Novosti Sport Događanja

Prvi korak ka izgradnji Centra turopoljske svinje: Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu potpisan je ugovor o izradi studije

26.10.2022. / Redakcija

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu potpisan je ugovor o izradi Studije izgradnje prerađivačko-edukacijskog centra s eko-farmom turopoljske svinje. Potpisali su ga župan Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić i dekan dr. sc. Ivica Kisić, a tim stručnjaka koji će osmisliti i dimenzionirati budući Centar vodit će izv.prof.dr.sc. Ivan Vnučec i izv.prof.dr.sc. Ivica Kos.

-Ovo je zasad samo dokument, ali jako važan dokument koji će dimenzionirati i predvidjeti sve one tehnološke procese koji su potrebni da se sve ono što želimo ostvari. Kad budemo pri kraju izrade ove studije, krenut ćemo i s izradom arhitektonskih i izvedbenih rješenja za takav Centar. Ova studija zapravo nam je podloga za prijavu na europske fondove. Ovo je najbitniji korak da dođemo do konačnog cilja, a to je mjesto na kojem ćemo prezentirati turopoljsku svinju, jednu od najboljih ako ne i najbolju pasminu svinje u Europi – istaknuo je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić.

U sklopu Centra bio bi edukacijski dio, odnosno dvorana gdje bi se održavale edukacije za uzgajivače turopoljske svinje, kao i za kuhare i voditelje restorana, tu bi se održavale i sve promotivne aktivnosti. Prostor bi bio otvoren za javnost, a posjetitelji bi sami mogli saznati sve što ih zanima o našoj tradicionalnoj pasmini.

Na eko-farmi bi se uzgajale autohtone pasmine domaćih životinja, prije svega turopoljske svinje, ali i posavske guske i posavskog konja. To bi bio pokazni tip farme i posjetitelji bi mogli biti u kontaktu sa životinjama.

U sklopu Centra nalazio bi se i pogon za preradu mesa turopoljske svinje, a mogli bi ga koristiti svi uzgajivači turopoljske svinje za preradu mesa u suhomesnate proizvode. Time bi se postigla unificiranost i ujednačenost kvalitete proizvoda te lakša kontrola.

Ugovor je vrijedan gotovo 100 tisuća kuna, s rokom izvršenja od godinu dana. Ovaj projekt sufinancirala je Zagrebačka županija u iznosu od 70 posto.

- Našu suradnju s Agronomskim fakultetom započeli smo s europskim projektom „Treasure“ koji je učinio turopoljsku svinju genski važnom za Europu. Nastavili smo suradnju preko izrade studije oznake izvornosti za proizvode od mesa turopoljske svinje, koja je uspješno prošla certificiranje na razini Hrvatske. Meso turopoljske svinje prvi je velikogorički proizvod s oznakom izvornosti. Nastavili smo i s postupkom prepoznavanja i na europskoj razini – zaključio je Odrčić.

Podijeli