°C 19

Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje

13.12.2018.

Ivana Ćurić

Na današnji dan, 13. prosinca, blagdan svete Lucije koja je i zaštitnica Turopolja, slavimo Dan Grada Velike Gorice.

Obilježavanje Dana Grada otpočelo je jutros u 10 sati polaganjem vijenaca kod spomenika braniteljima Domovinskog rata molitvom za sve poginule i preminule branitelje i građane turopoljskog kraja. Vijence su položili ispred Grada gradonačelnik Dražen Barišić i njegovi zamjenici. U ime Gradskog vijeća to je učinio predsjednik Neven Karas s potpredsjednikom Zdenkom Ilečićem i gradskim vijećnicima, a zatim braniteljske udruge, Plemenita općina Turopoljska, predstavnici PP Velika Gorica i Hrvatske vojske te drugi dužnosnici.Svečana sveta misa povodom Dana Grada počela je u 11 sati u crkvi Navještenja BDM, a u 13 sati slijedi i svečana akademija u Pučkom otvorenom učilištu na kojoj će se dodijeliti i javna priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama koje su se posebno istaknule u društvenom životu velikogoričke zajednice.

Rođendan Grada mogu proslaviti svi građani i na slavljeničkom koncertu koji u 20 sati počinje kod Muzeja Turopolja na zimskoj pozornici, a ove večeri zabavljaju nas Slavonske lole.

Dan svete Lucije bio je velik dan za sve Turopoljce još od 17. stoljeća. Povjesničar Emilije Laszowski u knjizi Povijest Turopolja zapisao je kako su se spravišća plemenitaša još od prijelaza iz 16. u 17. stoljeće održavala na blagdan svete Lucije. Taj običaj čuva se i danas, pa će se tako turopoljski plemenitaši okupiti i večeras u Starom-gradu Lukavcu. Upravo kip svete Lucije i grb POT-a krase i pročelje crkve Navještenja Blažene Djevice Marije nakon obnove iste 1893. godine. Ne čudi stoga što je sto godina kasnije, svetu Luciju za zaštitnicu i njen blagdan kao svoj dan preuzeo i Grad Velika Gorica, danas šesti po veličini u Republici Hrvatskoj.

Galerija slika

Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje Dan Grada Velike Gorice otpočeo uz sjećanje na branitelje