°C 31

Vijeće završilo uz problematiku mjesnih odbora i poslovnika

11.07.2018.

Ivana Ćurić

Gradsko vijeće danas je održalo svoju 8. sjednicu koju nije zaobišla kockasta euforija, ali ni naknadne konferencije za medije s obzirom na sve lošije stanje u mjesnoj samoupravi.

Na samom početku predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas pozvao je vijećnike i sve prisutne da minutom šutnje odaju počast nedavno preminulom Stipi Rotimu iz Lukavca, inače dugogodišnjem gradskom vijećniku u prošlim sazivima.

Tehničke točke poput Prijedloga Mreže osnovnih škola na području Grada Velike Gorice, Prijedloga Odluke o agrotehničkim mjerama, te mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina i Prijedlog Zaključka o potpisivanju Sporazuma o plaćanju godišnje naknade za korištenje nekretnina društva Zračne luke Zagreb d.o.o. i Prijedlog Zaključka o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države prošle su bez rasprave.Druga točka je Zaključka o davanju ovlaštenja gradonačelniku Grada Velike Gorice za potpisivanje Ugovora o kupoprodaji nekretnine označene kao k.č.br. 897/1, k.o. Kurilovec. Riječ je o putu koji povezuje Miošićevu i Teslinu ulicu, a koji će se nadovezati prilaz stambenim zgradama u izgradnji u Miošićevoj ulici te bi isti put trebao postati ulica koja će se produžiti skroz do Ulice Matije Gupca.

-Je li Grad od porezne uprave zatražio procjenu zemljišta i bilo bi u duhu transparentnosti da se to tražilo jer je veliki nesrazmjer u usporedbi s vrijednostima susjednih parcela-rekao je vijećnik Živog zida, Zvonimir Stijepić, koji se na istu točku osvrnuo prilikom izglasavanja dnevnog reda.

-Napravljena je procjena sudskog vještaka što je potvrdio potpisom i to je javni dokument, iz kojih je vidljivo s kojim temeljem i zakona je došao do procijenjene vrijednosti. U usporedbi s proširenjem Miošićeve kad smo radili ovo je znatno niža cijena za ovako veliku česticu koja će omogućiti razvoj tog djela Gorice. Velik je značaj spoja Kurilovca i Tesline, cijena je prihvatljiva, sve je po zakonu, ako vas zanima procedura kako teče možemo vam poslati pisanim putem-odgovorio mu je gradonačelnik Dražen Barišić.

- Siguran sam da će stanovnici biti zadovoljni kad se riješi taj problem, uvidom u papire sigurni smo da je riješeno sukladno zakonu jer ne vjerujem da bi itko išao riskirati na takvom projektu, a to što susjedi obitelji Odrčić vele da bi to bila niža cijena, o tom potom, jer kad bi oni prodavali svoju zemlju htjeli bi što veću cijenu. Mi ćemo podržati ovu točku-kazao je potpredsjednik Damir Šimunić u ime kluba zastupnika SDP-a.Vijeće je prihvatilo i ostavku iz osobnih razloga, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Barbare Grđan Odrčić, a za v.d. ravnateljicu predložena je Anita Pišković, dosadašnja voditeljica promidžbe i marketinga POUVG-a.

-U ime kluba HDZ-a imam obavezu zahvaliti se Barbari Grđan Odrčić na dosadašnjem radu i predanosti koju je dala kao ravnateljica ovoj cijenjenoj instituciji. Puno se od nje očekivali puno toga je dala, znamo da se očekuje da ova institucija bude najprogresivniji dio grada i u toj misiji je uspjela. To su pokazala i sva izvješća koja je podnosila ovih godina, a ove godine to je pohvalila i oporba. Želimo joj puno sreće na novoj dužnosti-rekao je vijećnik HDZ-a Darko Bekić.

Vijećnik MOST-a osvrnuo se na prijedlog imenovanja nove v.d. ravnateljice Anite Pišković.

-Dajte da vidimo za koga glasujemo, koje su reference, da vidimo životopis, na osnovi imena i prezimena koje dobijemo u materijalima jako teško možemo tu bilo što napraviti-kazao je Alan Šembera, a vijećnik Živog zida Stjepić i ovu je točku htio maknuti s dnevnog reda dok vijećnici ne dobiju na uvid reference v.d. ravnateljice izrazivši nadu da "nije valjda jedina referenca po partijskoj liniji".

MOST podnosi zahtjev za nadzor zakonitosti rada gradonačelnika

Vijeće koje je trajalo gotovo dva sata okončano je zajedničkom fotografijom svih vijećnika u znak podrške vatrenima, a potom je uslijedila press konferencija MOST-ovih vijećnika.
Vijećnici MOST-a već na aktualnom satu požalili su se da Gradska uprava i dalje krši Poslovnik ne odgovarajući na vijećnika pitanja, a na temu toga i nezadovoljstva u mjesnim odborima na kraju sjednice održali su kratku press konferenciju.

-Morali smo održati konferenciju još jednu u nizu jer drugog načina nema. Odrađen je nadzor Ministarstva uprave nad radom Vijeća Grada velike Gorice i pokazalo se da Gradsko vijeće radi po Statutu i Poslovniku što znači da za neodgovaranje na vijećnička pitanja odgovornost leži na gradonačelniku. Svjedoci smo danas jedne velike neistine koja je izrečena na vijeću, a to je da gradonačelnik izjavio da rade sukladno poslovniku i statutu Grada Velike Gorice. Članak 130. Poslovnika kaže da su gradonačelnik i njegove službe dužni odgovoriti na vijećnička pitanja u roku od 30 dana što je regulirano zakonom o regionalnoj upravi. No odgovore na neka naša politički škakljiva pitanja opće ne dobivamo jer ne bi bilo lijepo kada bi saznali točna imena ljudi koji su i po kojim funkcijama stavljeni, koliko se povećao broj zaposlenih i slično, a na pitanja poput aglomeracije ili tko je u nadzornim odborima dobivamo odgovore koji su polovični ili opće ne odgovaraju na postavljeno pitanje. Sada kada smo utvrdili da odgovornost nije na Gradskom vijeću podnijet ćemo zahtjev za nadzor zakonitosti rada gradonačelnika Ministarstvu uprave zbog ne odgovaranja na pitanja-priopćio je Marko Šimac, vijećnik MOST-a.Upozorio je i na probleme u mjesnoj samoupravi nakon što su i vijećnici HDZ-a Čičke Poljane dali ostavke u mjesnom odboru.

-Imali smo prijedlog kako povećati transparentnost u mjesnoj samoupravi jer u Selnici i Čičkoj Poljani svjesni su da ne mogu ništa poduzeti i zato daju ostavke. Vijećnici mjesnih odbora napišu godišnji plan na koji nikad ne dobe odgovore, nema nikakve komunikacije, predstavnici mjesnog odbora obično ne znaju što će se raditi u njihovom selu, ponekad ne znaju da im je gradonačelnik bio na terenu u njihovom mjestu, a na danima mjesnih odbora usuđujemo se reći sukladno po nepodobnosti, ne pojavljuju se-istaknuo je Šimac.

Prijedlog MOST-a tražio je da zna koliko se ulaže u koji mjesni odbor i koliko je novca uloženo od strane Grada, drugi prijedlog su bila temeljna sredstva na računu Grada i da se po broju stanovnika i obrta osiguraju osnovne stvari,a sve veće bi se na nivou grada odlučivalo. To je samo dio prijedloga, no komunikacija je brzo zamrla-kaže Šimac dodavši da žele da prestane silovanje demokracije jer će se do kraja mandata raspasti još mjesnih odbora, istaknuo je, jer dio njih već sada je napola funkcionalan.

-Na Dan Mjesnog odbora Šiljakovina nitko od gradonačelnika i dogradonačelnika nije se pojavio i time su pokazali svoj odnos prema ljudima i pokazali da ih trebaju samo na izbore-nadovezala se Karmen Rak, inače i predsjednica MO Šiljakovina.- Konkretno za Šiljakovinu sam našla samo projektiranje dogradnje društvenog doma u planu za 2018. godinu, to znači da će se oni baviti papirima, a sav plan koji imamo ništa od njega se neće napraviti. Jako se malo radi što se tiče same komunikacije , sto puta moraš zvati pročelnika za jednu stvar , MO nema računa, ako se što potrga vi morate slati račune u Grad jer nemate otkuda platiti, što se tiče zaraslih površina, pročelnici upravnih odjela se ne mogu dogovoriti čija je to nadležnost pa ispada da građani sami moraju to čistiti... Ne znam zašto imamo komunalno, zašto plaćamo sve to ako bi sami trebali to raditi-kazala je MOST-ova vijećnica.

-Odaziv na izbor eu Selnici bio je 11 posto, to pokazuje koliki je interes građana za mjesnu samoupravu i koliko vjeruju da se nešto može promijeniti kako bi omogućili da se ruralni dio razvija paralelno s urbanim i da ne tražimo način da pobjegnemo otamo-zaključio je Šimac.