°C 10

FINA: Najviše plaće i dvostruka produktivnost kod velikogoričkih poduzetnika

09.03.2018.

Redakcija

Prema FINA-inim rezultatima poslovanja poduzetnika u 2016. godini sa sjedištem u Urbanoj aglomeraciji Zagreb koja obuhvaća 11 gradova i 19 općina s područja tri županije Velika Gorica se ima čime pohvaliti.

Među gradovima i općinama s ostvarenim visokim prihodima prema rezultatima poslovanja poduzetnika uz grad Zagreb ističe se upravo Velika Gorica s ukupnim prihodom od 12,9 milijardi kuna i neto dobiti od 587,2 milijuna kuna te time zauzima drugo mjesto i nalazi se iza Zagreba koji prednjači u aglomeraciji.

Od gradova u županiji, Velikoj Gorici se najviše približio grad Sveta Nedelja s ukupnim prihodom od 8,8 milijardi kuna i neto dobiti od 283,623 milijuna kuna.

Gorica prema podacima broji 1417 poduzetnika koji zapošljavaju 10 218 ljudi, a još prošle godine pisali smo da se naš grad na nacionalnoj razini po neto dobiti svrstao na treće mjesto, odmah nakon Zagreba i Rijeke, gradova županijskih središta u Hrvatskoj.

Na ovaj pozitivni pokazatelj svakako značajno utječe i činjenica da svoje središte u Velikoj Gorici ima tvrtka Lidl d.o.o k.d. čiji ukupni prihod iznosi 4 milijarde kuna dok ostvaruje dobit od 242 milijuna kuna.

Lidl je inače svrstan među TOP 10 poduzetnika Urbane aglomeracije Zagreb i jedini od njih ima sjedište u Velikoj Gorici dok su sve ostale tvrtke registrirane u Zagrebu.

Osim velike neto dobiti koju ostvaruju, Velikogorički poduzetnici mogu se pohvaliti i najvišom prosječnom mjesečnom neto plaćom, kako u aglomeraciji, tako i na razini RH.

Naime, zaposlenima kod poduzetnika u Velikoj Gorici prosječna plaća iznosi 6 716 kuna, a slijede ih poduzetnici Brdovca koji isplaćuju prosječno 6 243 kune, Zagreba s 6 000 kuna te općine Luka s 5 827 kuna i Rugvice s 5 704 kune.

Usporedbe radi, prosječna mjesečna obračunata neto plaća zaposlenih kod poduzetnika na razini RH u 2016. godini iznosila je 5 140 kuna, dok je prosječna mjesečna neto plaća obračunata kod poduzetnika sa sjedištem u Urbanoj aglomeraciji Zagreb u 2016. godini iznosila 5 890 kuna.

Što se tiče produktivnosti, to jest prihoda po zaposlenom, velikogorički poduzetnici s 1,3 milijuna kuna u stopu prate (prednjači društvo PORSCHE CROATIA d.o.o. s prosjekom od 17,1 milijuna kuna) poduzetnike općine Stupnik (društvo KMAG d.o.o. s prosjekom od 11,1 milijuna kuna prihoda po zaposlenom) i Rugvice s 1,4 milijuna kuna (prvo je društvo IMOBILIA TEHNO d.o.o. sa 7,8 milijuna kuna).

Kada ove podatke usporedimo s prosječnom produktivnosti poduzetnika na razini RH u 2016. godini koja je iznosila 742 tisuće kuna evidentno je da velikogorički poduzetnici ostvaruju gotovo dvostruko veću produktivnost od ostalih poduzetnika u zemlji.