°C 10

Osmaše u Vukovini posjetili Brazilci

18.05.2017.

ivana

Osim američke blogerice, naše Turopolje ovih dana posjetili su i Brazilci. Iako će u Hrvatskoj obići neke najpoznatije znamenitosti u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu i Zadru u naš kraj došli su s hodočašća iz Fatime kao pripadnici župe Svetog Sebastijana u Barra Mansa, gradiću udaljenom 2,5 sata vožnje od Rio de Janeira.

Mladi i oni stariji župljani iz dalekog Brazila koji se brinu za kateheze u svojoj župi i brinu o beskućnicima stigli su u Hrvatsku predvođeni paterom Milanom Knezovićem, verbitom, jednim od 85 hrvatskih misionara i misionarki koji djeluju u misijskim zemljama Afrike, Azije, Amerike, Oceanije i Europe. Ponedjeljak popodne proveli su upravo u našem kraju.

Kako bi podijeli svoj način života, probleme i izazove, svakodnevicu u Brazilu, rad i život u svojoj župi i zemlji s mladima u Hrvatskoj, stigli su u OŠ Vukovina gdje su o ovim temama razgovarali s osmašima te su posjetili i župnu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini.

-U Brazilu sam od 2011. godine i lani sam dobio grupu mladih s naše župe imali smo projekt koji se nastavlja i sada, prodajom friganih pizza prikupljamo novac za troškove puta, to je u Brazilu tradicija, u siječnju smo na župnoj proslavi Svetog Sebastijana prodali 17.200 pizza i uz učešće samih hodočasnika prikupljali smo sredstva za put. Svi ovi ljudi su naši župljani, tu je i naših pet katehistica koje rade u pastoralu-rekao nam je pater Milan Knezović.U njihovoj župi ne slavi se misa svake nedjelje jer je župa prevelika, pa veliku ulogu upravo imaju laici.

-Naša župa ima 30 filijala ,trojica smo svećenika tamo i ne stignemo slaviti misu svake nedjelje, već jednom mjesečno, a druge nedjelje laici imaju službu riječi, mi posvetimo hostije koje onda dijele, i tako zajednica živi vjeru da ne bi bila bez ničega dok su svećenici u drugim filijalama-dodaje misionar Knezović naglasivši kako vjera ima veliki značaj u Brazilu.

-Općenito u životu Brazilaca vjera je jako velika i pozitivna mladima daje elan, kad se krizmaju priključuju se polako u kateheze i rad pastorala- dodaje naš sugovornik.Osmaši su sa zanimanjem pratili predstavljanje 12-ero Brazilaca, no svi su se složili, rado bi da je za razgovor i druženje bilo više vremena.

-Razgovarali smo o brojnim temama od političkog stanja u Brazilu do života u našoj župi, nažalost ne stane sve u 45 minuta-kaže pater Knezović.

Za vrijeme boravka Brazilci su smješteni po obiteljima u Župi Dobrog Pastira u Zagrebu, a prije povratka u svoju domovinu svratit će i do "vječnog grada". Druženje s osmašima iz OŠ Vukovina i kapelanom Markom Čolakom ovjekovječili su zajedničkim fotografijama koja će ostati lijepa uspomena jednima i drugima.

 

Galerija slika

Osmaše u Vukovini posjetili Brazilci Osmaše u Vukovini posjetili Brazilci Osmaše u Vukovini posjetili Brazilci Osmaše u Vukovini posjetili Brazilci Osmaše u Vukovini posjetili Brazilci Osmaše u Vukovini posjetili Brazilci Osmaše u Vukovini posjetili Brazilci