°C 18

Događanja u Knjižnici nastavljaju se u "glagoljaškom" tonu

22.10.2018.

Ivana Ćurić

Nakon vatrenog početka Mjeseca hrvatske knjige malim književnim festivalom Turbooks, Gradska knjižnica nastavlja s ostalim programima koji će pretežno biti vezani uz glagoljicu. Uz moto "Baš baština!" otkrijte najstarije baštinsko pismo na našem tlu kroz predavanja, radionice i izložbe koje su u Gradskoj knjižnici pripremili za sve uzraste.

Prvi glagoljaški susret slijedi danas u 17:30 u Područnoj knjižnici Galženica gdje gostuje mladi redatelj iz Zagreba Lovro Krsnik. Upravo Krsnik dugogodišnji je voditelj Ljetne škole
glagoljice u Korniću na otoku Krku, stoga Velikogoričanima donosi predavanje na temu glagoljice, a bit će riječi o povijesti, podrijetlu i razvoju toga pisma, o vrstama glagoljice te rasporedu i značenju tih arhaičnih slova.

Događanja se u Područnoj knjižnici nastavljaju u utorak, 23. listopada, u 10 sati kroz interaktivno druženje djece vrtićke dobi u sklopu kampanje "Čitaj mi!". Gošća će biti Velikogoričanka Ana Katulić koja će naglas čitati djeci predškolske dobi slikovnicu Danijela Načinovića „Mali glagoljaši“ i kroz razgovor na temu pročitanih ulomaka motivirati djecu za svakodnevno čitanje s roditeljima.

-Cilj ove nacionalne kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da čitanjem naglas djetetu započnu već od najranije dobi kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevice te da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u knjižnicu-poručuju iz GKVG.

Također u utorak, u Središnjem odjelu od 12:45 slijedi Lektiraonica-Glagoljaonica na kojoj će tema biti tekstovi iz starije hrvatske književnosti.

-Na primjeru prvog hrvatskog bontona našeg zavičajnika Jurja Muliha vidjet ćemo da stari tekstovi mogu biti zabavni i danas, a sve ćemo pokušati povezati s najstarijim hrvatskim pismom i pokušati vidjeti kako bi izgledao kajkavski ispisan glagoljicom. Od materijala nastalog tijekom radionice oblikovat ćemo stvarnu, ali i virtualnu izložbu radova koju ćete moći (u)čitati na mrežnim stranicama knjižnice-poručuju organizatori.