Novosti Sport Događanja

Toplak: Imamo puno potencijala, svjesni smo i naših slabih i naših dobrih strana

16.07.2022. / Damir Žbulj

Pripreme su gotove, završila je ljetna pauza i nogometaši Gorice spremni su za početak nove sezone! U prvom kolu odmah ih čeka jedan od najtežih ispita, gostovanje kod Osijeka, koji s trenerom Nenadom Bjelicom ponovno ima šampionske ambicije.

Turopoljski prvoligaš je napravio neke promjene, bilo je i odlazaka i dolazaka igrača, ali 'kostur' momčadi ostao je gotovo isti.

-->>> Črnko: Prvoligaška stabilnost je naša najveća pobjeda, a cilj je i dalje isti!


Vratio se iskusni vratar Banić, dovedena su pojačanja i na lijevom i na desnom beku, a najviše se očekuje od Denija Jurića, napadača koji je stigao na posudbu iz Dinama, koji bi trebao drastično popraviti efikasnost Gorice.

Potvrdio nam je sve to i trener Samir Toplak uoči početka nove HNL sezone...

"Ambicije su jasne, a meni je bitno da smo ostavili kostur mlade momčadi i očekujem da će ti igrači napredovati i da će podignuti svoju razinu u prezentacijama na travnjaku. Imamo puno potencijala i sada je na igračima da ne podlegnu pritisku i mislim da će onda biti OK.

"Očekujem da ćemo biti ekipa koju će biti teško pobijediti, koja će igrati dobar nogomet, koji će imati 'glavu i rep', disciplinu i u fazi napada i u fazi obrane. Sve to je preduvjet da možemo očekivati dobar rezultat. Naravno, rezultat će odrediti hoćemo li biti zadovoljni ili ne, ali mi smo u klubu svjesni i naših slabih strana i naših dobrih strana. Pokušat ćemo te naše slabosti sakriti, a ove dobre stvari potencirati i stvarno sam optimist," istaknuo je strateg Gorice pa dodao:

"Pripreme su mi prošle prebrzo, nažalost više nemamo vremena, ali s druge strane stvarno je veselje da sve to počne. Svi mi treniramo da igramo utakmice i svi mi živimo od ove prekrasne igre i mislim da spremni čekamo početak prvenstva!"

Najavio je i što očekuje od prve utakmice: "Osijek se već dvije godine bori za prvo mjesto, ima velike ambicije i to je momčad koja je dobro pokrivena na svim pozicijama. Međutim, imamo mi svoju ideju i cilj. Ići ćemo hrabro i stvarno nemamo nikakvog pritiska i tereta na leđima igrača. Mogu odigrati opušteno, nadam se da će ispoštovati sve ono što smo se dogovorili. Naravno kako će presuditi detalji."

"Osijek je pod većim pritiskom i njima je u interesu da dobro krenu u sezonu i da imaju neki zamah za Europu. Imamo i mi svoje ambicije koje želimo potvrditi u Gradskom vrtu. Zadnje dvije utakmice od kada sam ja ovdje smo s njima izvukli neriješeno, mislim da imamo dobru i karakternu ekipu koja se neće uplašiti i koja može biti konkurentna svima..."

Gorica se u protekle četiri prvoligaške sezone potvrdila kao stabilan član Prve HNL i to je nešto što treba cijeniti, istaknuli su to i predsjednik Črnko i trener Toplak.

"Predsjednik i ja bismo sad potpisali da budemo u situaciji da 1. ožujka osiguramo opstanak u ligi i da onda možemo igrati bez pritiska. Prošle sezone smo mi htjeli biti peti, završili smo na šestom mjestu, ali smo u to ugradili i puno minuta mladih igrača, a Gorica od toga živi."

"Naravno, imam ambiciju da budemo čim bolje plasirani, ali sam također svjestan da klub treba živjeti od transfera. U tim momentima, kad smo bez pritiska rezultata, trebamo iskoristiti tu lakoću igranja da klinci dobiju svoju šansu. Jer, da je Gorica bila u borbi za opstanak kad bi i Cruz i Fruk i Pršir dobili toliku minutažu, a da ne govorim o juniorima, od Juga i Skrbina do Sima i malog Nezirovića, koji je bio kadet."

"Tako da ja želim da se u toj situaciji da osiguramo opstanak nađem čim prije i objeručke bih prihvatio tu situaciju!"

Toplak je zadovoljan kako mu izgleda momčad prije početka nove sezone...

"Bit će do kraja prijelaznog roka sigurno još i odlazaka i dolazaka. U svim klubovima. No, idemo se sada fokusirati na ono što imamo. Jako sam zadovoljan s ekipom, dobro smo radili, karakterno, bez nekih gunđanja i mislim kako će se to sigurno kroz sezonu naplatiti. Htio bih da budemo koncentriraniji u nekim situacijama, ništa što igrači ne bi mogli ispuniti. Želim da budemo precizniji u nekim tehničkim elementima i pravovremeni u nekim taktičkim stvarima. Imamo dobre temelje i vjerujem kako ćemo biti sve bolji i bolji."

"Jako sam zadovoljan s igračima koji su došli, Jurić će biti veliko pojačanje, mali Vojtko je vrhunski karakter, Raspopović je s nama od prvog dana. Ne želim previše poimenično isticati igrače, ali svi koji su stigli u Goricu dovedeni su ciljano i sretni smo što su u našoj svlačionici."

"Siguran sam i da će se i ovi novi igrači dobro uklopiti u ekipu, jer to je jako bitno i onda ćemo svi skupa biti bolji."

Gorica bi i ove sezone trebala biti protivnik koji se može ravnopravno nositi sa svima i koji može iznenaditi na svakom stadionu.

"Već sam ovdje par mjeseci i shvatio sam kako funkcioniraju stvari. Ono kad se Gorica borila za treće mjesto, za Europu i nije bilo sasvim realno, a ova pozicija gdje smo sad, to je realno. Dobri rezultati temeljili su se na euforiji nakon ulaska u Prvu HNL, dobrim igračima, ali i jednom slabom Hajduku. U ovom trenutku je Hajduk uložio milijune, a mi smo svoje financije iznivelirali i smanjili. Ovo je realno stanje, mislim da se svi slažemo s tim."

"No, ambicija i dalje imamo!"

Navijači očekuju i malo bolje partije na domaćem travnjaku....

"U pripremi utakmice nema nekih razlika za utakmica doma ili vani. Imamo svoju ideju igre, a samo su neki detalji drugačiji, prije svega s obzirom na protivnika s kojim igraš, u taktičkom smislu. Ovis to i o ozljedama igrača, trenutnoj formi ili kartonima. Mislim da nam je na početku priprema nedostajalo okomitosti i bržeg izlaženja u kontranapade, ali radili smo na tome i s Jurićem smo zaista dobili na dubini i zadovoljan sam s tim."

"Želio bih da na krilnim pozicijama imamo više takvih igrača, ali jednostavno nam nisu bili dostupni na tržištu. S nekima smo pregovarali, ali nismo ih uspjeli angažirati. No, idemo se pokriti s čime imamo i idemo poboljšati naše igrače, koji sigurno imaju puno mjesta za napredak. Prije svega mislim na Fruka i Mitrovića, koji su izuzetno potentni. Inzistirat ćemo da budu bolji!"

Za okršaj s Osijekom Toplak se odlučio u početnu postavu staviti vratara Banića, ispred njega bit će trojica stopera, kapetan Jovičić, Steenvoorden i Krizmanić na bokovima će biti Mitrović i Keita, u veznoj liniji Kalik, Pršir, Fruk i Golubickas, dok će u vrhu napada biti Deni Jurić.

Na klupi su Debijađi, Marjanović, Korca, Julardžija, Skrbin, Jug, Cruz, Raspopović, Vojtko, Ante Matej Jurić i Nezirović.

"Moj idealni kapetan je Jovičić, on je lider i moja produžena ruka na terenu. Želio bih da je još odlučniji i još glasniji i da dirigira s momčadi. Naš drugi kapetan je Krizmanić, dijete kluba, U-21 hrvatski reprezentativac, koji velikim koracima grabi prema vrhunskom nogometu. kad nekog od njih neće biti imamo i Kalika, Banića, Steenvoordena...

"Moja želja je da budemo puno glasniji, da pričamo na terenu međusobno i da komuniciramo, jer to daje dodatno samopouzdanje. Radit ćemo na tome, ali tu prije svega igra ulogu karakter igrača," zaključio je Toplak.

Na surotnoj strani ovaj put neće biti Kristijana Lovrića, koji je u finišu prošle sezone, upravo na velikogoričkom Gradskom stadionu, zaradio crveni karton i odrađuje utakmicu suspenzije. 

 

Podijeli