°C 14

Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje!

21.11.2018.

Vana Pocrnjić

U Domu kulture Galženica danas se održao stručni skup u organizaciji Dječjeg vrtića Ciciban u Velikoj Gorici. Tema skupa je "Povezanost pravilne prehrane djece u vrtićima sa održivim razvojem," a organizirala ga je zdravstvena savjetnica DV Ciciban, Slavica Matas, uz potporu ravnateljice vrtića gospođe Tatjane Karlović Oslaković. Pravilna prehrana i zdrave namirnice važan su korak u razvoju djece vrtićke dobi. 

Na stručnom skupu prisustvovali su odgajatelji, pedagozi, nutricionisti iz Velike Gorice koji su naglasili da je potrebno educirati djecu, ali i roditelje o načinima pravilne i zdrave prehrane, kako bi djeca bila zdrava te da se izbjegnu bolesti koje su u posljednjih nekoliko godina sve češća pojava.

-Želja mi je bila da danas na ovom skupu prenesem neke novosti vezane uz prehranu djece, odnosno korake koje smo dužni kao ustanova koja brine o djeci pokrenuti da bismo promijenili njihove prehrambene navike. Želimo djeci i roditeljima približiti način konzumiranja namirnica koje su zdravijega nutritivnog sadržaja- kazala nam je Slavica Matas.

Na stručnom skupu razgovaralo se o novostima u području prehrane djece u dječjim vrtićima, o primjeni individualiziranih jelovnika u prehrani djece sa 
oboljenjima koja to iziskuju, o tome koja je uloga pedagoga u provedbi zadaća vezanih za odgoj djece usmjeren na pravilnu prehranu i očuvanju okoliša, o tome kakav utjecaj prehrambene navike imaju na djecu i roditelje koji o njima skrbe, te o upravljanju otpadom hrane. 

Jesu li roditelji odgovorni?

Jedno od glavnih pitanja koje se provlačilo na skupu bilo je koliko su roditelji odgovorni o načinu zdrave ishrane njihove djece. Potrebno je pronaći način na koji će se moći educirati roditelji te im promjeniti stavove, jer ipak su roditelji najvažniji u odgoju djece. Bez obzira na zdravu i pravilnu ishranu u vrtiću, dijete će kada dođe kući posegnuti za onim što je naučilo, a to su pretežno slatkiši, bijelo pecivo, fast food itd.

- Rekla bih da roditelji još nisu do kraja osviješteni o važnosti pravilne ishrane i što to znači za sprječavanje bolesti. Zaista je pravo vrijeme da ozbiljno svi skupa počnemo razmišljati o  tome kako hranimo djecu, mi u vrtiću o tome već razmišljamo i tako djelujemo, ali treba nam potpora roditelja- rekla nam je Matas.

U zadnjih nekoliko godina sve je veći broj djece oboljelih od kroničnih bolesti poput dijabetesa, raznih alergija na namirnice, djece koja od rođenja ne mogu piti mlijeko niti jesti mliječne proizvode, za takvu djecu u vrtiću Ciciban, zdravstveni savjetnici osmišljavaju standardizirani jelovnik i plan prehrane. Međutim, nedostatak je stručnih lica, odnosno nutricionista.

-Nama trebaju stručnjaci, nutricionisti! U vrtiću rade zdravstveni voditelji i mi smo po svim segmentima stručni, međutim, fali nam ona uska struka a to su nutricionisti, treba njih uključiti da nam pomognu, mi znamo sami sastaviti jelovnik, ali ne znamo koliko u kojoj namirnici ima vlakana koliko kalcija, natrija tu nam treba i ustanova zdravstvena koja to regulira- kazala je Matas.

Zdrava prehrana iznimno je važna kod djece u razvoju, a pomoću stručnih lica, upornih zdravstvenih radnika, ali i "poslušnih" roditelja, nadamo se da će se slika prehrane djece u vrtićima poboljšati. Bitno je da djeca nauče razlikovati "dobru" namirnicu od one "loše" te da to prenose na svoje vršnjake, i ono što je najbitnije da ostanu zdravi.

 

Galerija slika

Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje! Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje! Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje! Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje! Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje! Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje! Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje! Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje! Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje! Pravilna prehrana u vrtićima: Trebamo educirati roditelje!