Novosti Sport Događanja

KK Gorica uputio službeni prigovor HKS-u: Neprofesionalne sudačke odluke utjecale su na ishod utakmice sa Splitom

28.03.2022. / Damir Žbulj

Košarkaši Gorice poraženi su s minimalnih 91:93 u drugom kolu Lige za prvaka domaćeg prvenstva od Splita. U dramatičnoj završnici gosti su u Gradskoj sportskoj dvorani uspjeli doći do bodova, no, ostali su repovi zbog nekih sudačkih odluka...

Uprava KK Gorica podnijela je službeni prigovor Hrvatskom košarkaškom savezu...

"Nezadovoljni neprofesionalnim sudačkim odlukama, za koje smatramo da su utjecale na ishod utakmice s KK Split, morali smo reagirati. Treba istaknuti kako KK Gorica do sada nije javno reagirao, niti komentirao sudačke odluke, no, ovog puta vodstvo kluba i stručni stožer smatraju kako su pogrešne sudačke odluke uveliko naštetile našem klubu te kako bacaju pogrešno svjetlo i na hrvatsku košarku i na našu HT Premijer ligu," javio nam je u razgovoru tajnik i sportski direktor KK Gorica Ljubo Prgomet.

Prigovor KK Gorica upućen HKS-u prenosimo u cijelosti:


"Poštovani,

obraćamo vam se s prigovorom na sudačke odluke na štetu KK Gorica u sklopu utakmice KK Gorica protiv KK Split koja se u drugom kolu HT Premijer Lige za prvaka odigrala u petak 25. ožujka 2022. u Velikoj Gorici.

Naime, nakon ove utakmice, na žalost, ne možemo biti ništa drugo nego ogorčeni i žalosni što je jednu ovako sportski dobru utakmicu s puno poena i lijepih poteza pokvarila loša i nesportska sudačka predstava jednog pojedinca koji je direktno nimalo profesionalnim sudačkim odlukama odredio tijek utakmice na konačnu štetu KK Gorica. Vodstvo, kao ni sportski tim KK Gorica, do sada nije komentiralo suđenje, ali nakon ovakve utakmice primorani smo s vama podijeliti naše komentare.

Između ostaloga moramo naglasiti i nekulturno ponašanje sudaca gdje našem treneru nisu pružili ruku na kraju utakmice, nego su samo pokušali otići u svlačionicu i tek na trenerovo glasno višestruko upozorenje uz ispruženu ruku k glavnom sucu, došlo je do pružanja ruku i odlaska u svlačionicu.

Nekulturno ponašanje navedenog suca nije prvi puta jer nakon utakmice u Splitu koja je vodila na F-4 Kupa Hrvatske također sudac T.Hordov nije dao ruku nakon utakmice. Uputio sam opunomoćeniku Basariću protest nakon utakmice, ali vidimo da se ništa u smislu ponašanja kod suca T.Hordov nije promijenilo.


Situacija 1: prva četvrtina, vrijeme 7:08 - nedosuđeni faul koš na Anti Mašiću, očiti prekršaj Perkovića,

Situacija 2:  prva četvrtina, vrijeme 6:02 - upozorenje za tehničku grešku, ničim izazvan sudac pokazuje upozorenje našem treneru,

Situacija 3: Sviran faul Anti Mašiću na Anti Jukiću iako je naš igrač bio u svom cilindru;

Situacija 4: 4:43 sekunde do isteka druge četvrtine, blokada Marka Bakovića iako lopta nije krenula u silaznu putanju nakon koje je priznat Koš igraču Splita Perkoviću;

Situacija 5: druga četvrtina, do kraja jedna minuta i 59 sekundi, nije dosuđena silazna putanja lopte Lovri Runjiću i priznat koš iako je jasno vidljivo da je lopta dirala tablu i išla uzlazno prema košu, na suprotnoj strani takva situacija gdje lopta uopće nije imala kontakt s pločom ni obručem je dosuđena kao silazna (situacija broj 4) i upisana su dva poena gostima;

Situacija 6: nastavno na situaciju broj 5 dodjeljivanje tehničke pogreške treneru radi pokazivanja rukom da je bila silazna putanja;

Situacija 7: treća četvrtina, 6:05 do kraja -  jasno se vidi prekršaj igrača Splita Roka Ukića  na našem igraču Dinu Cincu koji nije sankcioniran prekršajem

Situacija 8: 1:32 do kraja utakmice, guranja našeg igrača Borne Kapuste u leđa od strane igrača Splita Shannona Shortera i dolazak do lopte, očiti prekršaj u napadu nakon čega sudac svira nepostojeći prekršaj za KK Split na istom igraču 1:24 do kraja 4. četvrtine (koji je više puta zvukovima tražio prekršaje da mu se sude, isti igrač je imao više neprimjerenih reakcija prema sucima i ni jednom nije bio upozoren za svoje ponašanje): Sudac koji je dosudio prekršaj u njegovu korist uopće nije bio u poziciji da isti prekršaj vidi jer je blokiran drugim igračima i nema jasan pogled na situaciju (zaustaviti situaciju na 1:23 gdje se vidi položaj sudaca). Dva druga suca koja su bila bliže nisu se oglasila.

Situacija 9 : koja direktno određuje pobjednika utakmice: 15 sekundi do kraja - nakon promašaja protivničkog igrača, drugi igrač Splita Karlo Žganec uzima nedozvoljenu poziciju jer se služi guranjem u leđa i dolazi do pozicije šuta iz koje postiže koš. Najgore od svega što je prekršaj za dodatno bacanje dosuđen Karlu Uljareviću koji uopće nije imao kontakt s njim.


Svrha ovih prigovora nije kažnjavanje sudaca jer i oni mogu ponekad pogriješiti bez namjere, ali za ovu utakmicu ne možemo biti sigurni da nije bilo namjere.

Imajući na umu da se HKS jako trudi da sve ekipe imaju zadovoljavajuće suđenje, moramo svi zajedno poraditi na međusobnoj komunikaciji, suradnji i edukaciji da bude što manje pogrešaka u budućnosti," navodi se u priopćenju.

Podijeli