okolnih sela koja spadaju pod okrilje župe Svetog Ivana Krstitelja, već dugi niz godina nije viđena na ovim prostorima.

hidrel velika 3.jpg

-Pa to i je bit amaterskog nogometa, da se stvori ta pozitivna klima u kojoj će dečki s užitkom dolaziti na utakmice- kaže nam trener Dinamo Hidrela.

Bez obzira što je njegova momčad trenutno vodeći sastav lige, u Novom Čiču rezultatskog opterećenja nema.

-Mi uopće ne razmišljamo o raspletu prvenstva. Gledamo samo sebe i svoje igre. Pritiska nema, u svakoj utakmici idemo na pobjedu, a na kraju prvenstva vidjet će se matematika. Nama je najbitnije da zadržimo ovu atmosferu- poručio je za kraj Stiven Žitnik.

Legendarni predsjednik Franjo Anić

Uz trenera Stivena Žitnika, u klupskim me prostorijama dočekao dobro raspoloženi dvojac, predsjednik Franjo Anić i tajnik Krešimir Đuksi. Razlog njihovog zadovoljstva ne treba pogađati. Otužne tonove u klubu koji je osnovan 1948. godine napokon su zamijenile vesele note koje nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim.

-U protekle četiri godine imali smo jako puno posla. Uspjeli smo pregrmiti velike financijske dubioze, da bismo sada napokon bili čisti, bez dugova i bez para- u svom će stilu predsjednik Anić koji je uz klub vezan od najranije mladosti, budući da je njegov otac jedan od osnivača Dinamo Hidrela.

hidrel velika 4.jpg

Uz malu pauzu, Anić je uz Dinamo Hidrel vezan od 1976. godine. Bilo je u tom vremenu mnogo uspjeha, no predsjednik danas najradije priča o generaciji iz 2006. godine (Tomčić, Pereković, Malbaša, Paviša, Milanščak, Vrbičić, Filipović), koja je bila najbolja u Prvoj županijskoj ligi.  

-Mogao bi se možda ponoviti taj rezultat, no potrebna su nam još neka manja pojačanja. Nama imperativ nije bio prvo mjesto, no tako se to dogodilo. To vam je kao u životu kad se curi dogodi dijete. Mi to poštujemo i drago nam je zbog toga te sada idemo dokle ide- rekao nam je Franjo vrativši se malo i u neka prošla vremena kada se nogomet igrao iz nekih drugih pobuda.

-U tim je vremena bilo puno poštenije. Nikada se nije plaćao žuti i crveni karton, a danas se sve gleda kroz novac, što je najžalosnije.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju VGdanas novina broj 97



Podijeli