°C 28

Turopoljski škrlet zlatni i na Reviji najboljih vina Županije

07.06.2018.

Ivana Crnković

Prva Revija najboljih vina Zagrebačke županije okupila je jučer u Westinu 33 vinara iz svih krajeva Županije, a jedno zlato završilo je u rukama Velikogoričana.

U nazočnosti mnogobrojnih vinara, enologa, ugostitelja i ljubitelja vina potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je otvorio 1. reviju najboljih vina Zagrebačke županije. Radi se o jedinstvenoj enološkoj manifestaciji na kojoj se moglo kušati više od 150 vrsti svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti vina te nekoliko najcjenjenijih vrsta sireva županijskih proizvođača.

-Zagrebačka županija je prva po mnogim stvarima, ali je zasigurno "broj 1" u RH kada govorimo o brizi za svoje poljoprivrednike i o novcima koje za njih izdvaja- rekao je Tolušić dodavši da Hrvatska nije vinska velesila u pogledu količine proizvedenog vina, ali jest što se tiče kvalitete. U sklopu Revije 33 vinara iz 9 vinogorja Zagrebačke županije predstavili su svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Osim kušanja vrhunskih vina, za posjetitelje Revije su organizirane i dvije stručno vođene radionice – „Sir i vino“ na kojoj su posjetitelji mogli naučiti sve o pravilnom sljubljivanju tih dviju namirnica i „Pjenušci Zagrebačke županije“ na kojoj su imali priliku upoznati 10-ak proizvođača s područja Zagrebačke županije.

Na ovoj novoj enološkoj manifestaciji boje vinogorja Vukomeričkih gorica branio je Vlado Mikulčić s Turopoljski škrletom. Berba iz 2017. ponijela je laskavu titulu Zlatnog vina Zagrebačke županije.-Ovogodišnja 1. revija najboljih vina Zagrebačke županije pružila je priliku domaćim vinarima za predstavljanje svojih proizvoda te ostvarivanje suradnje s drugim dionicima na tržištu, a ovakav tip promocije proizvoda planiramo nastaviti i s drugim našim poljoprivrednim proizvođačima- naglasio je župan Stjepan Kožić.

 

(foto: OKZ, izvor: Zagrebačka županija)