°C 7

U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 %

24.12.2019.

Petar Brnada

Na sami Badnjak jutros su u Gradskoj upravi predstavnici Grada i sindikata potpisali temeljni kolektivni ugovor za radnike trgovačkih društava u vlasništvu Grada Velike Gorice i prvi aneks temeljnog kolektivnog ugovora, a koji donose dobre vijesti za sve zaposlenike Grada.

Današnji potpis je, naime, uz usklađenje zakonom propisanih akata i mogućnosti, je rast plaća svih gradskim zaposlenicima i to u dva koraka. Prvo povećanje od 2,5 % očekuje ih već za nekoliko dana, tj. od 1.1.2020. godine, a drugo godinu dana kasnije, odnosno 1.1.2021. godine.

-Ovo je još jedan od pokazatelja da postoje u Republici Hrvatskoj jedinice lokalne samouprave koje znaju i osjećaju taj osnovni dio zakona o radu u kojemu je i predviđeno to socijalno partnerstvo i sudjelovanje u odlukama, prisustvo radnika u organima upravljanja, odnosno u tijelima kontrole rada u okviru komunalnih društava- kazao je jutros predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Marko Maslać.

Maslać je nadodao da je prije svega zadovoljan što je došlo do potpisivanja kolektivnog ugovora što samo po sebi znači da se u okviru pokretanja inicijative za kolektivnim pregovaranjem naišlo na socijalnog partnera koji je željan i koji je htio da se temeljem kolektivnog ugovora urede radnička prava.

-Veseli me posebice kad vlasnici jednako tretiraju povećanje plaće gradskim zaposlenicima kao i radnicima u komunalnim trgovačkim društvima što je rijetka praksa u Republici Hrvatskoj- poručio je Maslać.

Ispred Grada Velike Gorice ugovore je danas uz svog zamjenika Krešimira Ačkara, potpisao gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, koji je tom prigodom naglasio da je današnji događaj kruna njihovih višegodišnjih napora u smislu socijalnog pregovaranja, odnosno u smislu dobre suradnje koju Grad ima tijekom svih ovih godina, ne samo sa komunalnim sindikatima nego i sa svim ostalim sindikatima.

-Grad Velika Gorica kao jedan od većih gradova u Republici Hrvatskoj, propulzivnijih gradova i gradova koji imaju značajne fiskalne kapacitete, i kako rastu njegovi posebice porezni prihodi, da tako raste u ukupnom kontekstu i kvaliteta života i odnos prema ljudima odnosno svojim djelatnostima i djelatnicima- kazao je Barišić.

Današnjem potpisivanju nazočili su sindikalna povjerenica VG Čistoće, Gordana Duvnjak, sindikalni povjerenik VG Komunalca, Ante Lukenda te Sindikalni povjerenik VG Vodoopskrbe, Željko Savrić, ali i predsjednik uprave VG Komunalca Jurica Mihalj i član uprave VG Čistoće Željko Radić.

Katarza komunalnog sustava

Današnjom prigodom gradonačelnik Barišić podsjetio je na težak put našeg komunalnog sustava, naglasivši da je on kod nas u Velikoj Gorici doživio jednu katarzu koja je trajala gotovo 20-ak godina.

-Mi smo nažalost bili u situaciji da se naš komunalni sustav urušio 2000-ih godina i samim time došlo je do disperzije komunalnih društava i osnivanja novih. Mi kao veliki i odgovoran grad morali smo uspostaviti obavljanje djelatnosti kako bi mogli funkcionirati međutim prethodnih godina uspjeli smo završiti taj dugotrajni proces s obzirom da je za njega trebala i politička volja, ali ono što je bilo najtužnije u tome, dakle korisnici nisu imali problema, ali je komunalni djelatnik morao proći kroz to vrlo stresno razdoblje. Osobno su morali prolaziti i mnogi od njih su. Nažalost, u tijeku tog procesa umrli i nisu to nikad dočekali. Ali mnogi su isto tako to proživjeli i danas tome svjedoče. U tom procesu izgradili smo komunalni sustav, u arhitekturi smo ga uspjeli konstruirati da zadovoljava potrebe ovakvoga grada, ali uvijek smo kaskali u odnosu prema našim djelatnicima. To odgovorno tvrdim i to je bio jedan dug, da to tako kažem- rekao je Barišić dodavši da će u budućnosti morati još više razgovarati i pritom pozvao na dijalog.

Aneksom do neoporezive isplate (godišnje nagrade) do 5000 kn

Potpisivanjem današnjeg aneksa ugovoru osigurano je da se u okviru zakonskih propisa omogući godišnja nagrada do 5000 kuna, koja će tako temeljem tog dokumenta biti dostupna svim djelatnicima komunalnih djelatnosti.

-U konačnosti to nije neka godišnja nagrada nego je to povećanje plaće da bi se oslobodili ostalih davanja što se tiče države. Mislim da to nije tako dobro, ali u svakom slučaju svakako jest napredak u odnosu na ono što je bilo prije toga, a to je da se tih 5000 kuna na kraju može isplatiti kao nagrada- komentirao je Maslać.

Gradonačelnik je jutros otkrio kako će povećanje plaće obuhvatiti više od 1000 gradskih zaposlenika, te naglasio da je čovjek, odnosno djelatnik zapravo i je bit svega.

-Najviše zaposlenika ima u odgoju i obrazovanju, a onda u komunalnom sustavu i te dvije kategorije zapravo nose više od 80% zaposlenika i posebice nam je drago da u tim kategorijama odnosno kod tih djelatnosti da će djelatnici biti zadovoljni, ne samo uvjetima nego i svojim osobnim dohocima da im na taj način bude lakši život da bude veći standard u Velikoj Gorici. Moram najaviti da što se nas tiče ni tu neće biti kraj nego ćemo tijekom godine aktivno pregovarati. Kako raste grad tako mora rasti i čovjek koji je sastavni dio tog grada, odnosno zapravo je čovjek osnovni smisao funkcioniranja lokalne samouprave tj. naše Velike Gorice- završio je gradonačelnik.

Galerija slika

U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 % U komunalnim društvima Grada veće plaće za 5 %