°C -2

Na 200. Matičinom četvrtku najavili turopoljski rječnik i časopis

26.02.2018.

Juraj Odrčić

Dvjesto dvadeset gostiju, šest tisuća posjetitelja, 2500 podijeljenih knjiga, ali i 12 tisuća peciva - sve to u punih dvjesto Matičinih četvrtaka u organizaciji Ogranka Matice hrvatske iz Velike Gorice.

- Nije stvar u brojkama, već to što je Matica hrvatska stvarno pomogla da kultura u Velikoj Gorici bude obogaćena, da kulturna scena bude bolja kroz naše goste, predavače i nastupe svih koji su dolazili na naša druženja četvrtkom - rekao nam je o proslavi dvjestotog izdanja Četvrtka njen voditelj Stjepan Rendulić.

Ogranak Matice hrvatske nositelj je ovoga programa koji u fokusu ima hrvatsku riječ i kulturu, ali i turopoljski kraj i predstavljanje njegovih ljudi. Iz ovih večeri poteklo je niz značajnih kulturnih inicijativa za naš kraj, a spomenimo samo da im je svima zajednički nazivnik bilo Turopolje. Među uspješnije aktivnosti Ogranka svakako spada i priznavanje turopoljskog dijalekta kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

- Turopoljski dijalekt je nastavak ove priče, ali i početak, jer otvara nam mnogo stvari - Turopoljski rječnik, Turopoljski časopis koji je u pripremi, Turopoljska večer koja traje već pet godina i ide po našim mjestima. To je sve naša turopoljština, kvaliteta više našeg rada - kaže Rendulić.

Obilježavajući okrugli broj svojeg izdanja ova prepoznatljiva i rado posjećena večer ovoga puta nije bila u znaku pjesnika ni pisaca, tema iz povijesti ili jezika, već kao prilika za zahvale svima koji su u proteklim godinama bili dio Matičinog četvrtka. Druženje je prošlo uz pjesmu Zlatnih godina te obećanje nastavka programa uz riječi: Vidimo se na 300. Matičinom četvrtku!

Galerija slika

Na 200. Matičinom četvrtku najavili turopoljski rječnik i časopis Na 200. Matičinom četvrtku najavili turopoljski rječnik i časopis Na 200. Matičinom četvrtku najavili turopoljski rječnik i časopis Na 200. Matičinom četvrtku najavili turopoljski rječnik i časopis Na 200. Matičinom četvrtku najavili turopoljski rječnik i časopis Na 200. Matičinom četvrtku najavili turopoljski rječnik i časopis Na 200. Matičinom četvrtku najavili turopoljski rječnik i časopis Na 200. Matičinom četvrtku najavili turopoljski rječnik i časopis Na 200. Matičinom četvrtku najavili turopoljski rječnik i časopis