°C -3

Štajdohar iz Gradića napravio najbolju domaću kobasu

19.03.2018.

Ivana Crnković

Među 77 uzoraka prijavljenih na 13. Turopoljskoj kobasijadi Turopolja, Posavine, Vukomeričkih Gorica, Pokuplja i Vrhovja žiri je odabrao najbolje: laskava titula najboljeg kobasičara u Turopolju pripala je gospodinu Miroslavu Štajdoharu iz Gradića, dok je u drugoj kategoriji najbolju kobasu od mesa turopoljske svinje napravio Željko Stanilović iz Lukavca.

Ovogodišnja kobasijada održala se u Donjoj Lomnici gdje se u društvenom domu okupilo dvjestotinjak posjetitelja koje je pjesmom dočekao KUD Nova zora. . I ove godine nastavlja se trend porasta broja natjecatelja te je zaprimljeno 16 uzorka više nego lani.Ove godine titula najboljeg majstora kobasičara otišla je u Gradiće jer je s ukupno 109/125 bodova prvo mjesto osvojio domaći proizvod Miroslava Štajdohara.  Zlatne diplome za svoje kobasičarsko umijeće dobili su Stjepan Škreblin, Jozo Jurić, Damir Pelesek i Ivan Ostrugač. Srebrne diplome dodijeljene su Dubravku Daničeku, Dejanu Zubecu, Nikoli Kalaju i Damiru Maričiću, a brončane su dobili Mario Vugrinović, Ivan Grdović , Ivo Petrović te Nikola Trumbetaš. Nagrade su dodjelili Tugomir Majdak i Josip Kraljičković, pročelnik županijskog ureda za poljoprivedu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Žiri je imao nimalo lak zadatak, ocjenjivalo se ocjenama od 1 do 5 presjek, okus, miris, boja i opći dojam uzorka kobasica. Pokazuje to i činjenica da su među prva četiri mjesta uzroci bolji za bod od prethodnog. Dok su se čekale ocjene, posjetitelji su mogli razgledati i kupiti proizvode lokalnih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, a po proglašenju najboljih prešlo se na degustaciju uzoraka kobasica. Uz tamburaše te stolove pune kobasa i vina sučija Lomnica Dolna pokazala se kao izvrstan domaćin.

Uz gastro i zabavni dio ove manifestacije, Turopoljska kobasijada ima i svoj edukativni dio. Ove godine tako je državni tajnik Tugomir Majdak poljoprivrednicima i vlasnicima OPG-ova predstavio nove zakonske izmjene vezane uz zemljišta i OPG-ove. Upravo je naglasak novosti na revitalizaciji poljoprivrede, s naglaskom na OPG-ove i mlade poljoprivrednike, a veća izmjena se i odnosi da umjesto države raspolaganje poljoprivrednim zemljištima prelazi u nadležnost lokalne samouprave.

 

(foto: Facebook)

Galerija slika

Štajdohar iz Gradića napravio najbolju kobasu Štajdohar iz Gradića napravio najbolju kobasu Štajdohar iz Gradića napravio najbolju kobasu Štajdohar iz Gradića napravio najbolju kobasu Štajdohar iz Gradića napravio najbolju kobasu Štajdohar iz Gradića napravio najbolju kobasu Štajdohar iz Gradića napravio najbolju kobasu