Novosti Sport Događanja

Toplak odradio prvi trening: Kvaliteta nije upitna, ali svaki igrač treba napraviti analizu i preuzeti odgovornost za svoju igru

05.03.2022. / Damir Žbulj

Samir Toplak odradio je prvi trening s igračima Gorice, a uoči prvog izazova, nedjeljnog okršaja s Hrvatskim dragovoljcem, na Gradskom stadionu od 15 sati.

Poznat po svojoj živopisnosti i izravnost, Toplak bi mogao pobrati simpatije turopoljskih ljubitelja nogometa, ali najvažnije u svemu tome bit će rezultat, kojeg Gorica u posljednje vrijeme nema. Sedam poraza u nizu, posljednja domaća pobjeda koja datira još iz kolovoza prošle godine, sve su to stvari koje se trebaju promijeniti već u nedjelju.

"Sve se brzo izdogađalo, ali mi treneri smo naučeni na takve stresne situacije i da moramo brzo reagirati. Nakon prvog obraćanja igračima veliki sam 'teret skinuo sa sebe'. Mislim da sam im dovoljno objasnio svoju filozofiju i kako ćemo dignuti ekipu. Sad mi je puno lakše i idem tamo gdje sam najjači, na nogometni teren," istaknuo je na predstavljanju Toplak, koji je kroz svoju karijeru izgradio reputaciju trenera za 'specijalne zadatke', za spašavanje ekipa i bijeg iz zone ispadanja. U Gorici ovaj put s tim neće imati problema, nego će se moći mirno koncentrirati na boljitak i napredak momčadi u borbi za europske pozicije, gdje svi vidimo Goricu iduće sezone.  

"Ne znam jesam li ikada preuzeo šestoplasiranu momčad i to je veliki pomak," u svom 'veselom' stilu je 'ispalio' Varaždinec, rodom iz Kneginca.

"Situacija nije specifična za Goricu, jer sedam poraza je veliki niz. Definitivno treba znati zaustaviti kola koja jure nizbrdo. Mislim da ćemo uspjeti u tome, mislim da imam recept, ali definitivno će biti važno kakva će biti povratna informacija od igrača. To mi je izuzetno bitno, ako oni prepoznaju moju energiju, ako budu oni vjerovali meni kao što ja vjerujem njima, onda će to biti OK."

Posljednji posao imao je u Interu, gdje je došao do titule najdugovječnijeg hrvatskog trenera. Više od pet i pol godina bio je na klupi Žutih, a iz Zaprešića je otišao u siječnju 2020. godine. Nakon toga je uspješno od ispadanja spašavao Varaždin i Lokomotivu.

"Nema tu nekih upitnika i Gorica definitivno nije ekipa za sedam poraza u nizu, bez obzira na odlaske nekih igrača. Nije ovo momčad koja juri nizbrdo., Definitivno tu ima kvalitete, ona nije upitna, to se vidi, ali ti porazi su kompromitirani s nekim pristupom, s dekoncentracijom i to su stvari na kojima treba poraditi. Mislim i da svaki igrač treba napraviti analizu i preuzeti odgovornost za svoju igru."

Črnko ga je doveo na klupu drugoligaša gorice prije desetak godina, ali tadašnja avantura u srcu Turopolja nije trajala dugo.

"Bilo je to vrijeme dok nismo imali ovakve uvjete kao što su sada na Gradskom stadionu, kad smo imali puno problema, kad smo igrali dobar nogomet, ali nikad mi se nije u karijeri dogodilo toliko peha. Pamtim to jako dobro, od promašenih penala, autogolova..."

"Bilo je tu puno situacija koje su se okrenule protiv mene, ali svjestan sam da u nogometu jednom ti uzme, drugi put ti vrati. Vjerojatno sam kasnije zaslužio sreću na nekim drugim mjestima i to je sasvim normalno. Gledajući ovih deset godina, Gorica biše nije isti klub. Ovo je klub po svim uvjetima jedan europski klub i mislim da je ovo jedan jako veliki, veliki napredak, ne samo za Goricu, nego i za hrvatski nogomet..."

Toplak s optimizmom gleda prema goričkoj budućnosti...

"Zahvaljujem se brojnim ljudima koji su mi pružili podršku, na samo iz Gorice nego i iz drugih klubova. Puno ljudi prati moj rad, oni su mi podrška, oni su moja energija i neka potvrda da je ono što radim dobro i to je ono što me tjera dalje. Pun sam energije,  napunio sam baterije što nisam zadnjih deset godina i mislim da imam snage, volje i znanja da vratimo Goricu tamo gdje pripada," zaključio je novi trener Gorice.

 

Podijeli