Novosti Sport Događanja

VG DANAS U BUDIMPEŠTI Gradonačelnik Barišić o nacionalnom stadionu: Velika Gorica bi bila logičan izbor

25.03.2019. / Damir Žbulj

Bila je to zaista prava spektakularna nogometna večer u Budimpešti!

Naravno, rezultat s prekrasne Groupama Arene poželjet ćemo što prije zaboraviti, no, sama utakmica i dekor oko nje pružila je sve što istinski i pravi nogometni zaljubljenik može tražiti.

Naime, Vatreni su prvi puta u povijesti izgubili od Mađarske, ali atmosfera na prekrasnom stadionu koju su napravili i domaći, ali i naši navijači bila je i ovaj put za pamćenje.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker pozvao je prije nekoliko tjedana uputio je javni poziv svim potencijalnim partnerima u državnoj i lokalnoj vlasti da daju podršku hrvatskoj reprezentaciji te da iskoriste priliku i razgledaju ovaj spektakularan multifunkcionalan objekt,

Član Izvršnog odbora HNS-a i čelnik HNK Gorica Nenad Črnko pobrinuo se da gradonačelnik naše Velike Gorice Dražen Barišić ne propusti ovaj sportski spektakl...

"Svjesni da nas u svakoj zemlji čeka bolji stadion nego što ga mi imamo. Wales ima nekoliko odličnih stadiona, uključujući sjajni Principality stadion u Cardiffu. Azerbajdžan će ugostiti EURO 2020. na impresivnom Olimpijskom stadionu, a Slovaci za nekoliko dana otvaraju također prekrasan novi stadion u Bratislavi. Konačno, naši susjedi Mađari izgradili su nekoliko vrhunskih zdanja, uključujući Groupama Arenu. Imamo priliku čuti od Mađara kako su financirali i izgradili taj sjajan stadion, kao i ostale nove stadione u zemlji. Imamo odlične odnose s Mađarskim nogometnim savezom i sigurno će nam rado pomoći sa svojim znanjem i iskustvom." poručio je još u najavi ovog gostovanja Šuker.

Gradonačelnik Barišić imao je u Budimpešti što za vidjeti...

"Ovo je jedan od primjera kako se može vrlo kvalitetno napraviti jedan vrhunski sportski objekt, multifunkcionalan, koji očito nije samo za nogomet, nego i za druga događanja...

"Ono što se vidi na prvu je kako je stadion izgrađen gotovo u centru Budimpešte, koji je ogroman grad. Na prostoru koji je manji od onog kojim mi raspolažemo u Velikoj Gorici. Nije u blizini zračne luke, kao naš Gradski stadion...

"Velika Gorica u tom pogledu ima i neke veće pogodnosti, prednosti u odnosu na ovu lokaciju na kojoj smo sada. Koliko sam uspio vidjeti ovaj stadion je vrlo funkcionalan i zadovoljava sve uvjete. Atmosfera na njemu je sjajna, mislim kako bi ovakav objekt i svi kompatibilni prateći sadržaji mogli zadovoljiti projekt 'nacionalnog stadiona' i u Hrvatskoj," rekao nam je gradonačelnik Barišić u ugodnom razgovoru na poluvremenu dvoboja Mađarske i Hrvatske.

"Mi bismo u Velikoj Gorici svakako prvenstveno željeli reprezentativni kamp, što bi bio razvojni projekt za naš nogomet. U proteklih 12 mjeseci ugostili smo brojne selekcije naše reprezentacije, a nešto takvo u budućnosti samo može poslužiti i afirmaciji našeg grada, ali i razvoju nogometa u našoj zemlji...

"S resursima koje imamo mi već sada zadovoljavamo uvjete za sve mlade reprezentacije. Još malo nam treba i za seniorsku ekipu. Vlastitim kapacitetima, što klupskim HNK Gorica, što onih grada Velike Gorice, dizat ćemo kvalitetu i uvjete na našem stadionu."

Odluka se mora donijeti na najvišoj razini...

"No, odluka o nacionalnom kampu i nacionalnom stadionu prije svega treba podršku države, HNS-a i Vlade RH. To je jedan nacionalni projekt, jer nogomet je jedan od naših najvećih 'izvoznih proizvoda'..."

"Odluka bi se trebala donijeti vrlo brzo!"

"Mi kao grad možemo stvoriti sve pretpostavke da se to dogodi. Spremni smo pratiti svaku ideju da se to i ostvari u našoj lokalnoj zajednici, u gradu Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji.

"Velika mi je želja bila uživo vidjeti ovaj stadion, kako bih lakše promišljao o cijeloj ovoj ideji, kako bismo svi zajedno lakše stigli do tog zacrtanog cilja," smatra gradonačelnik.

Nenad Črnko izuzetno je optimističan oko odluka koje bi uskoro trebao donijeti HNS vezano za izgradnju novog stadiona.

"To je jako dobro. On je u izvršnom odboru HNS-a i njegov optimizam je značajan i bitan. Njegov doprinos hrvatskom nogometu kroz klub pokazuje da mi u Gorici kad se nečeg primimo možemo napraviti puno. HNK Gorica je zdrav projekt na ponos Hrvatske, a nogomet je na ponos cijele naše države. Njegov doprinos će sigurno u svakom pogledu biti veliki u cijeloj toj priči. Zajedničkim snagama mislim kako možemo osigurati da se to i ostvari."

"Ovakav stadion bi se negdje u Hrvatskoj svakako trebao napraviti. Mi smo nogometna velesila, svjetski smo viceprvaci, a nemamo niti jedan sličan stadion i možda bi najlogičnije bilo da je u Velikoj Gorici. O tome su već ranije trebali razmišljati i drugi naši veliki gradovi, veliki klubovi. HNK Gorica je najmlađi nogometni klub u Prvoj HNL, ali naš grad je najpogodniji za to, i po lokaciji i po svim ostalim kapacitetima, pa i po političkoj volji, da se nešto ovakvo dogodi kod nas," zaključio nam je za kraj razgovora gradonačelnik Barišić.

Vidjet ćemo u kojem će se smjeru rasplesti ova priča, no, možda će uskoro Velika Gorica u svijetu biti prepoznatljiva i po jednom sjajnom multifunkcionalnom objektu, koji bi obogatio ponudu našeg grada i dodatno oplemenio vizuru našeg turopoljskog kraja.

 

Podijeli