°C 21

Velika Gorica na 9. mjestu po stupnju digitalizacije gradske uprave

24.04.2019.

Romana Šimek

Kako bi stekli elementarni uvid u stanje digitaliziranosti usluga i komunikacije gradskih uprava s građanima, stručnjaci iz Apsolona, konzultantske tvrtke specijalizirane i za unaprjeđenje digitalnog poslovanja, napravili su prvu veliku studiju digitalne spremnosti 20 najvećih hrvatskih gradova koju je u sklopu projekta Najbolji gradovi.

Grad Velika Gorica bio je uključen u istraživanje Analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova u kategoriji "srednjih" gradova veličine od 50.000 - 100.000 stanovnika.

Stručnjaci iz Apsolona definirali su kompozitni indeks po uzoru na nacionalni DESI indeks koji je izradila Europska komisija i primijenili ga na 20 najvećih hrvatskih gradova primarno kako bi se oni mogli međusobno usporediti, ali i dugoročno, kako bi se mogao pratiti njihov relativni napredak. Studija je izrađena s ciljem pregleda aktualnog stanja digitalne spremnosti u većim hrvatskim gradovima, rangiranja i prepoznavanja primjera najbolje prakse kako bi se utvrdila postojeća situacija, odnosno utvrdio stupanj i opseg digitalizacije usluga za građane koje gradovi u periodu istraživanja (travanj i svibanj 2018.) nude.

-U istraživanju smo se vodili upravo pitanjem stupnja digitalizacije usluga gradske uprave građanima kao jednog od ključnih elemenata digitalne transformacije uprave, koja je pak jedna od ključnih komponenata u razvoju pametnih gradova, ali i e-Uprave u cijelosti- kažu iz Apsolona.

U istraživanju se krenulo od pet kriterija svrstanih u dvije skupine, pri čemu svaka skupina obuhvaća nekoliko relevantnih indikatora. Svaki od kriterija poslužio je kao temelj za definiciju jednog indeksa. Prva skupina kriterija odnosi se na funkcionalnosti uprave i primjenu digitalnih tehnologija u unapređenju usluga i servisa za građane. U nju su uključena dva ključna kriterija:dostupnost i kvaliteta e-Usluga građanima te  servisne informacije i objedinjeni sustavi plaćanja (City Card). Druga skupina odnosi se na otvorenost i transparentnost rada uprave, uključujući sljedeće kriterije: dostupnost gradskih podataka, participaciju građana u odlučivanju te komunikacijske kanale između gradske uprave i građana.

-Prema našim izračunima Grad Velika Gorica ima indeks digitalne spremnosti 33.01 i time se našao u zlatnoj sredini unutar kategorije "srednjih gradova". Ukoliko se pogleda ukupni poredak 20 najvećih gradova Velika gorica nalazi se na 9. mjestu. Velika Gorica istaknula se s relativno vrlo bogatim geografskim informacijskim sustavom, odnosno geoportalom u kojem je evidentiran velik broj podloga, slojeva i planova te podaci o katastarskim česticama vezano iz poljoprivredno zemljište- potvrđuju iz Apsolona.

 

foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL